CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya Bilim ve Sanat Merkezleriyle ilgili soru önergesi verdi.

 

CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan; 6 Mart 2012 tarihinde “Üstün Yetenekli Çocukların Keşfi, Eğitimleriyle İlgili Sorunların Tespiti ve Ülkemizin Gelişimine Katkı Sağlayacak Etkin İstihdamların Sağlanması” amacıyla TBMM’de kurulan ve üyesi olarak görev Meclis Araştırma Komisyonunun, çalışmalarını tamamlayıp raporunu hazırlayarak 26 Mart 2013 tarihinde dağıtımını gerçekleştirdiğini bildirdi.

Bilim ve Sanat Merkezlerinin yönetici ve öğretmen norm kadrolarının düşürülmesini eleştiren Gürkan, bu konuda Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi ve “Bünyesinde üstün yetenekli öğretmen kadrosu bulunmayan, üniversitelerin ilgili programından mezun olan üstün yetenekli öğrencilere eğitim verecek olan bu öğretmenler sadece sınıf öğretmeni olarak atanabilmekte. Üstün yetenekli çocukların eğitim alabileceği Bilim ve Sanat Merkezlerinin öğretmen ve yönetici kadrolarını düşürmeyi bir başarı olarak görmüştür” dedi.

Gürkan’ın, Milli Eğitim Bakanı Avcı’ya verdiği soru önergesi şöyle;

05.07.2013 tarihi itibariyle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ülke genelindeki Bilim ve Sanat Merkezlerinin yönetici ve öğretmen  norm kadroları  yeniden belirlenmiştir.

Resim ve Müzik branşı 2, diğer tüm branşlar tek norma düşürülmüştür. İdareci normu ise bir müdür, bir müdür yardımcısı; ya da sadece bir müdür norm kadrosuyla sınırlandırılmak suretiyle yapılandırılmıştır.

Bilim Sanat Merkezlerinin yönetici ve öğretmen  norm kadrolarının  yeniden belirlenmesine neden gerek duyulmuştur?

Yönetici ve öğretmen norm kadrolarının belirlenmesinde mevcut yönetmeliğe uyulmamasının nedenleri nelerdir?

Yeni düzenleme ile çok sayıda öğretmen ve yöneticinin norm kadro fazlası durumuna düştüğü ve yer değişikliğine zorlandığı doğru mudur?

Yeni düzenlemenin hukuka aykırı ve yanlış olduğu ortaya çıktığında yer değiştirmeye zorlanan yönetici ve öğretmenler tekrar eski görevlerine dönebilecekler midir?

2013 Yılı öğretmenlerin il içi isteğe bağlı yer değiştirme başvurularının başladığı bir zamanda 05.07.2013 tarihi itibarıyla yönetmelik esaslarına uyularak belirlendiği iddia edilen yönetici ve öğretmenlerin norm kadro sayıları, okulların konumu, öğrenci mevcudu ve derslik sayıları dikkate alınmadan tüm Bilim ve Sanat Merkezlerinin normlarının eşitlendiği, 1 öğrencisi olan Bilim ve Sanat Merkezi ile 800 öğrencisi olan Merkezlerin öğretmen ve yönetici norm sayılarının eşit tutulduğu doğru mudur?

15 Ocak 2013 tarihinde Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu tarafından onaylanan ve Bakanlar Kurulu Kararı için Millî Eğitim Bakanlığınca Başbakanlığa gönderilen Özel Yetenekli Bireyler Strateji ve Uygulama Planı 2013-2017 belgesinin; amacı, işlevi, stratejik amaçları ve eylemleri denetleme, izleme ve değerlendirme modeli önermediği ve Strateji Belgesi özelliği taşımadığı gerekçesiyle Bakanlığa iade edildiği doğru mudur?

Doğru ise Uygulama Planının düzeltilmesi veya yeniden hazırlanması Milli Eğitim Bakanlığındaki mevcut kadro ile mi yapılacaktır?

Üstün Yeteneklilerin Eğitiminde Bilim ve Sanat Merkezlerinin amacına yönelik çalışmasını engelleyecek olan bu yanlış uygulamayı geri alarak, Bilim Sanat Merkezlerindeki norm kadro sayılarını mevcut yönetmeliğe uygun olarak yeniden düzenleyecek misiniz?”