Özel Keşan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı ve Bir Nefes Sağlık Derneği Başkanı Opr. Dr. Ragıp Taş, Keşan’a doğalgaz gelmesi için açılan banka hesabına çok az sayıda kişinin para yatırmasının, doğalgazın Keşan halkına iyi tanıtılmamasından kaynaklandığını söyledi.

SADECE 50 KİŞİ PARA YATIRDI

Bakanlar Kurulu’nun, 28 Nisan 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Mevcut Doğal Gaz Dağıtım Bölgeleri Lisans Kapsamı Dışında Kalan İlçelere Doğalgaz Ulaştırması Amacıyla BOTAŞ Genel Müdürlüğünün Görevlendirilmesine İlişkin Karar”ının yürürlüğe girmesinden sonra, 9 Temmuz 2013 tarihinde, İlçe Özel İdaresi Müdürlüğü tarafından açıklanan hesap numarasına 18 bin abonenin 28 Ekim tarihine kadar “Doğalgaz Bağlantı Ücreti” adı altında 335 TL para yatırması istenilmiş ancak bu güne kadar yaklaşık 50 kişinin bu parayı yatırdığı bildirilmişti.

Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz Özel Keşan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı ve Bir Nefes Sağlık Derneği Başkanı Opr. Dr. Ragıp Taş, kendisinin bu ücreti yatırdığını ancak para yatırması gereken abone sayısının çok fazla olması ve vatandaşlara doğalgazın iyi anlatılmaması nedeniyle bu kampanyanın amacına ulaşamadığını söyledi.

HALKA ANLATILMADI

Keşan’ın hava kirliliğinin çok üst düzeyde olduğuna bir kez daha dikkat çeken Taş, şunları söyledi:“Bana göre Keşan halkı doğalgazı istiyor. Ama doğalgaz yeteri kadar anlatılmadı Keşan’a. Doğalgazın faydaları zararları, bir aileye kaç liraya mal olacağı konusunda düzenli çalışılıp, vatandaş bununla ilgili aydınlatılsaydı, durum çok daha farklı olurdu.  Bankaya 18 bin kişi 335 lira yatırsın, doğalgaz gelecek demek, doğalgaz gelmesin demek gibi bir şey. Daha önce de Belediye ve Kaymakamlık bunu açıkladı ama bunun arkasını getirmedi. Aydınlatıcı bir bilgilendirme olmadı. Vatandaşın da çoğu geçim derdi ve başka bir türlü geçim derdiyle sıkıntılı. Belki de bunu düşünecek zamanları bile olmadı. Doğalgazın faydaları anlatılsa, Keşan halkı muhakkak ister. Çünkü doğalgaz sağlık demektir, temiz çevre demektir. Şu anda da artık bir medeniyetin parçası gibi oldu. Günümüzde çevreyi en az kirleten ve çevreye en saygılı olan insan en medeni insan oluyor.”

DOĞALGAZ KEŞAN’A MUTLAKA GELECEK

Keşan’ın özellikle kış aylarında yanan sobalardan dolayı duman altında kaldığını da söyleyen Taş, “Şu anda doğalgaz belki olmayabilir ama Keşan’a mutlaka doğalgaz gelecek. Şu anda hükümet politikaları da bu yönde. Bölgemizde kömür çok çıkıyor. Ama kalitesiz ve kükürt oranı yüksek bir kömür çıkıyor. Ve bu da hava sirkülasyonunun az olduğu bir yerde çok tüketildiğinde gerçekten hava kirliliği oluşturuyor. Yapılan ölçümlerde de bu görüldü. Daha önce katıldığım toplantılarda da kükürt oranı yüksek kömürlerin kullanıldığında hava kirliliğini baya bir etkilediği gözleniyor. Bu da sağlık açısından baya bir sorun yaratıyor” dedi.

SÜRE UZARSA İYİ ŞEYLER OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Sürenin uzaması durumunda Keşan’ın kanaat önderlerine çok iş düştüğünü ifade eden Taş, açıklamasını şöyle tamamladı: “Şu anda hafta sonunu saymazsak, önümüzde 2 gün var. Bu süre içersinde ben pek bir değişiklik olacağını sanmıyorum. Uzadığı zaman da yapılması gereken şey, Keşan’ın kanaat önderlerinin bunu gerektiği şekilde vatandaşa anlatması. Desteklersek vatandaş da bilgilenirse iyi şeyler olacağını düşünüyorum. Vatandaş kendi başına bir şey yapamaz. Vatandaşın temsil edildiği sivil toplum örgütleri var, kuruluşlar var. Belediye var, kaymakamlık var. Herkes üzerine düşen sorumluluğu yaparsa, Keşan’da çok farklı şeyler olacaktır. Bence en büyük sorun da burada. Çünkü ilk açıklamalardan sonra herhangi bir şey yapıldığını ben görmedim. Toplumun önündeki insanların bu konuya daha duyarlı olması gerekiyor. Böyle olursa halk da onlara uyarak onların arkasından gelir.”