Beyendik Belediyesi’nin KKHGB (Keşan Köylere Hizmet Götürme Birliği) 1. İçme Suyu Grubu’na olan ve 500 bin lirayı aşan borcu ile ilgili dün basın toplantısı düzenlendi.

Saat 11.30 sıralarında başlayan toplantıya, Edirne İl Genel Meclisi’nin CHP’li üyesi Mehmet Ali Yetim, Altıntaş Köyü Muhtarı Ali Aktaş, Karacaali Muhtarı Taner Tezgören, Karasatı Muhtarı İsmet Çolakoğlu, Çobançeşme Köyü Muhtarı Soner Koşan ve Maltepe Köyü Muhtarı Arif Kuşkanmaz katıldı.

2 BİN METRE KADAR DEMİR BORUNUN YENİLENMESİ GEREKİYOR

Toplantıda ilk olarak söz alan Mehmet Ali Yetim, KKHGB 1. İçme Suyu Grubu’nda büyük sıkıntıların bulunduğunu ve yapılması gereken bakım, onarım ve yenilemelerin parasızlık nedeniyle yapılamadığına dikkat çekti. Yetim, şöyle konuştu: “Seçildiğim gün birliğin borcunu ve sıkıntılarını gördüm. Yaptığımız toplantılardaki konuların yarısı birlik ile ilgili. Bu durumu basında ve toplantılarda dile getirdim. Sıkıntıların büyük olmasından dolayı Valimiz, Beyendik Belediye Başkanı ve encümen arkadaşlar ile toplanarak 2014 yılı sonuna kadar demir boruların değiştirilmesi gerektiği yönünde karar aldık. Borular artık işlevini yetirmiş durumda. Meydana gelen arızaların onarılmasında kullandığımız maddi boyut çok yüksek. Vatandaşlarımıza sağlıklı biçimde su veremiyoruz. Köylerimizde 500 TL’nin üzerinde borcu olan vatandaşı icraya verme yönünde karar aldık. Ancak benim içimdeki yara 500 TL’yi icraya veriyoruz 529 bin 42 TL borcu alamıyoruz. Bu konuda çok eleştiri alıyoruz. Sayın Başkanımız ‘Bu para bizden kesiliyor’ diye açıklama yaptı. Kesilen para 174 TL. 529 bin TL’nin ayda 174 TL kesilerek alınması ne kadar sürer? Bu çok gülünç bir rakam. Ben görevimi yapmaya çalışıyorum. Meşhur olma gibi bir düşüncem yok. Ben köylümün sorununu dile getirmeye çalıyorum. Kimseyle şahsi olayım yok. Bu borcu gördükten sonra paylaşmamam mı lazımdı? Sayın Valimize de söyledim ve 1 ay içerisinde cevap vereceğini söyledi. Köylülerimiz çok zor durumda. Beyendik Belediyesi birliğe üye değil. Suyu satın almış. İnsanlarımız sağlıklı su içebilmesi için borcun ödenmesini istiyorum. Bu Beyendik halkının değil belediyenin borcu.”

AKTAŞ: BÜYÜK SIKINTI YAŞIYORUZ  

Daha sonra söz alan Altıntaş Köyü Muhtarı Ali Aktaş, içme suyu ihtiyacını birlikten karşıladıklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Sular kesildiği zaman büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sorunun bir an önce çözülmesini talep ediyoruz.”

ÇOLAKOĞLU: SUYU KORKUDAN İÇEMİYORUZ

Ali Aktaş’ın ardından söz alan Karacaali Muhtarı Taner Tezgören, suların sık sık kesildiğinin altını çizerek, konunun bir an önce çözülmesini istedi. Toplantı Karasatı Muhtarı İsmet Çolakoğlu’nun konuşmasıyla sürdü.

Su kesintileri ve suyun kalitesinden şikâyetçi olduğunu dile getiren Çolakoğlu, “Su sayaçlarımızdaki filtreler dahi demir borulardan gelen küflerden tıkanıyor. Bu durumu kendi gözlerimle gördüm. Vatandaşın suyunun filtrenin küfle tıkmasından dolayı akmadığına şahit olduk. Bu su ne kadar sağlıklı? Köylü bu suyu içme suyu olarak kullanıyor. İlgili makamlar suyun ne kadar sağlıklı olduğu yönünde karar versin. Suyu kokudan içemiyoruz.” şeklinde konuştu.

Çobançeşme Köyü Muhtarı Soner Koşan ise sorunları toplantılarda dile getirdiğini ve konunun takipçisi olduğuna dikkat çekti.

KÖYLÜ ÇAMUR İÇİYOR

Koşan’ın ardından söz alan Maltepe Köyü Muhtarı Arif Kuşkonmaz, 2009 yılından beri muhtar olarak görev yaptığını kaydederek, “Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne belediyeler üye mi değil mi? Bunu tartışmak gerek. Üye olmayan belediyeler en fazla zararı veriyorsa bu konu çözülmeli. 2014 genel kurulunda ödeme yapmayan abonelerin icraya verilmesi yönünde karar verildi. Ancak buğday harmanına 20 gün kala köylümüz icraya verildi. O dönemde köylüde para var mı? Neye göre icraya verildi? Köylü abonemden icra yoluyla tahsilât yapıldı. İcraya verilmesine karşı değiliz. Bedava hizmet olmaz. Hizmet alan ödemesini yapacak. Vatandaş icraya verilerek tahsilât yapılıyorsa, belediyelere bir şey yapılamıyorsa burada büyük yanlışlıklar var. Ben bu konuda idare merkezini kınıyorum. Gücünüz vatandaşa yetiyorsa belediyelere de yetsin. Beyendik Belediyesi borcunu ödememek için elinden gelini yapıyor. Vatandaş mağdur edilmesin. Yaklaşık 2 bin metre demir boru var 10 senedir değiştirilemiyor. Bu nasıl iş? Köylü çamur içiyor.” diye söyledi.

YETİM: SÖZ VERİLDİ AMA DEĞİŞEN BİRŞEY YOK

Daha sonra yeniden söz alan Mehmet Ali Yetim, bin TL borcu olan vatandaşın icraya verildiğini dikkat çekerek, “Köylüye bu konuda zaman verildi. Gün gelecek birlik elektrik borcunu ödeyemeyecek. Bu tamiratlar yapılmadığı sürece sorunlar hep olacaktır. Valiliğimiz ile de görüştük ve en kısa zamanda çözüme kavuşarak herkes sağlıklı su içer. Boru hatlarına yapılan masrafın hesabı yok. Bu masrafları valimize aktardık. Konuyla ilgili olarak Birlik, Edirne Valiliği ve Beyendik Belediyesi demir boruların değiştirilmesiyle ilgili 2014 Eylül ayında protokol yapmıştık ve çalışmalar Aralık ayının sonuna kadar bitirilecekti. Bu sözler verildi fakat değişen hiçbir şey yok.”