Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nden dün yapılan açıklamada, 2009 yılından bu yana, ilçemizde var olan hava kirliliğinin azaltılmasına yönelik denetimlerine devam ettiği ve bu denetimleri her geçen yıl artırdığı bildirildi.

 Açıklamada, Keşan Belediyesi’nin ayrıca “Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği” kapsamında; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 3 Ekim 2013 tarihi itibariyle “Isınmadan Kaynaklı Katı Yakıt Denetimi Yetki Devri”ni aldığına vurgu yapıldı ve şunlar dile getirildi: “Buna göre; Keşan Belediyesi ilçemizde satışa sunulan katı yakıtların denetimi ve idari yaptırım kararını verme konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir. Yapılan denetimlerle ilgili olarak, yılda 4 defa Bakanlığa bilgi verilmektedir.”

İlçe girişinde bulunan kömür kontrol noktasında, kente kaçak kömürün girmesinin engellenmesi için 24 saat görevli personel bulunduğu belirtilen açıklamada, “Burada gerçekleştirilen denetimlerde, satışı gerçekleştiren firmanın satış izin belgesinin olup-olmadığı, kömür çuvallarının üzerinde İl Mahalli Çevre Kurulu’nda belirtilen özelliklerin yazıp-yazmadığı kontrol edilmektedir. Kömür kontrol noktasında yapılan kontrollerde; Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden alınan satış izin belgesinin üzerine Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü kaşesiyle birlikte ‘Kontrol Edilmiştir’ kaşesi vurulmaktadır. Apartman yöneticilerine burada düşen görev, apartmana sevkiyatı yapılan kömürlerin satış izin belgesinde ‘Kontrol Edilmiştir.’ kaşesinin olup-olmadığına ve çuvalların üzerinde 12 Nisan 2016 tarihinde alınan Mahalli Çevre Kurulu’nda belirtilen kararlara uyup-uymadığına bakmaları ve eğer olumsuz bir şeyle karşılaşırlarsa kömürün kazan dairesine taşınması işlemini bekletmeli ve Müdürlüğümüze bilgi verilmelidir. Satış İzin Belgesi’nin üzerinde ‘Kontrol Edilmiştir’ kaşesi olmayan veya Satış İzin Belgesi’ni apartman yöneticilerine vermeyen veya bu belgeyi ısrarla istemeyen ve kömürün kazan dairesine indirilmesine göz yuman apartman yöneticileri birinci dereceden sorumludur. Müdürlüğümüzce gerçekleştirilen kontroller neticesinde bu evrakların tarafımıza ibraz edilmemesi durumunda hem kömüre kaçak muamelesi yapılacak hem kömür firmasına hem de apartman yönetimine Çevre Kanunu’nun 20. Maddesi (g) bendi (12.267,00 TL) uyarınca idari cezalar uygulanacaktır ve uygulanmaktadır. Şu ana kadar ilçemize kaçak yollarla giren kömürlerin tespit edilmesi sonucu kazan dairesinden kaldırttığımız ve idari para cezası uyguladığımız firmalar vardır. İlçemize kaçak yollarla yani Kömür Kontrol Noktası’na giriş yapmadan kömür sevkiyatı yapan firmalar öncelikli olarak sözlü olarak uyarılmakta bu durumların tekrarı halinde Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü denetim ekiplerince mahallinde tutulan tespit tutanaklarıyla kayıt altına alınmakta ve Belediye Encümeni’nin verdiği cezalar ile cezalandırılmaktadır.” denildi.

Satış İzin Belgesinin verilmesi

Kömür satışı yapacak kömür firmasının, Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne müracaatta bulunarak bu belgeyi talep ettiğine işaret edilen açıklama şöyle sürdü: “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince, kömür ocağına gidilerek numuneler alınmakta ve bu numune sonuçlarına göre ‘Satış İzin Belgesi’ düzenlenmektedir. Biz, Keşan Belediyesi olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün verdiği satış izin belgesine sahip firmaların kömürlerinin ilçemize girmesi yönünde denetimler gerçekleştirmekteyiz ve bu belgeye sahip firmaların sevkiyat yaptığı apartmanların kazan dairelerinden numuneler alarak akredite olmuş laboratuarlara göndererek kömürün gerçek anlamda kriterlere uygun olup-olmadığının takibini gerçekleştirmekteyiz. Gönderdiğimiz analiz numune sonucu, olumsuz gelmişse kömürün kriterlere uymadığına kanaat getirerek firmaya üst yazıyla cevap verilerek numunenin alınmış olduğu apartmanda bulunan kömürlerinin tamamının kaldırılması için süre verip takibini gerçekleştirmekteyiz. Aynı firmanın bir sonraki numune alımında analiz sonucu tekrar olumsuz geldiği takdirde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne üst yazıyla bilgilendirme yapılmakta ve sonucu olumsuz gelen firmanın Satış İzin Belgesi ilçemiz için bir yıl boyunca iptal edilmektedir.”

Apartman Yöneticileri ve

Kalorifer Ateşçilerinin denetlenmesi

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekiplerinin kış mevsimi boyunca denetimlerine devam ettiğine vurgu yapılan açıklama şöyle sona erdi: “Apartmanların kazan dairelerinde gerçekleştirilen denetimlerde; havalandırmanın yeterli olup olmadığı, kömürün kullanıma uygun olup-olmadığı, kullanılan kömür yerli kömür ise kömürle birlikte kireç kullanılıp-kullanılmadığı, ateşçinin kazan yakma yöntemi konusunda bilgisi olup-olmadığı, ateşçinin kaç binada bu işi yaptığı, teknik anlamda kazan dairesinin durumu, baca temizliği vb. gibi konular ele alınmaktadır. Her bina kayıt altında tutulup, kurallara uymayanlara cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Belirtilen kriterlerden yalnızca bir tanesinin olmaması durumunda apartman yönetimine idari para cezası uygulanmakta ve yakma tekniğine uymayan ateşçilere de idari yaptırımlar uygulanmaktadır ve uygulanmaya da devam edilecektir.  Bölgemizde sabah 06.00-09.00 akşam 16.00-19.00 saatleri arası vatandaşların yoğun olarak dışarıda bulunduğu zaman aralığı (okul gidiş-dönüş, işe gidiş-dönüş) olduğundan, Edirne Valiliği Mahalli Çevre Kurulu kararlarınca bu saatler arası kazanların yanması yasaktır. Bu saatler arasında denetim ekibimiz araçla şehir içinde yakma saatlerine uymayanları tespit ederek ya da vatandaşlardan gelen şikayetler doğrultusunda şikayete konu olan yere giderek tespitini yapmakta usulsüzlüğü fotoğraflayıp tutanak altına alarak gerekli işlemleri yürüterek denetimler yapmakta ve idari cezalar uygulamaktadır.”