CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Erdin Bircan, sahillerin Milli Emlak tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devredildiğini ve kiralanması için çalışma başlatıldığını belirterek, “Bu uygulama ile halkın malını hakla kiralayacaklar. Vatandaşlarımız sahilden yararlanmak için para vermek zorunda kalacak. Eskiden köylerimizde muhtarlıklarımız buraları işletiyordu. Yeni düzenle Muhtarlıklarımız iş adamlarımızla aynı ihaleye girip, sahil ihalesini alması gerecek. Hangi köyümüzün böyle bir gücü var. Sahil köylerindeki vatandaşlar kendi denizlerine para verip girmek zorunda kalacak” dedi.

Bircan, sahillerin kiralanmasının önünü açan düzenleme ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü yetkilileri görüşerek konu hakkında bilgi aldı.

Milli Emlak’ın sahilleri Çevre Bakanlığına devrettiğini belirten Bircan, daha önce Milli Emlak’tan kiralanmış yerlerin kiralık statülerinin devam edeceğini bildirerek, “Şu an kiralanmayan alanlar için İl Müdürlüğümüzü Enez’den başlayarak tüm sahilde tespit çalışmaları yapıyor. Bu çalışma sonrasında İl Müdürlüğü bu bilgileri Bakanlığın Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğüne bildirecek. Genel Müdürlük buralar için ihale yaparak sahilleri 3 ile 10 yıl arasında ihale edecek” bilgisini verdi.

Kiralama yapılacak yerler için Çevre Bakanlığının o sahildeki Köy Muhtarlığına hiçbir ayrıcalık sunulmadığının altını çizen Bircan, “Kıyısı olan köylerimizin muhtarlıkları da iş adamları ile aynı ihaleye girmek zorunda. Böyle bir uygulama olamaz. Köy Muhtarlığımızın ne geliri var ki bu alanları ihale ile alabilecek?” dedi. “Muhtarlıklar için bir ayrıcalık öngörmeyen Bakanlık, otellere ayrıcalık yapıyor ama. Sahildeki otel önündeki alan için ihaleye girmeden, pazarlık usulü ile kiralama yapabilecek” diyen Bircan, Bakanlığın köylüyü ve muhtarlığı mağdur ederken, otel sahiplerine ayrıcalık sağlandığını ortaya koydu.

Bakanlık nezdinde çalışma başlatan Bircan, “Sahillerin kiralanmasının önüne geçmemiz gerekiyor. Bu alanlar halkımızın rahatça denize gireceği alanlar olarak kalmalı. Eğer Bakanlık illaki kiralayacağız diyorsa da burada Köy Muhtarlıklarının bir önceliği olmalı” diye konuştu.  İhale ile sahiller kiralandığında o sahile yabancı insanların bu alanları sadece kar amaçlı işleteceğinin ortaya koyan Bircan, “Bu sahilleri yüzlerce yıldır burada yaşayanlar kullandı ve korudu. En iyi de onlar korur.Sahile kıyısı olan köyde yaşayan yurttaşlarımız bu uygulama ile kendi sahillerine para ile girmek zorunda kalacaklar” dedi.

AK Parti’nin rant politikasının bir sonucu olarak sahillerin de kiralandığını belirten Erdin Bircan, “Halk için, halkın refahı ve rahatı için hiçbir çalışma yapmayan AKP, sahilleri kiralayarak buraları da rant kapısı haline getirerek yandaşlarına peşkeş çekmek istiyor” açıklamasını yaptı.

Bircan konu hakkında sahil muhtarları ile hafta içinde bir toplantı yapacağını da belirtti.