HABER MERKEZİ

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, TBMM’de Bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada “Bugün hain ilan ettiğiniz İranlıdan rüşvet alanları kim akladı? Tabii ki AKP” ifadesi AK Parti’lilerin tepkisine neden oldu. “Gerçekleri duymaktan rahatsız oldular” diyen Bircan konuşmasında AK Parti’nin yaptıkların bir bir sıraladı.

CHP’li Bircan, “Man Adası belgelerine, eski millî kahramanınız, şimdi ise casus ilan ettiğiniz İranlı rüşvetçinin itiraflarına bakarsak suyun çürümesi normalmiş çünkü iktidarınızda tuz koktu, ahlak çöktü ve iktidarınız çürüdü” dedi. Rıza Zarrab’ın ifadelerine atıfta bulunan Bircan, “Cari açığı hayali ihracatla azaltan ilk iktidar siz oldunuz” diyerek, bugüne kadar ifade edilmeyen bir gerçeği daha gözler önüne serdi. AK Parti’li Grup Başkanvekili Bülent Turan bunun üzerine, “Sayın Başkan, bununla ilgili iddia, tamamen yargıda olan bir süreçtir. Bununla ilgili, mahkemeler karar vermiştir. Ben savcı değilim, yargıç değilim” diyerek, Meclis’te soruşturma komisyonunda AK Parti’li Bakanları aklamalarını unutturmaya çalıştı. AK Parti’nin doğru olmayan beyanlarına yanıt veren Bircan, “Yalan söylüyor, 4 bakanı burada aklamadılar mı? Yargı neresindeydi bunun, yargı mı vardı burada? Hâlâ şu anda ‘50 milyon rüşvet alıp verdim.’ diyen bir bakan var orada. Böyle bir şey olur mu!  Sayın Grup Başkan Vekili ‘Bu, aklandı.’ diyor. Burada hangi bakan aklandı? 4 bakanın 4’ü de… Zarrab ‘50 milyon verdim.’ diyor, diğerleri de 1'er milyon aldık diye hayıflanıyorlar şu anda hâlâ; böyle bir şey olur mu?” açıklamasında bulundu.

Bircan, AK Parti’nin İsrail’e sürekli destek verdiğinin de altını çizerek, “Filistin'in sözde, İsrail'in özde destekçisi oldunuz. Soruyorum size: Madem Filistin'in yanındasınız, Kürecik Radar Üssüyle neden hâlâ İsrail'i koruyorsunuz? Kürecik Radar Üssünü kapatacak mısınız; bunun cevabını istiyoruz. Kürecik Radar Üssüyle İsrail'i korumaya hâlâ devam edecek misiniz? Çıkıp dışarılarda mangalda kül bırakmıyorsunuz” dedi. AK Parti’li Grup Başkanvekili Bülent Turan Bircan’a yanıt vermek yerine hamaset yaparak, “İsrail'le ilgili iddia ettiği, sayın hatibin İsrail'i koruyoruz iddiası da tamamen yersizdir. Bahsettiği radar, NATO'nun radarıdır. Türkiye NATO'nun üyesidir. İstesek de istemesek de şu anki tablo budur” diye AK Parti’yi savundu. Bircan, bunun üzerine, “Kürecik’le ilgili, Mademki İncirlik’i kapatmaya kalkıyorsunuz da buraya cesaretiniz yetmiyor mu? Hadi çıkın, burayı söyleyin ‘kapatacağız’ deyin. NATO’ya kafa tutuyorsunuz, istediğiniz zaman yapıyorsanız, o zaman bunu da çıkın, kapatın ‘kapatacağız’ deyin buradan” diyerek Turan’a yanıt verdi.

Bircan, konuşmasının diğer kısımlarında, Ergene’nin kirliliği, Çakmak Barajının sulamasının halen yapılamamasını, doğa katliamlarını, bir türlü başlanamayan Edirne Hızlı Trenini, çiftçilerimizin yaşadığı sorunları, Trakya’nın tarımsal sit alanı ilan edilmesi gerektiğini, tarım arazilerini AK Parti’nin nasıl katlettiğini ifade etti.