HABER MERKEZİ

Sansürsüz basının demokrasinin en büyük güvencesi olduğunu dile getiren Bircan, “24 Temmuz sansürün kaldırıldığı tarihtir. 1908’de basına sansür kalkmışken, üzerinden 109 yıl geçtiği halde OHAL rejiminde baskı, sansür ve basına zulüm dolu günler, yıllar geçiriyoruz. 24 Temmuz’un yıl dönümde basına ve yurttaşlara baskı giderek artıyor.

Osmanlı’da Meşrutiyet’e geçişle demokratik bir yönetime adım atılmıştır. 24 Temmuz 1908’de 1876 Anayasası tekrar uygulanmaya başlanmasıyla gazeteciler kendi mücadelelerini vererek istibdat dönemini sonlandırmışlardır. Anayasanın tekrar yürürlüğe girmesiyle sansüre karşı örgütlenen gazeteciler o gece sansür memurlarını matbaalara sokmadılar. Sansür memurlarına direnen gazeteciler böylece sansürün kaldırılmasını sağlamıştır. Sansürsüz basın demokrasinin en büyük güvencesidir.

24 Temmuz’da biz hapisteki gazetecilere, gazete haberleri yüzünden tutuklanan, ceza alan gazetecileri konuşmanın utancını yaşıyoruz. Bu utancı yaşatan AKP zulmü olduğunu ise her yerde haykırıyoruz.

Hükümet gazeteler ve gazeteciler üzerinde baskı ve zulmünü artırıyor. Devletin ajansı ve radyo televizyon kurumu iktidar ve saray dışında haber vermemekte, muhalefete karşı yanlı ve taraflı haberler yapmaktadır. Gazeteler hükümete sıkıntı olacağını düşündükleri yazıları gazetelere basmamakta ve sansürün kaldırılışı üzerinden 100 yıldan fazla geçtikten sonra tekrar sansür kurumuna başvurmaktadırlar. Gazeteciler işten atılma korkusu ile otosansüre başvurmaktadır. Bu durum sansür kadar tehlikeli bir durumdur. Gazetecilerin otosansür uygulamasından vazgeçmeleri, gazetecilerin ve gazetelerin iktidarın etkisinden kurtulması ile söz konusu olabilir. Sendikal örgütlenmenin sağlandığı, gazetecilerin gazetecilik faaliyetleri nedeniyle hapislerde çürütülmediği, gazetecilerin mesleki yıpranmadan doğan haklarının verildiği, devlet kurumlarının her birine iktidara yakın olmayan gazetecilerin de rahatça girebildiği bir ortamda ancak gazeteciler kendilerini baskı altında hissetmeyerek, özgürce haber yapabilirler.

Bu 24 Temmuz’da da basın özgürlüğü yoktur. Faşist rejimlerde bile basını susturmaya çalışanlar, baskı altına alanlar emellerine ulaşamamıştır. Hiçbir iktidar, besleme basın oluşturarak ve muhalif basına her türlü baskıyı yaparak, ne gerçekleri halktan gizleyebilir ne de iktidarlarını sürekli kılabilir.

Tüm gazetecilerin 24 Temmuz sansürün kaldırılışı gününü kutlar, basın özgürlüğünün önündeki engellerin kalkmasını ve gazetecilerin özlük haklarının düzeltilmesini dilerim.” dedi.

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ