Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Erdin Bircan, bu yıl İpsala’dan başlayan Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusu törenlerine kimsenin çağırılmadığını ve Samsun’dan Ankara’ya yapılan Bayrak koşusunun bu yıl da yapılmadığını belirterek, “Bu ne kepazeliktir. AKP 19 Mayıs’ı kutlatmamak için yine elinden geleni yapıyor.” dedi.

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, her sene geleneksel olarak yapılan Atamızın Selanik’teki evinden alınan toprağın Ankara’ya götürüldüğü Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusu için İpsala’daki törenlere milletvekillerini ve basının çağrılmadığını belirterek, “Atamızı andığımız 19 Mayıs etkinliklerinin ya yapmıyorlar ya da gözlerden uzak yaparak insanların katılımını engelliyorlar. AKP’nin Atatürk düşmanlığı devam ediyor, törenlere gölge düşürüyorlar.” dedi.

CHP’li Bircan, İpsala’dan başlayan koşu hakkında kimseye bilgi verilmediğinin altını çizen Bircan, “Bir başka olay da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlama programlarında 2012 yılına kadar yapılan Samsun’dan Ankara’ya Bayrak koşusu bu sene da yapılmamıştır. AKP Atatürk’e düşmanlığını bir geleneğimizi daha yok ederek gösteriyor.” diye konuştu. “Umarım önergem sonrasında Bakanlık yaptığı yanlışı fark eder de Bayrak koşusunu tekrar başlatır.” diyen Bircan AKP’nin sistematik şekilde Atatürk düşmanlığı yaptığının 19 Mayıs törenleri için kanıtlarını sıraladı.

Bircan, konu hakkında Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’a bir soru önergesi vererek,

Edirne’de bu yıl 28’incisi düzenlenen Atatürk’ü Anma ve Barış Koşu ile ilgili törenlere neden İlin Milletvekilleri, ulusal ve yerel basın davet edilmemiştir?

Federasyonun yazısında gereği için Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne yazılan tören neden resmi tören programlarına uygun biçimde yapılmamıştır? Konu hakkında kimlerin ihmali vardır? İhmali olanlar hakkında idari bir soruşturma açılacak mıdır?

Bakanlığınızın düzenlemiş olduğu 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri arasından bir gelenek haline gelmiş olan Samsun’dan Ankara’ya getirilen ‘Sevgi Bayrağı’ için düzenlenen Bayrak koşusu neden yapılamamaktadır?

Bakanlığınız bu yanlıştan dönmeyi düşünmekte midir?

Bakanlığınızın 19 Mayıs’ı görkemli kutlamalar yerine sönük kutlamalar yapmaktaki amacı nedir?” sorularına yanıt aradı.

Bircan, yaşananlar ile ilgili sorumlular hakkında idari soruşturma talep de ederek, “Federasyon yetkilileri ile konuştuk. Yapılan Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusu için gereğini yapmak üzere Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nü bilgilendirdiklerini söylediler. İllerde yapılacak devir teslim törenleri, koşu yollarının güvenliği, il içindeki koşulara o ilden atletlerin katılımının sağlanması, sporcuların konaklamaları gibi konularda görevli olan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü törenleri katılım olmasın diye gizli tutmuştur. İlin milletvekillerini, ulusal ve yerel basını çağırmamıştır.  İstanbul Valiliği, Beşiktaş Belediyemizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Spor Bayramı etkinliğini yasakladı. AKP’nin 19 Mayıs’ı da kutlatmamaya çalıştığının bir diğer kanıtı da bu. Ama biz halkımızla yine 19 Mayıs’ı kutlayacağız.” diye konuştu.