AYŞİN SEÇİL GEZER

Toplantıda zaman zaman gergin anlar yaşanırken, bazı vatandaşlar imar planlarında haksızlıklar yapıldığını dile getirirken İl Bank şehir plancısı Birgül Ekşi’nin “Ben 25 senedir namusuyla işini yapmaya çalışan bir plancıyım. Siyasetinizi başka yerde yapın. Hepimizi zan altında bırakıyorsunuz. Biz bir çalışma yaptık ve size anlatmayı önemsiyoruz.” şeklinde tepki göstermesi dikkat çekti.

Keşan Belediyesi’nin Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi’ndeki Konferans ve Tiyatro Salonu’nda saat 13.00 sıralarında başlayan toplantıya; Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, CHP Keşan İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli, MHP Keşan İlçe Başkanı Erkan Gege, Keşan Belediye Meclis Üyesi Harun Komanlı, söz konusu plan ihalesini alan Ankara İmar Planlama Harita Kentsel Dönüşüm Şirketi’nden Şehir Plancısı Okan Erkılıç, İlbank Şehir Plancısı Birgül Ekşi, Keşan Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Sebahattin Eren, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden Şehir Plancısı Güliz Uslu Ergenler ile vatandaşlar katıldı.

KEŞAN İMAR PLANLARINI DEĞİŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADIK

Toplantıda açılış konuşmasını Özcan yaptı.

Mehmet Özcan, “1984 yılından bu yana geçerli olan Keşan İmar Planlarını değiştirmek için çalışmalara başladık. Trakya genelinde Ergene Çevre Düzeni Planı 2010 yılı sonunda 3 tane Trakya’daki ilin il genel meclislerinde ve belediye meclislerinde 1/25.000’lik planlar onaylanana kadar bizim plan yapma, plan tadilatı yapma haklarımız dondurulmuştu. Dolayısıyla 2010 yılından sonra biz bu hazırlıklara başladık. Bir şehrin planlarını yapmak için mevzuatlar gereği en azından 16 ile 20 kurum arasından plan görüşü alınıyor. Bu planlar tamamlandıktan sonra geçen ay meclisimizde görüştük ve mecliste onaylandı. Şu anda da devletin yasal mevzuatı içerisinde 1 aylık bir askı süreci var. Şuna emin olun biz yaptığımız her şeyde açık ve şeffaf olmak isteriz. Keşan hepimizin şehri. Burada imar planlarını özel firmalara vermekten imtina ettik. İş mülkiyet olunca, mülkiyette dostluk arkadaşlık olmaz dedik. Devlet ciddiyeti olsun dedik. İller Bankası kanalıyla bu işi yapmaya niyetlendik ve buraya kadar geldik. Şimdi 1 aylık askı süreci içerisinde itiraz süresi var. Sonuçta Allah yapısı değil bunlar. İnsanoğlunun yaptığı herşey de hatalar olabilir. Bunu düşünerek de devlet mevzuat içerisinde teknik elemanların göremediği bazı şeyler olabilir diye bir itiraz süreci koymuş. Vatandaş görsün varsa itirazları olsun. Düzeltilebilecek şeyler olabilir. Bu süreci şu anda yaşıyoruz. Kafanıza takılacak olan kendi mülklerinizle ilgili, bölgenizde mahallenizde hatta Keşan’ın bütünü ile ilgili planlarda varsa eleştirileriniz veya kafanıza takılan şeyler varsa ki, hepimizin farklı meslekleri var. Teknik heyete tavsiyem planlarınızı vatandaşlarımıza teknik terimlere boğmadan anlayabileceği şekilde anlatmaya çalışmaları. Bir beklentiniz vardı 5-6 senedir, meclis toplantılarında izah ettim. 4 bin dönüm bir alanı yeni imara açtık. Benim de içimden geçen düz ara kat artırımı yapayım. Ben teknik olarak her şeyi bilemem. Bu işler teknik işlerdir. Vatandaşımıza arkadaşlarımız anlayabileceği dilden planları anlatsınlar. Kötü niyetli olsanız bile vatandaşımıza art niyetli davranamayız. Yasa ve imar kanununa göre uygulamalar yapılmıştır. Sizleri temin ederim kasıtlı hiçbir şey göremezsiniz. Devletin yasaları var, imar yasaları var, imar yönetmeliği var. Hatalarımız varsa eyvallah. Hiç hata yoktur diyemem. İnsanoğlu kusurludur. Kusursuz olan yaradandır. Önemli olan en az hatayla bu işi yapmaktır. Hepinize saygılarımı sunuyor ve imar planlarımızın hayırlı olmasını diliyorum. Bir programa katılacak olmam nedeniyle sizi teknik heyetle baş başa bırakıyorum. dedi.

Özcan’ın programı nedeniyle toplantıdan ayrılacak olması sebebiyle, toplantıya katılanlara söz hakkı verilirken, vatandaşlar yeni imar planları hakkındaki görüşlerini aktardı.

Yukarı Zaferiye Mahallesi’nde ikamet eden Fethi Aldanmaz, “Yeni imara açılan alanlar Keşan’a hayırlı olsun. Ancak birçok insanın oralardan yer alacak gücü yok. Yıllardır Keşan’ın göbeğinde ikamet ediyoruz. Bu insanlara CHP’nin her seçim döneminde kat artırımı yapılacağı söylendi. Bu gerçekleştirilmedi. Yeni imara açılan yerlere isterseniz 100 kat izin verin. Buradaki insanlar çocuklarına oralardan 1 daire alamazlar. Kat artırımını cebinizden vermeyeceksiniz. Bir kat verip, torunlarımıza çocuklarımıza daire bırakacağız. Bayramlarda çocuklarımızın kalacağı ev yok. Sizlere mahalleli olarak kırmızı halılar serdik. Kat artırımı yapmayacağınızı duyunca insanlar çok üzüldü. Gerçekten Keşan’ın yerlisi mağdur. Ben yönetici olsam Keşan’ın içinden geçerken utanırım. Sizden ‘Mağdur kalmayın. 1’er kat çıkın’ şeklinde söz istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Bunun üzerine söz alan Mehmet Özcan, kat artımı yapmasının mümkün olmadığını söyledi. Aldanmaz bunun üzerine “Canınız sağ olsun. Millette yapmasını bilir.’dedi.

ÇETKİNKAYA: “SİZ İMAR MÜDÜRÜSÜNÜZ, BUNU NASIL ÇİZDİNİZ?”

Daha sonra söz alan Hülya Çetinkaya ise Aşağı Zaferiye Mahallesi Yunus Sokak’ın yeni planlarda kapatılmasını sert bir dille eleştirdi.

Çetkinkaya, şunları söyledi: “İmar Müdürlüğü’nden bilgi istiyorum; sokağı kapamışlar. Bunun cevabını istiyorum; yol açma payı varken siz nasıl kapatıyorsunuz? Hangi inşaatçılar ile beraber karar verdiniz?Siz imar müdürüsünüz, bunu nasıl çizdiniz? Sokağı nasıl kapatıyorsunuz? Bu konuda bana hesap vereceksiniz. Bu iş burada bitmeyecek. Kılıçdaroğlu, adalet arıyor, gelsin buradaki adaletsizliği görsün.”

Tartışmaların sürmesi üzerine Okan Erkılıç, imar planlarını anlatmak istediğine katılımcılar “Anlatamazsınız” şeklinde cevap verdi. Bunun üzerine Mehmet Özcan, “O zaman ben de dinleyemem” diyerek toplantıdan ayrıldı. Bu duruma tepki gösteren bazı katılımcılar, toplantıyı terk etti.

SİYASETİNİZİ BAŞKA YERDE YAPIN

Tartışmaların büyümesinin ardından konuşan Şehir Plancısı Birgül Ekşi ise şerefleriyle mesleklerine yerine getirdiklerini dile getirerek, “Ben 25 senedir namusuyla işini yapmaya çalışan bir plancıyım. Siyasetinizi başka yerde yapın. Hepimizi zan altında bırakıyorsunuz. Biz bir çalışma yaptık ve size anlatmayı önemsiyoruz.”

Mustafa Kemal Paşa Mahalle Muhtarı Bayram Ali Kalfalar ise, imar planları hazırlanırken, muhtarlardan bilgi alınıp-alınmadığını sorarken, imar planlarının Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan’ın sonunu getirdiğini öne sürdü.

Yaşanan tartışmaların ardından teknik ekip tarafından vatandaşlara yapılan imar planı çalışmalarıyla ilgili bilgi aktarıldı.

Toplantı soru-cevap bölümüyle sona erdi.

İmar Planlarıyla ilgili ikinci bilgilendirme toplantısı bugün saat 13.00’te Keşan Belediyesi’nin Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi’ndeki Konferans ve Tiyatro Salonu’nda yapılacak.