HABER MERKEZİ

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan tarımsal arazilerin ciddi yok olma tehlikesinin altında olduğunu vurgulayarak, Trakya’nın tarımsal sit alanı ilan edilmesiyle, tarıma en elverişli bu toprakların korunacağının altını çizdi.

CHP’li Bircan Trakya’nın tarımsal sit alanı ilan edilmesini TBMM gündemine de taşıdı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya konu hakkında bir soru önergesi veren Bircan, “Trakya tarımsal sit alanı ilan edilecek mi?” diye sordu.

Bircan önceki bakan Faruk Çelik ile de konuyu görüşerek gerekli incelemelerin yapılmasını istemişti. Faruk Çelik’ten bakanlığı devralan Fakıbaba’ya da bu konunun önemine dikkat çeken Bircan Trakya için çalışmaya devam ediyor.

Önergenin gerekçesinde Bircan, 5403 sayılı "Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu" kapsamında tarım arazilerinin sit alanları gibi dokunulmazlığa sahip olacağını hatırlatarak, “Yüzde 81.6’sı işlemeli tarıma uygun olan Trakya, ülkemizin en verimli topraklarına sahiptir. Ülke yüzölçümünün yüzde 2.3’ü kadar yer kaplamasına rağmen ülke tarım topraklarının yüzde 8.2’sini oluşturmaktadır” dedi.

Bircan, Trakya’nın, ülke üretiminde ayçiçeğininyüzde 63’ünü, buğdayın yüzde 10’unu, pirincin yüzde 44’ünü, kanolanın yüze 70’ini karşıladığına dikkat çekerek, “Trakya’da buğday verimi Türkiye ortalama veriminin 5-6 kat fazlasıdır” açıklamasında bulundu.

Bircan buna rağmen, bu kadar verimli tarım topraklarının, yerleşim ve endüstriyel kirliliğin tehdidi ile yüz yüze olduğunun bilgisini verdi. “Trakya topraklarının 523 bin 23 hektarı yanlış kullanımla tarım dışı kalmıştır. Ergene Nehri’nin verimli topraklar üzerindeki tahribatı ortadayken, dünyadaki ender ekolojik ve toprak özelliklerine sahip Trakya’nın verimli tarım arazilerinin üzerine yapılmak istenen termik santraller, entegre atık bertaraf tesisleri, çevreyi, toprağı, suyu, dolayısıyla da insan sağlığını tehdit etmektedir” açıklamasında bulunan Erdin Bircan, Trakya’nın bir an önce tarımsal sit alanı ilan edilmesi gerektiğini ifade etti.

Bircan önergesinde,

“- Bakanlığınız tarafından Trakya toprakları tarımsal potansiyeli yüksek araziler kapsamına alınması yönünde bir çalışması var mıdır?

-Trakya toprakları tarımsal sit alanı dokunulmazlığı kapsamına alınacak mıdır? Alınmayacaksa gerekçesi nedir?

- Trakya’da tarım topraklarının amaç dışı kullanımının önüne geçilmesi için Bakanlığınızca alınan tedbirler nelerdir?” sorularına yanıt da aradı.

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ