TÜİK kayıtlarına göre beldede 2.690 nüfus görülse de gerçekte ne kadar insan yaşadığı tam bilinmiyor. Çünkü son mahalli seçimde nüfusun üç binlere çıktığı ve daha sonra yavaş yavaş azaldığı görülmüştür. Yaklaşık 10 yıldır Beyendik Beldesi’ne haftanın 3 günü sağlık hizmeti götüren Doktor Songül Taş’ın kayıtlı nüfusu ise yaklaşık 2.000 kişidir.

Mahalli seçim öncesi, şimdiki başkan Nuran Uslu, hem bana, hem Doktor Hanım’a, hem de belde halkına, bir daha aday olmayacağını söyleyince, Doktor Songül Taş belediye başkanlığı için AK Parti adayı olmak istedi. Bütün belde halkı bunu biliyordu. Halkın teveccühü Doktor Songül Taş’ı heyecanlandırmıştı. Başkan Nuran Uslu fikir değiştirip aday olunca, Doktor Songül Taş aday adayı da olmadı. Başkan Nuran Uslu’nun ifadesi ile AK Parti İl Başkanı Müjdat Kahve “Görevden kaçılmaz!” demişti. Yani Doktor Songül Taş’ın aday olmasının önü kapatılmıştı. “Gitsin memleketinden aday olsun!” diyenler de yok değildi. Tabi süreç biraz sert geçti. Nuran Uslu’nun beldedeki güvenilirliği zedelendi. Doktor Songül Taş da Başkan Nuran Uslu ve bazı destekçilerinin gözlerine batmaya başladı. Bunun akabinde de kendisini beldeden uzaklaştırma çalışmaları gündeme geldi. Hatta bunu doktor hanımın yüzüne karşı da söyleyenler oldu. Başkan Nuran Uslu’nun, Doktor Songül Taş’a “Sizi buradan sürmek istiyorlar ama ben engel oluyorum.”dediği biliniyor. Bundan sonraki mahalli seçimde Doktor Songül Taş Beyendik’te olmamalıydı, çünkü Doktor Songül Taş bağımsız aday da olsa seçimi kazanırdı. Çalışkanlığı ve karakteriyle bunu göstermişti. Ama aile hekimliği sistemi ve sözleşme olduğu için normal yollardan bunu başaramadılar.

Dört Mahalle Muhtarı ve 1000’den fazla belde halkının Doktor Hanımın beldede kalması ve aynı şekilde sağlık hizmeti vermeye devam etmesi ile ilgili imzalı dilekçeleri Doktor Songül Taş’ı sahiplendiklerinin ve memnuniyetlerinin bir ifadesidir. Dilekçe, İlçe Sağlık Müdürlüğüne iletilmiştir.

Beyendik Beldesi’ne yeni bir aile sağlığı birimi açılmıştır. Bunun için İl Halk Sağlığı Müdürü yaklaşık üç ay kadar önce Doktor Songül Taş’tan sözlü olarak, “ihtiyaç olduğuna” dair bir yazı istemiştir. Ancak Doktor Hanım, böyle bir ihtiyaç olmadığını sözlü olarak bildirmiş ve bir yazı yazmamıştır. Birimin açıldığını bildiren yazıda ise“ihtiyaçtan” değil de “isteğe bağlı” olduğu belirtiliyor. Gerçekten de geçerli mevzuata göre Aile Sağlığı Birimi açmak için bir ihtiyaç yoktur. Yani bir nevi, “keyfi” bir tasarruftur. Belki de isteğe bağlı Aile Sağlığı Birimleri açılabiliyordur. Bunun tabii bir arka planı da var.

Bir gün, o zaman İl Sağlık Müdürü olan (Sayın Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun İstanbul’dan getirdiği), Dr. Turgut Çalışkan’a, benim de olduğum bir yerde “Eşya ve şekillerle ilgilenmek yerine, insanlara değer ver.” mealinde sözler söylemiş, bu da Sayın Müdürü rencide etmişti. Müdür bey, bu rahatsızlığını çeşitli şekillerde ve ortamlarda dile getirmiştir. İlçe Sağlık Müdürü de İl Sağlık Müdürüne uydu.

Sonra Doktor Hanım’ı hiç rahat bırakmadılar. Denetimler arttı…17,30’a 5 kala, 3 kala denetime geldiler. Mobing uyguladılar. BİMER’e telefonla 2-3 kez şikâyette bulundu, kimse dönmedi. Sümen altı edilip,“Yetki bizde!” dediler muhtemelen.

Mesele şu: Aile sağlığı birimi açmak için 3500 nüfus gerekmektedir.

Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu, daha yeni,“Aile hekimi başına düşen nüfusu 3000’e çekmeye çalışıyoruz.” diye açıklama yaptı. Çünkü yetkili makamların ifadesine göre maalesef ülkemizde hekim sayısı yetersiz. Aile Hekimlerinin yükü çok ağır. Aslında tüm hekim arkadaşların yükü çok ağır ve hekim arkadaşlarım büyük bir fedakârlık ve gücünün üstünde bir performansla hastalarına cevap vermeye çalışıyor.

Peki bu yoğurdun bolluğu nereden geliyor?

Yetkililerin; “Bakanım, İl Sağlık Müdürüyüm, İl Halk Sağlığı Müdürüyüm, İlçe Sağlık Müdürüyüm, iktidar partisinin belediye başkanıyım...” deyip, savurganlık yapma hakkı var mıdır?

Aile hekimleri, ücretlerini kayıtlı nüfusa ve gezici hizmetlerine göre alıyorlar. Yeni açılan birimde görevlendirilecek hekim arkadaş ise 3000 nüfus üzerinden ücret alacak. Beyendik’te gerçek hiçbir zaman böyle olmayacak. Hekim arkadaş ücretini tam alacak ama sağlık hizmetini kime verecek. 

Hekimin çoksa Devlet Hastanesi’nin Acili, Erikli-Yayla sahilleri, Gökçetepe ve Suluca hekim istiyor ve bekliyor. Yenimuhacir Beldesi’nde de nüfus 2.000’inin üzerinde ama oraya yeni bir birim açılması gündeme gelmiyor!

Bir de gelen yazı, “Belde nüfusunun kalabalık olması ve yakın çevresindeki köylerde yaşayan halkın sağlık hizmetlerine ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla yeni açılacak olan...” diye devam ediyor. Belde nüfusunun azaldığı aşikâr. Beyendik Beldesi’ne bağlı bir köy yok. En yakın köy, Hacıköy. Hacıköy ise İpsala’ya bağlı. Köy halkı da “yılın doktoru” seçilen hekimlerinden memnun.

İlin bir valisi var. Gerektiğinde, bir doktoru hemen açığa alabiliyor. Bunun izahını da elbette yapacaktır.

Bu konuda neler yapılmıştır insan merak ediyor…

Saygılarımla,

Op. Doktor Ragıp TAŞ Genel Cerrahi Uzmanı