Edirne İl Genel Meclisi AK Parti üyesi Hüseyin Boyalık, dün yaptığı açıklama ile önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelerek görüşülmesine başlanacak olan yeni maden yasası hakkında bilgi verdi ve CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli’nin bu konuda getirdiği eleştirilere cevap verdi.

 DEVRİM GİBİ BİR KANUN

Geçen yıl içinde Soma ve Ermenek’te meydana gelen maden kazalarının ardından AK Parti Hükümeti’nin devrim gibi nitelendirilebilecek bir maden kanunu hazırladığını kaydeden Boyalık, Öncelikle Maden Dairesi, maden denetimlerini artırıyor. Bugüne kadar 100’ün üzerinde maden ocağı kapatılmıştır. Bu denetimler yoğun şekilde devam ediyor. Üretime uygun olmayan işletmelere yaptırımlar devam edecek.” dedi.

MADEN OCAKLARINA DAİMİ NEZARETÇİ GELİYOR

Yeni yasa ile maden ocaklarında artık teknik nezaretçi yerine daimi denetçiler uygulamasının başlayacağını belirten Hüseyin Boyalık, şöyle konuştu:“Maden ocağı sahipleri bir maden mühendisiyle anlaşıyorlar. Teknik nezaretçi olarak birini atıyorlar. Bu atamalar neticesinde teknik nezaretçiler ücretini alıyor. Tabii ki işini düzgün olarak yapanlar da var ama birçoğu bir daha maden ocağına uğramıyor. Bunun sonucunda da maden ocağında kazalar, ölümler meydana geliyor. Bunun yerine şimdi daimi nezaretçiler gelecek. Boşta bulunan maden mühendisleri de bu maden ocaklarında daimi nezaretçi olarak çalışacak. Bu da istihdama katkı sağlayacak. Maden ocaklarına biraz külfet getirecek ama işe de ciddiyet getirecek. Maden mühendisi bu işi en iyi bilen insanlardır. Maden mühendisleriyle işçiler bir arada olacaklardır ve iş güvenliği sağlanacaktır.”

RUHSAT HARÇALRINDAN ALINAN PARA ÇEVRE İÇİN HARCANACAK

Maden ruhsat harçlarında da değişiklik olduğunu dile getiren Boyalık,“5 hektarlık maden sahası ile 500 hektarlık bir maden sahasının ruhsat harçları aynı olamaz. Bunlar da çevreye duyarlılık konusunda maden ruhsat harçları çevre için harcanmak kaydıyla bir değişiklik yapılıyor. Bu da çevre sağlığını, iş güvenliğini, iş sağlığını öne alan bir uygulama. En önemli değişikliklerden bir tanesi de kömür madenlerinde rödovansın yasaklanması. Yani bir firma maden sahasını alıp başka bir firmaya kiraya veremeyecek. Çünkü kiraya verilmesi haksız kazanca yol açıyor. Böyle olmaktansa bu işi gerçekten yapabilecek, bu iş konusunda yeterliliğe sahip firmaların buralarını almaları ve çıkarılacak madeni en iyi şekilde değerlendirmeleri sağlanacak. Kamu kuruluşları elindeki maden sahalarını devlete rödovansa verebilecek. Bu da kamu yatırımlarının bir şekilde devam etmesini sağlayacak” diye konuştu.

YERÜSTÜ MADENLERİ İHALE YOLU İLE VERİLECEK

Yeni maden kanunun sadece kömür ve yer altı madenlerini ilgilendirmediğini de vurgulayan Boyalık, “Bundan sonra çimento, beton, kireç, dolgu malzemesi ve mermer gibi doğada görülür madenlerin sahaları ihaleyle verilecek. Almak isteyen firmalar başvuracak ve işlet hakkına sahip olacak” dedi.

DEĞİRMENDERELİ’NİN DÜŞÜNCESİ YANLIŞ BİR DÜŞÜNCE

Son olarak CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli’nin yeni maden yasasıyla hükümetin yandaşlarına ekonomik gelir getirdiği yönündeki açıklamasını değerlendiren Boyalık,Bu düşünce yanlış bir düşünce. Yeni yasanın getireceği hükümler ortada. Yeni yasa işi ehlinin yapmasının önünü açacak” diye konuştu. Keşan bölgesinde kanunlara aykırı olduğu tespit edilip kapanan kömür ocağı bulunduğunu da aktaran Hüseyin Boyalık, yükümlülüklerini yerine getiren maden ocaklarının yeniden faaliyete başladığını kaydetti.