Keşan Lokantacı Kahveci ve Otelciler Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Çakmak dün yaptığı açıklamada, önce esnafın Mecidiye Sahilinde yıkım endişesi yaşadığına dikkat çekti, ardından saat 22.00’den sonra içki satışı yasağını eleştirdi.

BAYRAMLAR VE ÖĞRENCİLER, PİYASAYA HAREKET GETİRDİ

Sözlerine yaz sezonunun sona erdiğini hatırlatarak başlayan Çakmak, esnafın yüzünü Ramazan Bayramı’nın güldürdüğünün altını çizdi. Hüseyin Çakmak, şöyle dedi:

“Geçen Ramazan Bayramı’nda başta Saros Körfezi’nde olmak üzere bölgemizde tatlı bir hareketlenme oldu. Ancak 20 günlük bir alışveriş süreci, tabii ki bütün sezonu kurtarmaya yetmez ama bu hareketlilik esnafımıza moral oldu. Saros’ta yaz sezonunu bu aybaşı itibarıyla kapattık. Orada sadece devamlı kalan bir grup esnafın faaliyeti ise sürüyor. Orada kalanlarla merkeze dönenler şu anda kış hazırlıklarını yapıyor. Çünkü soğuk hava kendini hissettirerek kış mevsiminin yakın olduğunu gösterdi.”

“OKULLAR AÇILDI, ÖĞRENCİLER ESNAFI SEVİNDİRDİ”

Esnafın yüzünü güldüren bir başka gelişmenin ise okulların açılması olduğuna değinen Çakmak, “Esnafımızın kışın işi zor. Ancak 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılının ve üniversitede akademik yılın başlaması, Keşan’a gelen öğrenciler sayesinde yine piyasaya hareket getirdi. Keşan’da öğrenci sayısı her geçen yıl artıyor. Bu durum esnafımız için olumlu bir gelişme. Zaten ilçemiz esnafı ve özelde de oda üyelerimiz, önemli ölçüde eğitim ve turizmden besleniyor.” dedi.

“UMUDUMUZ KURBAN BAYRAMI’NDA”

Keşan’da diplomalı ancak işsiz bir gençlik yetiştiğine de vurgu yapan Hüseyin Çakmak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ramazan Bayramı, okulların açılmasının ardından kısa süre sonra Kurban Bayramı alışverişi de esnafımıza hareket getirecek. Bu ekonomik hareket, çok büyük gelir sağlamayacak ama en azından üyelerimizin yüzünü güldürecek ve onlara nefes aldıracak. Sizler de bu ilçede yaşadığınız için görüyorsunuz, biz esnaf olarak kanaatkarız. Ancak giderlerimiz çok fazla. Keşan’da organize sanayinin olmaması genç ve eğitimli nüfusun göç etmesine neden oluyor. Diplomalı ama işsiz nüfus yetişiyor.”

“MECİDİYE SAHİLİ’NDE ESNAF VE VATANDAŞ ENDİŞELİ”

Mecidiye Sahili’nde yaz aylarından beri yaşanan ve gazetemizin dünkü sayısında manşetten verdiğimiz “Toprak Kanununa Muhalefet” gerekçesiyle tutanak tutulması konusuna da değinen Çakmak, 1998 yılında imar planına aykırı olduğu gerekçesiyle yapılan yıkımın benzerinin yeniden gündemde olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yaz boyunca, Çevre Koruma Müdürlüğü’nden ve jandarmadan oluşan bir ekip barakaları ve işyerlerini dolaşarak, çeşitli tutanaklar tuttu. Mecidiye Sahili’nde 25 yıldan beri işyeri olan esnafımız var. Her 15 yılda bir böyle yıkımlar gündeme gelecek mi? Bu tehdit ve yıldırmalarla bölgemizde turizm nasıl gelişecek? Esnafımız ve sahilde evi olan vatandaşlarımız korku içinde. Yetkililer bu konuya en kısa sürede çözüm bulmalıdır. İmar planı yoksa işletmelerimize neden ruhsat veriliyor?”

“EMNİYET, KEŞAN’DA İÇKİLİ YERLERİN ŞEHİR DIŞINA ÇIKARILMASINI TEKLİF DAHİ ETMESİN!”

Hüseyin Çakmak, daha sonra, şehir içinde faaliyet gösteren içkili işyerlerinin ruhsatlarının iptal edilerek, şehir dışında belirlenecek bir yere taşınması konusuna sert tepki göstererek şunları söyledi: “Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan bu çalışmaya Oda başkanı olarak katılmıyorum. Zaten o toplantıda da söz alarak tepkimi gösterdim. Keşan gibi Avrupa şehrine bu yakışmaz. Böyle bir uygulamanın teklif edilmesi bile saçmadır. Keşan’da içki içilmesinin yasaklanması gibi kararın uygulanması ilçemize yakışmaz.

Zaten Keşan’da oteller dışında içkili yemek yiyebileceğiniz bir lokanta yok. Bunların dışında ruhsatlı birahanelerimiz var. Bunlar da sürekli denetlenmektedir. Uğur Mumcu Caddesi ile Demirciler Caddesi’nde yoğunlaşan bu işyerleri kapandığında yeni işyeri ruhsatı verilmiyor. Bu işyerleri devredilemiyor bile. Kalan esnaf ise sürekli kapatılacağı yolundaki baskılardan dolayı tedirgin.”

“SAAT 22.00’DEN SONRA İÇKİ SATILMASI YASAĞI YÜZÜNDEN İŞYERLERİ ERKEN KAPANIYOR”

Çakmak, son olarak gece saat 22.00’den sonra içki satışının yasaklanmasının bakkal ve mini marketlerin erken kapanmasına yol açtığına değinerek, bu uygulamayı da eleştirdi. Bakkalların sadece içki satmadığının altını çizen Hüseyin Çakmak, mahallelinin bütün ihtiyaçlarının buralardan karşılandığını ancak, bakkalların kendilerinden içki isteyenlerle tartışmaya girmek istememesi yüzünden işyerini erken kapatmak zorunda kaldığını sözlerine ekledi.