Keşan Belediyesi tarafından her yıl ilçeye giriş yapan kömürlerin kontrolü amacıyla Çamlıkent Taksi yanında bulunan Kömür Kontrol Noktası bu yıl da dün itibarıyla hizmet vermeye başladı.

Saat 8.30’da açılacak ve gece 22.00’a kadar hizmet verecek kontrol noktasında ilçeye girecek kömür araçlarındaki kömürlerle ilgili evraklar ve kontrol belgeleri incelenecek. Burada evrakları eksik olduğu tespit edilen kömürler şehre sokulmayacak.

Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü de ilçe sınırlarında kullanılacak kömür kalitesi ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:

Edirne Valiliği İl Mahalli Çevre Kurulu’nun 22.07.2014 tarih ve 81 Karar No’da aldığı kararlar uyarınca Keşan ilçe sınırları içerisinde ısınma amaçlı olarak 1. grup yerli kömür kullanılacaktır. 1. Gruba ilişkin kömürün özellikleri şöyledir;

Yerli Kömürlerin özellikleri                                 Sınırlar

 

Toplam kükürt (kuru bazda)                               En çok %2

Alt ısıl değer(kuru bazda)                                  En az 4800 Kcal/kg(-200 tolerans)

Toplam nem (orijinalde)                                     En çok %25

Kül (kuru bazda)                                               En çok %25

Boyut (satışa sunulan)                                      18-150 mm(18 mm altı ve 150 mm üstü için en çok %10 tolerans)

3. Isınma amaçlı katı yakıt üretimi, satışı ve tüketimi ile ilgili esaslar:

- Edirne il sınırları içerisinde ısınma amaçlı dökme kömür satışı yasaktır. Sanayi amaçlı satılacak ve kullanılacak ithal ve yerli kömürlerin tozamayı önleyici her türlü tedbirin kömürü satan, taşıyan ve kullanan tarafından, mevzuata göre alınması koşulu ile torbalanması gerekmemektedir.

- Yerli, ithal ve briket kömürler ile biyokütle yakıtlar Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği EK-6, EK-7 ve EK-8 hükümlerine göre torbalanır.

- Kömür torbaları üzerinde 14.05.2007 tarihi ve 26522 sayılı Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik kapsamında belirtilen asgari kömür özelliklerini (kükürt, alt asıl değer, nem, kül vb.) mutlaka yer alması gerekmektedir.

- Geçmiş dönemlerde bastırılan /hazırlanan torbaların kullanımı yasaktır. Eski torbaların bu kararda belirtilen esasları içeren yeni torbaların içine konulması ya da baskı / yapıştırma vb. yoluyla yeni torba esasların sağlanması zorunludur.

- İthalatçı /üretici kendisine ait bir tesiste torbalama yapamıyorsa, torbalama tesisine sahip ve torbalama işlemini yapacak olan gerçek ve ya tüzel kişiler ve anlaşma / sözleşme yapmak ve belgelendirerek Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden izin almak zorundadır.

- Kömür tozundan ve biyokütleden elde edilen briketler üretildiği yerde torbalanır.

- Torbalanan kömürün Mahalli Çevre Kurulu kararından belirlenen özelliklere uygunluğundan; üretici, ithalatçı, pazarlamacı ve paketleme tesisi sahibi kişi ve ya firma müştereken ve müteselsilin sorumludur. Sorumlulukları belirtir hükme, sözleşme metinlerinde yer verilmesi zorunludur.

- Torba üzerinde etiket bilgileri ve  ‘torbaların yakılması zararlı ve yasaktır’ uyarı yazısı okunabilir, torba rengi ile zıt renkte ve büyük puntolarla yazılır.

- Torbalar ikinci kez kullanılmayacak şekilde dikiş ve ya ısı işlemiyle kapatılır.

- Kömür üreticiler, ortaya çıkan boş kömür torbalarını tüketiciden toplanmasını, geri dönüşümünü ve geri kazanımını sağlamak ve bu amaçla yapılacak maliyetleri karşılamakla yükümlüdürler. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nce satış izin belgesi verilen gerçek ve ya tüzel kişilerin, belgeler ile birlikte verilen tabloları doldurularak zamanında, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne bildirmesi gerekmektedir.

- İşyeri ve ya depo mahallinde torbalama yapılmayacak ve açık kömür bulundurulmayacak.

- İşyeri ve ya depodan ve ya tüketiciye sattığı kömürlerden numune alınması işlemlerinde denetim elemanlarına gerekli imkânı sağlayacaktır.