Biga Ticaret ve Sanayi Odası meclis ve yönetimi, dün Keşan Ticaret ve Sanayi Odası meclis ve yönetimini ziyaret ederek, dostluk ve ticari faaliyetlerin geliştirilmesi amacıyla görüşmelerde bulundu. Her iki bölgenin ağırlıklı ticari yönlerinin konuşulduğu görüşmelerde, ekmek fiyatları da gündeme geldi. Biga’da 350 gram ekmeğin 1 liradan satıldığını öğrenen Helvacıoğlu, “Saros Körfezi kışın devreden çıkınca kendi yapımızla kavrulduğumuz için içeride rekabet başlıyor. Bu nedenle şu anda 40 kuruş ile 60 kuruş arasında ekmek satılıyor. 6 ay önce 85 kuruşa az diyenlerin, şimdi 60 kuruşa ekmek satmalarını herkesin kendi görüşüne bırakıyorum” dedi.

Keşan TSO Meclis Toplantı Salonu’nda saat 11.15 sıralarında başlayan ziyarette, Biga TSO Meclis Başkanı Eşref Temiz, Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan, Başkan Yardımcıları Melih Akyıl, Sedat Çakır, Sayman Üye Hüseyin Şahin, Yönetim Kurulu Üyeleri Gürol Gençoğlu ile Hasan Beypazarlı ve Genel Sekreter Mustafa Mutlu’yu Keşan TSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ile Meclis ve Yönetim Kurulu üyeleri karşıladı.

Ziyaret ile ilgili olarak söz alan Yüksel Alioğlu, Biga TSO heyetinin ziyaretinden dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek, odalar arasındaki bu ziyaretlerin artması gerektiğine dikkat çekti. Daha sonra Keşan TSO heyeti ile Biga TSO heyeti üyeleri tek tek kendilerini tanıttılar ve yaptıkları işleri belirttiler.

DOĞAN: KEŞAN’DA EKMEK FİYATLARI NE OLDU?

Karşılıklı tanışmaların ardından ilk olarak Biga TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan söz aldı. Keşan TSO’nun bu zamana kadar yaptığı çalışmaları takip ettiklerini ve çok başarılı bulduklarını söyleyen Doğan, “Bizler de yapacağımız çalışmalarda sizlerin de tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz.” dedi ve Keşan’daki ekmek fiyatlarının ne şekilde belirlendiğini merak ettiğini söyledi. “Keşan’da bir şeyi merak ediyorum. Keşan’da ekmek fiyatları ne oldu?” diye soran Doğan,  “Fırıncılarımız bizleri Biga’da terletiyorlar. Biga’da şu anda 350 gram ekmeği 1 TL’ye satıyorlar. Fakat 250 grama 1 TL istediler. Tepki çektiği için biz bu anlamda tarife vermedik” dedi.

HELVACIOĞLU: 6 AY ÖNCE 85 KURUŞA AZ DİYENLER ŞİMDİ 60 KURUŞTAN SATIYOR

Şadan Doğan’ın sorusu üzerine söz alan Helvacıoğlu, Keşan TSO’nun 2013 yılının 6. ayında gerçekleştirilen Meclis toplantısında 250 gram ekmeğe 85 kuruş fiyat verdiklerini bildirerek, “Bu uzun bir süre gitti ve nedense kış şartlarında rekabet, iç pazarda biraz daha hızlanıyor. Saros Körfezi kışın devreden çıkınca kendi yapımızla kavrulduğumuz için içeride rekabet başlıyor. Bu nedenle şu anda 40 kuruş ile 60 kuruş arasında ekmek satılıyor. Bu sıralar, Fırıncılar Komitesi ile toplantı yapıyoruz. Zarar boyutuna düşmeye başladıkları için düzelme yoluna gidiyorlar. 6 ay önce 85 kuruşa az diyenlerin, şimdi 60 kuruşa ekmek satmalarını herkesin kendi görüşüne bırakıyorum. Şu anda tarife fiyatında satış yapmalarını bekliyoruz. Daha sonra yaz mevsimine doğru girdileri de düşünerek değişiklik yapacağız. Ama bu konuda bölgesel bir fiyat belirleme olması gerekir diye düşünüyorum. Ya da bu ekmek fiyatını valilikler belirlemeli. Bu konuda sonuca ulaşamıyoruz. Fakat kanun, fiyatları TSO’ların belirlemesini istiyorsa, biz de buna devam edeceğiz.” diye konuştu.

TİCARET ANLAMINDA YAPACAĞIMIZ ÇOK ŞEY VAR

Keşan’daki ekmek fiyatları konusundaki bu açıklamalarından sonra ziyaretle ilgili olarak genel bir değerlendirmede bulunan Mustafa Helvacıoğlu, Biga’nın Çanakkale’nin en büyük ilçesi olması ve Keşan’ın da Edirne’nin en büyük ilçesi olması nedeniyle ortak özellikler sahip olan iki oda olduklarına dikkat çekerek, Keşan TSO’nun aktiviteleri hakkında detaylı bilgiler verdi. Keşan’ın girişimci bir bölge olduğunu kaydeden Helvacıoğlu, “Keşan’daki işletme sahiplerinin çoğunluğu genç girişimcilerden oluşuyor. O halde biz bazı bölgelerin mallarını alarak Keşan’dan Balkanlara satalım. İhracatı arttırmak için biz mücadele edeceğiz. Odalar olarak ihracat yapmak isteyenlerin ellerinden tutmalı ve altyapı sağlamalıyız. Biga ve Keşan olarak ticarette kardeşlik anlamında yapacağımız çok iş var. Sizlerin büyük firmaları bizlerden biraz daha önde” dedi.

HATIRA PLAKETİ VERİLDİ

Mustafa Helvacıoğlu’nun bu sözlerinin ardından, Şadan Doğan tekrar söz aldı. Biga hakkında bazı bilgiler veren Doğan, Biga TSO tarafından düzenlenecek olan “Ekonomiye Değer Katanlar Ödül Töreni”ne Keşan TSO’yu davet etti. Daha sonra Keşan TSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu ve Mustafa Helvacıoğlu tarafından ziyaret anısına, Temiz ve Doğan’a hatıra plaketi verildi.

Ziyaret, karşılıklı görüş alışverişinde bulunulması ile bir süre daha devam etti.