AYŞİN SEÇİL GEZER

Keşan ve Enez’de sadece kıyı turizmi olduğunun altını çizen Beksaç, şunları söyledi: “Edirne’nin tümünde olduğu gibi Keşan’da, Enez’de de kıyı turizmi var. Onun dışında bir turizm yok. Tarihi eserlere dayalı bir turizm, her ne kadar var desek de maalesef yok. Bazılarının söylediği gibi sayılar çok yüksek değil. Merkezde de çok yüksek değil, abartılıyor. Edirne bazında bilinçli yapılan bir kültür turizmi yok. İsteyen bir politika da yok. Kimse ciddi boyutlu bir kültür turizmi yapmak istemiyor.” 

BÖLGEMİZİN TARİHİ ÇOK ZENGİN

“Neden kültür turizmi yok?” şeklindeki soruyu Engin Beksaç, şöyle cevapladı: “Bölgemizin tarihi çok zengin, tarihi buluntular çok zengin fakat bunu değerlendirecek olan kişilerin kendilerinin yeterli bilgisi yok ve yeterli düzeyde uzman değiller. Şu anda bunu değerlendirebilecek olan kişiler bu meslekten gelen kişiler değil. Bu nedenle kendilerine göre yorumlar yapıyorlar.” 

EDİRNE’DE VE TRAKYA’DA BİLİNÇLİ BİR KÜLTÜR TURİZMİNİN YAPILMASI LAZIM

Bilinçli kültür turizmi vurgusunu yapan Beksaç, sözlerine şu şekilde devam etti: “Her şeyden önce Edirne’de ve Trakya’da bilinçli bir kültür turizminin yapılması lazım. Bu da uzmanların işi, yıllardır söylediğimi tekrar söylüyorum; uzmanlaşmış olmayan kişiler gerekli mercilere getirmeyeceksiniz. Gerekli mevkilere gelecek olan kişiler, bu sahada uzman olması lazım. Bu işe gönül vermeleri lazım.” 

KİMSE ELİNİ TAŞIN ALTINA SOKMAK İSTEMİYOR

Tarih turizmi anlamında tanıtımda eksiklik yaşandığını ifade eden Engin Beksaç, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Tarihi anlamda hiçbir eksik yok, çok çok fazla var. Bir parça tanıtım ile büyük turizm girdileri sağlayabilecek bir bölge. Kimse elini taşın altına sokmak istemiyor. Herkes kısa yoldan reklam yapma peşinde. Bölgeye ekonomik anlamda katkısı olur. Ama bizde kimse bunu değerlendirmek istemiyor.”