CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Orman Genel Müdürlüğünün yaptığı yazılı açıklamadaki yanlışları tek tek ortaya koyarak, ormanı koruma görevi olan bir kuruluşun orman katliamı için harcadığı çabayı da gözler önüne serdi.

Bircan, Orman Genel Müdürlüğünün gerçeğe aykırı açıklamasını ayrıca Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na bir yazılı soru önergesi ile de sordu.

Bircan, “Saros konusunda açıklama yapan Orman Genel Müdürlüğü aklımızla alay etmeye çalışıyor. Açıklama yapan Orman Genel Müdürlüğü galiba başka bir yerden bahsediyor.

Orman Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada Mecidiye’de 13 hektarlık ormanlık alanının katledilmesine onay verildiğini açıklıyor. 16 Mart’ta aynı bölge için yine bir ÇED gerekli değildir kararı çıktı. Orman Bölge Müdürlüğü’nün ÇED gerekli değildir raporu için uygun görüş verdiği Astürk Madenciliğin kalker ocağı uygulama sahası 20,70 hektar, yeni süreci başlayan Aydemir Ayhan’ın kalker alanı 13,91 hektar. Genel Müdüre soruyorum nerede 13 hektar?

Açıklamada taş ocaklarının önceden açıldığını söylüyor Müdürlük. Peki soruyorum daha önce açılan taş ocaklarını CHP mi açtı? O onayları veren bugün de bakan olan Veysel Eroğlu ve AKP hükümetleriydi. Orman Genel Müdürlüğü aklımızla alay etmekten vazgeçip görevinin ormanları ranta peşkeş çekmek değil, ormanları korumak olduğunu hatırlasın.

Orman Genel Müdürlüğünün yaptığı açıklamada ‘3 Mart 2014 tarihli genelgeye göre deniz öngörünümüne 5 km ye kadar olan alanlarda ilk izin müracaatlarına izin verilmemektedir.’ denmesine rağmen bahsettiğim kalker ocağı için izin verilmiştir. Orman Genel Müdürlüğü yaptığı açıklama ile kendini yalanlıyor.

Açıklamada Edirne’de 17 hektar alanda rehabilitasyon çalışmaları yapılmıştır diyor ancak tüm Edirne’de taş ocakları ile yok olan alanlara bir tane bile ağaç dikildiğini görmedik. Orman Genel Müdürlüğünün orman katliamını savunmasının açıklanabilir bir tarafı yoktur.” açıklamasında bulundu.

BİRCAN, SORULARINA YANIT ARIYOR

Bircan, önergesinde de,

“Orman Genel Müdürlüğünün açıklamasındaki 13 hektar hangi alanı kapsamaktadır?

Orman Bölge Müdürlüğünün de onay verdiği Astürk Madenciliğin 20,70 hektar alana açmak istediği kalker ocağını bu açıklamayı yaparken unutmuş mudur?

Orman Genel Müdürlüğünün ‘3 Mart 2014 tarihli genelgeye göre deniz öngörünümüne 5 km ye kadar olan alanlarda ilk izin müracaatlarına izin verilmemektedir.’ denmesine rağmen Astürk Madenciliğin kalker ocağı için nasıl izin verilmiştir?

Açıklamada önceden açıldığı iddia edilen taş ocakları AKP döneminde açılmamış mıdır?

Açıklamada 17 hektar rehabilitasyon yapılan alan nerelerdedir? Bu anlara ne zaman, ne kadar ağaç dikilmiştir? Yok olan ormanlar yerine kaç yılda gelecektir?” sorularına yanıt aradı.