Belediye Başkanı Mehmet Özcan, dün Erikli Sahilli Pazaryeri’nde faaliyet gösteren esnaf ile bir araya gelerek mevcut işyerlerinin yıkılması ve yerine yapılacak olan prefabrik yapılar hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Saat 12.00 sıralarında Keşan Belediye Meclis Salonu’nda başlayan toplantıya, Belediye Meclis Üyesi Feridun Tümer, Keşan Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Odası Başkanı İsmail Yüksel, Keşan Lokantacı Kahveci ve Otelciler Odası Başkanı Hüseyin Çakmak,  Keşan Sebze Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İbrahim Aldanmaz, Erikli Sahili Pazaryeri Esnafları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Alper Karaağaçlı ile pazaryerinde faaliyet gösteren 30’u aşkın esnaf katıldı.

ERİKLİ SAHİLİNDEKİ İŞYERLERİ BİR HAFTA İÇİNDE YIKILACAK

Erikli’deki pazaryerinin yıkımı ile ilgili bir süreç yaşandığını belirten Özcan, 2 seneden beri yaşanan gelişmelerin ardından bir şeylerin sonuna geldik. Göreceli olarak kötü oldu ama  umarım bu durumdan iyi şeyler çıkartmak için bize bir fırsat olur. Tüm derdimiz  ‘esnafımıza sezonu orada nasıl  geçirtiriz’, ‘işleri başında nasıl bırakırız’ oldu.Eylül sonu itibarıyla pazaryerini boşaltma kararı almıştık. Şimdi tebligatlarınızı aldınız. 1 hafta içerisinde yavaş yavaş dükkanlarınızı kaldıracaksınız. Her zaman esnafın yanında olmaya gayret ettik. Yaz başlamadan önce herkese yeni bir mekan hazırlayacağız. Prefabrik , yasal problemi olmayan yapılar yapacağız. Bunların ön çalışmaları elimizde var. Şimdi sezonun sonu, önümüzde 6-7 aylık bir süreç var. Bu süre zarfında hepinizin orada ticaretinizi yapacak şekilde bir çözüm üretmek mecburiyetim var. Bu çözümü  üretirken de oda başkanlarımız ve sizlerin düşünce  olarak katkılarınızı bekliyorum. El ele birlik içerisinde bu sorunu çözmeliyiz. Erikli gibi müstesna bir yerde gelen yabancılara da kötü görünecek barakalardan  kurtulmuş, nezih bir mekan hazırlamak niyetimiz var. İçinizdeki tereddütleri bildiğim için bu açıklamayı yaptım.” dedi.

 

MAL MÜDÜRLÜĞÜ İLE PROJE HAZIRLADIK

Eriklide faaliyet gösteren esnafın hiçbirini işinden etmek gibi bir niyetlerinin olmadığını ifade eden Mehmet Özcan, şunları söyledi: gibi söylemleri duyuyorum. Verilmedi çünkü yer maliye hazinesine ait ve okul yeri idi. 2 sene önce buradaki Malmüdürlüğü ile proje hazırladık. Bakanlık izni gerekecekti. Projeyi biz yaptıracaktık, çok da güzel dükkanlar olacaktı. Daha sonra Milli Eğitim Müdürlüğü Erikli’deki okul alanına diye basında bir bomba patlattı. Otelciler Turizmciler Derneği dedi, Erikli Sahili Turizm Geliştirme Kooperatifi dedi. Halbuki 2.5-3 dönüm yere lisenin yapılması hiç mümkün değil. Milli Eğitim mevzuatları da buna aykırı. Kaldı ki yaptığınız zaman öğretmenler nerde kalacak? Öğrenciler ne yapacak gel git sorun olacak. Dolayısıyla bu projenin önüne geçen cephe orasıdır.”

1/25 BİNLİK PLANLARIN BİTMESİNİ BEKLEMEK ZORUNDAYIZ

Erikli’de pazaryerinin bulunduğu alanın özelliğinin farklı olduğunu dile getiren Özcan, “Planlarda okul alanı değil. Her ne kadar ulaşım tesis alanı görülse de prefabrik yapılarla bunu yapma imkanımız çok fazla. 2006 yılında Saros Körfezi’nin kuzey kıyıları Turizm Koruma Kollama Bölgesi ilan edildi. Bu karardan sonra Turizm Bakanlığı’nın üst ölçekli 1/25 bin ölçekli planların yapılması bakanlığın uhdesine geçti. Şu ana kadar bu planlar hala bitmedi. Erikli bizim mücavir alanımız. Buranın imar planları 1985 yılında yapılmış. Bu planları değiştirmemiz için 1/25 bin ölçekli planların bitmesini beklemek zorundayız. Yani oradaki ulaşım tesis alanını başka bölgeye kaydırıp burasını ticari alana getirmek alınacak bir meclis kararına bağlı. 1/ 25 bin ölçekli planlar bitene kadar bizim belediye olarak mücavir alanda Turizm Koruma Kollama Alanı ilan edilmiş alanda gerek Yayla gerek Erikli’de plan tadilatı ilave imar planı yapma gibi haklarımız askıda. Nasıl ki Trakya’nın 1/100 bin, 1/25 binlik plan ölçekleri yapılmadan bizim plan tadilatı yapma yetkimiz askıya alınmışsa aynı kural burada da geçerli. Ne zaman Trakya’nın planları İl Genel Meclisi’nde ve Edirne Belediye Meclisi’nde onaylandı biz ondan sonra Keşan Belediyesi alanında imar planı, plan revizyonu yapma gibi yetkimizi almış olduk.” şeklinde konuştu.

KEŞAN’DA 650 HEKTAR ALANI İMARA AÇIYORUZ

Keşan’ın 1984 yılında yapılan imar planlarının şu anda revize edilmeye başlandığının altını çizen Mehmet Özcan650 hektarlık alana ek imar planı hazırlıyoruz. Bu da birkaç ay sonra bitmiş olacak. Aynı konu Erikli Sahili içinde geçerli.1/25 bin ölçekli imar planları hazırlandığında meclis kararıyla bir değişiklik yaparak bunu planlarda yasallaştırmış olacağız. Sizlerin tavsiyeleri doğrultusunda planlamaları yaparak siparişleri vereceğiz. Bu işi sizler yapıyorsunuz, nasıl bir mekan nasıl bir yapı, ben bunları bilemem. Orada işi yapan sizlersiniz. Sizlerin tavsiye edeceği, kaç metrekare nasıl bir şey olsun bunlara siz karar vereceksiniz.Bunları sizlere danışarak planlamalarını yapıp ondan sonra siparişlerini vereceğiz. En geç Mayıs ayı başında burayı tamamlayıp size teslim etmeyi hedefliyoruz. Sözün kısası sizlerle hep birlikte bu sorunu çözeceğiz. Mayıs başı gibi işyerlerinin teslim edilmesi esnaf açısından yeterli olur mu sezona hazırlanmanız için? Olmazsa teslim için Nisan’ı hedefleyelim. İşyerlerinin hazır olduktan sonra 1- 1,5 ayda tamamlanır. Kasım ayı ortalarında dükkanların şeklinin ortaya çıkmasının ardından ihale sürecine gireriz. Aralık sonunda ihalesi yapılır ve Aralık’tan sonra Mayıs ayına kadar prefabrik yapılar çok rahat biter.” diye söyledi.

İŞYERLERİNİN PROJESİNİ BİRLİKTE HAZIRLAYACAĞIZ

Özcan, açıklamasını şöyle tamamladı: “Biz bu işlere girerken,2014 ve daha eski borcu olan esnaflarımızın da borçlarını ödemelerini bekliyorum. Bu yapılacak 40 adet işyerinde öncelikli olarak şu anda burada ticaret yapan esnafımız olacak. Ayrıca eğer başarabilirsek orada bulunan basketbol sahasını da projenin içine katarak buranın bir ticaret alanı olmasını hedefliyoruz. Proje konusunda daha önce de Galericiler Sitesi’ni yaparken de oradaki esnafımızla buna ortak karar verdik. Daha sonraki haftalar ve günlerde de yine bir araya gelerek sizlerle de yapmayı düşündüğümüz dükkanların projesini beraber belirleyeceğiz. Çünkü burayı kullanacak olan sizlersiniz, biz bunu yaptık oldu bitti demek istemiyoruz” dedi.

Toplantı daha sonra çeşitli konularda görüş alışverişi ile sürdü. Toplantının sonunda Erikli Sahili Pazaryeri’nde işyeri bulunan esnafa 1 hafta içerisinde dükkanlarını boşaltmalarını yönünde tebligat imzalatıldı.