CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Edirne’nin Saros Körfezi kıyısındaki Mecidiye Köyünde yapılmak istenen taş ocağını TBMM gündemine taşıdı.

CHP’li Erdin Bircan Keşan’a bağlı Mecidiye Köyü Ayazma Bayırı Tepesi mevkiinde Devlet Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğü tarafından açılmak istenen taş ocağı ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bir soru önergesi vererek doğayı katledecek taş ocağının yapılma gerekçelerini sordu.

Erdin Bircan, önergesinde taş ocağı için Edirne İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından 29 Nisan 2015 tarihinde “ÇED gerekli değildir” kararı verildiğin hatırlatarak, “Söz konusu alanı da içinde barındıran Saros Körfezi, 8 Aralık 2006 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘Turizm Koruma ve Gelişme Bölgesi’ ilan edilmiştir” dedi. Mevcut alanda 5 adet taş ocağı çevreye zarar verdiğini ve yeni taş ocaklarına da onay verilmesi ile doğa ve turizm cennetinin katliamının devam edeceğinin altını çizen Bircan, turizmi olumsuz etkileyeceği açıkça belli olan bir ocağa neden onay verildiğini sordu.

Taş ocağı yüzünden bölgedeki endemik bitkilerin de zarar göreceğini ifade eden Erdin Bircan, günde 230 büyük damperli kamyonun geçtiği köyde yöre halkının çocuklarını sokağa çıkaramadığını da söyledi.

Bircan, İdris Güllüce’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde,

“1. 2006 yılında “Turizm Koruma ve Gelişme Bölgesi” ilan edilen bir alanda taş ocağı için ÇED gerekli değildir raporu nasıl çıkmaktadır?

2. Turizmi olumsuz etkileyeceği açıkça belli olan bir ocağın açılması için Kültür ve Turizm Bakanlığına görüş sorulmuş mudur? Sorulduysa Kültür ve Turizm Bakanlığının görüşü ne olmuştur? Sorulmadıysa neden sorulmamıştır?

3. Kültür ve Turizm Bakanlığının 2006 yılı kararı neden yok sayılmaktadır?

4. Bölgedeki endemik bitkiler ile ilgili olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığına görüş sorulmuş mudur? Sorulduysa Orman ve Su İşleri Bakanlığının görüşü ne olmuştur? Sorulmadıysa neden sorulmamıştır?

5. Bölgede birçok taş ocağı yapılabilecek turizm alanına uzak, orman olmayan alan varken neden bir sahil kenarı taş ocağı için seçilmektedir?

6. Yöre halkının taş ocağı istememesine rağmen taş ocağı yapılmak için ısrar edilmesinin sebebi nedir?

7. Şu anda Edirne ilinin tamamında kaç taş ve maden ocağı faaliyet göstermektedir? Bunların yerleri ve ocağın cinsi olarak dağılımı nasıldır? Kaç maden ve taş ocağı ruhsat için beklemektedir?

8. 2000 yılından günümüze yıllar itibari ile Edirne ilinde kaç taş ve maden ocağı için ruhsata uygundur raporu verilmiştir? Yıllar itibari ile kaç başvuru reddedilmiştir?

9. 2000 yılından günümüze kaç ÇED gerekli değildir kararı çıkmıştır? Bu kararların taş ve maden ocağı cinslerine dağılımı nasıldır?” sorularını sordu.