HABER MERKEZİ

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan doğumdan önce sigortası olmayan annelerin doğum borçlanması yapamamasını soru önergesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik yeni Bakanı Jülide Sarıeroğlu’na sordu.

Erdin Bircan doğumdan önce sigortalı olmaları durumunda kadınların doğum borçlanması yapabildiğini hatırlatarak, doğumdan önce sigortası olmayan annelerin böyle bir hakkı olamamasının Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ifade etti.

Bircan önergesinin gerekçesinde ayrıca erkeklerin önceden sigortalı olmasalar bile askerlik borçlanması yapabildiğine dikkat çekerek, erkeklerin askerlik borçlanması yaptıkları süre kadar, sigorta başlangıçlarını öne çekebilme haklarının olduğunu da ortaya koydu.

Daha önce aynı konuyu sorduğu eski Bakan Mehmet Müezzinoğlu’nun Sigortalı olmadıkları dönemde doğum yapan annelere borçlanma hakkının tanınması ile ilgili Kurumca yapılan bir çalışma bulunmamaktadır” yanıtını verdiğini hatırlatan Bircan kadın Bakana, “Kadınların mağduriyetini giderecek misiniz?” dedi.

CHP’li Bircan önergesinde,

“- Sigortalı bir işte çalışmadan önce askerliğini yapan erkeklere tanınan askerlik borçlanması hakkı, Sigortalı bir işte çalışmadan önce doğum yapan kadınlara doğum borçlanması olarak neden tanınmamaktadır?

-Sigortalı bir işte çalışmadan önce doğum yapan kadınların da doğum borçlanması yapabilmesi için Bakanlığınızca bir çalışma var mıdır?

- Sigortalı bir işte çalışmadan önce doğum yapan kadınlara da doğum borçlanması hakkı tanınması ile ilgili bir çalışmanız var ise, kapsamı ne olacaktır?

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının bir kadın olması sonucunda, kadınların doğum borçlanması ve diğer mağduriyetlerinin çözümü için özel bir çaba olacak mıdır?” sorularına yanıt aradı.

KONUNUN TAKİPÇİSİYİZ

CHP’li Bircan doğum borçlanması yapamamaları nedeniyle mağdur olan kadınların bu önemli sorununu kadın bakanın çözmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu konunun uzun zamandır takipçisiyiz. Bu düzenleme Meclis’ten geçerken ve daha sonrasında da parti olarak sigorta başlangıcı olmayan kadınların da doğum borçlanması hakkına sahip olmaları gerektiğini savunduk. Bu yanlıştan bakanlığa yeni atanan Jülide Sarıeroğlu’nun talimatı ile dönülmesini istiyoruz. Kadınların en büyük sorununu yine bir kadın çözebilir” diye konuştu.

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ