GİZEM GÖRÜR

Geçen hafta içerisinde çeltik alımları ve fiyatları konusunda değerlendirmelerde bulunduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Boyalık, şunları söyledi: “Çeltik fiyatlarının iyi olacağını dile getirmiştik. Üreticinin geçen yıldan kalan malının olmadığını TMO’da, marketlerde, fabrikalarda malın olmadığını ve talep olacağını daha önce söylemiştik. Dolayısıyla şu anda piyasanın çeltik ürününe karşı ihtiyacı ve açlığı var. Bu açlıkla birlikte fiyatlar ton başına 2 bin-2 bin 250 lira seviyelerine geldiğini görmekteyiz. Üreticimiz ürününü bu fiyatlardan satıyor. Çeltik ve diğer hububat ürünlerinin fiyatları arz-talep meselesiyle dengeleniyor. Eğer talep varsa arz da olur. Bu işin dengesini kuran her zaman serbest piyasadır. Eğer son tüketici pirinç alıp yiyorsa üretici olmak üzere aradaki herkes para kazanır. Fiyatların iyi noktalara gelmesinin sebebi, talebin olmasıdır. Talebe karşı arzda olmalıdır. Son tüketicinin yediği pirinçten fazla bir anda, pirinç satmak istenince, fiyatlar düşer.”

PİYASALAR ARZ VE TALEBE GÖRE BELİRLENİR

Çeltikte fiyatların düşmesi durumunda, TMO’nun devreye girmeye hazır olduğuna kayıt düşen Hüseyin Boyalık, “TMO, boş yatmıyor ve piyasayı çok iyi şekilde takip ediyor. Eğer düşme eğilimine girdiği zaman fiyatını açıklar ve alıma başlar. Geçen yıl çeltik fiyatları ton başına bin 200 liraya kadar düşmüştü ancak TMO devreye girerek bin 800-bin 900 lira seviyesine kadar çıktı. En son ise 2 bin liraya kadar çıktığını gördük. Üretici birliklerinin de oyuna katılarak, dengeli bir satışın yapılması gerekiyor. Üreticinin, ‘devlet benim tüm ürünümü almakla hükümlüdür.’ şeklinde bir anlayış hakim. Bu anlayış son derece yanlıştır. Ben kendi işimle alakalı bir üretim yaptığım da devlet bunu almalıdır diyemem. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de serbest piyasa ekonomisi var. Piyasalar arz ve talebe göre belirlenir. Bunlar temel ihtiyaç ürünleridir. Temel ihtiyaç ürünlerinin aşırı yükselmemesi ve düşmemesi adına TMO her zaman devrededir.” şeklinde konuştu.

BOŞ TENEKE ÇOK SES ÇIKARTIR

Boyalık, sözlerine şöyle devam etti: “Çeltik ürününü çok iyi fiyata sattım demekle iş bitmiyor. Burada ürünü yiyen halkı da düşünmek lazım. Halkı düşünmeden konuşan CHP’li milletvekili Okan Gaytancıoğlu gibi arkadaşlar olabilir. Boş teneke çok ses çıkartır. Çünkü bunların ülkenin yönetimiyle, idaresiyle ilgili her hangi bir düşünceleri yok. Sadece konuşuyorlar. Buğday, ayçiçeği ve birçok ürün konusunda konuştular. Ancak bir ticaret yaparken, bunun bir hesaplaması vardır ve bu yapılarak fiyat belirlenir. Geçen senenin üzerine yüzde 8 oranında buğdayda bir artış söz konusudur. Şimdi bunun üzerine fazla konuşmanın bir anlamı yok. Hem fiyat yukarı çıktı hem de rekolte iyi oldu. Ben de üreticiyim. Bir üretici olarak, çeltiğin 2 bin 500 lira olmasını elbette ki isterim. Halkımızın da bu ürünü makul fiyata yemesi lazım.”

REKOLTE VE FİYAT ANLAMINDA MEMNUNİYETSİZLİK OLMAYACAKTIR

Açıklamasına “Çeltik fiyatlarının yanı başımızda bin 200 lira seviyesindeyken bizde 2 bin lira seviyesindedir.” diyerek devam eden Hüseyin Boyalık, şunları söyledi: “Bizdeki maliyetin yüksek olmasının nedeni tarla kiralarının yüksek olmasıdır. Dolayısıyla bu durumda bizim üretim maliyetlerimizi artırıyor. Üreticinin bin 100-bin 200 lira dekar maliyeti var. Hesaplamalar yapıldığında üretici dekardan 500 lira gibi bir kazancı oluyor. Üreticilerin bu yıl rekolte ve fiyat anlamında memnuniyetsizliği olmayacaktır.”

KEŞAN’DA DA ÇELTİK ÜRETİMİ ARTACAKTIR

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu’nu eleştirerek sözlerine devam eden Boyalık, şunları söyledi: “Ülkemizde üretilen çeltik kendimize yetmiyor. Edirne bölgesi olarak Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 45’ini üretiyoruz. Üretimin artması için hükümetin yaptığı projeler var. Bunlardan biri Hamzadere Barajı’dır. Bu baraj AK Parti döneminde devreye girdi. Keşan’a 30 kilometreden tarımsal sulama için su geliyor. Keşan’da da çeltik üretimi artacaktır. Karahisar’a, Kızkapan’a ve Müsellim’e dahi su geldi. Göletler konusunda en fazla yatırımı Keşan almaktadır. Keşanlı üreticilerde bu hizmeti üretime çevirecektir. AK Parti hükümeti çiftçiye gerekli hizmeti vermektedir. Bugün bizleri eleştirenler geçmişte hiçbir şey yapmayanlardır. Rahmetli Ecevit, çiftçiye 2 kat fiyat vermiş ve yıllardır bu konuşuluyor. Kimin parasını nasıl verdiniz? Hükümet, çeltiğe 3 bin lira fiyat verdiğinde, halk ne yapacak? Sayın Okan Gaytancıoğlu’na Atatürk ilkelerinden devletçilik ve halkçılık ilkesini yeniden okumasını öneriyorum. Üretici konusunda TMO gerekeni yapıyor. Sadece oy alacağım ve şirin gözükeceğim diye bu tür beyanatlarda bulunması yanlıştır. Boş teneke çok ses çıkarır. AK Parti hükümeti, 15 yıl içerisinde tarımda reformlar yapmamış olsaydı çiftçilik diye bir meslek olmazdı. 15 yıl önce çiftçinin kullandığı malzemelere ve araçlara bakın, şimdi de bugüne bakın.”

EKONOMİK GÜCÜMÜZ OLMASAYDI 15 TEMMUZ’DA BİTMİŞTİK

Desteklemeler konusunda yapılan eleştiriler hakkında da değerlendirmelerde bulunan Hüseyin Boyalık, sözlerini şöyle tamamladı: “Devlet her zaman üreticiyi destekler. Atatürk, ‘Köylü milletin efendisidir.’ sözünden yola çıkarak biz çalışıyoruz. Biz üreticimize üretmesi için her türlü desteklemeleri yapıyoruz. Ayrıca Sayın Okan Gaytancıoğlu, çeltiğe 50 kuruş destek vereceğini dile getiriyor. Böyle bir destek verildiğinde devletin kasasını boşaltmış olursunuz. Devletin kasasında para var ama bunu boşaltmaya kimsenin tenezzül etmemesi lazım. Devlet güçlü olmak zorundadır. Ekonomik gücümüz olmasaydı 15 Temmuz’da bitmiştik. Bu tür boş laflara üreticimizin değer vermeyeceğini düşünüyorum.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ