HABER MERKEZİ

Darbe girişiminin olduğu gün olan 15 Temmuz, 26 Ekim 2016 tarihinde TBMM Genel kurulunda alınan kararla 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü olarak kabul edildi. 

15 TEMMUZ KRONOLİJİSİ

15 Temmuz 2016 Cuma günü Ankara'da 22.05 sıralarında savaş uçaklarının alçak uçuş yaparak başlayan darbe girişimi, 22.10’da Boğaziçi Köprüsünün işgal edilmesiyle ekranlara yansıdı. 23.10’da Başbakan Binali Yıldırım’ın ve 00.37 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın televizyon ve radyolara yaptığı konuşma sonrası halk sokaklara çıktı. 01.40'da Boğaziçi Köprüsü'nde darbeye direnen göstericilerin üzerine ateş açıldı.

Darbe girişiminde Türkiye genelinde birçok kamu binası önünde asker ve polisin karşı karşıya gelmeye başladığı takip eden dakikalarda ise Ankara'da MİT binası ve Genelkurmay Başkanlığı Karargahına helikopterlerden ateş açıldı, saat 22.35 sıralarında ise Atatürk Havalimanı'na askerlerin tankla gelerek kontrol kulesine girdi. 23.10’da Başbakan Bnali Yıldırım'ın yaşananları “Kalkışma” olarak niteleyerek, Türk ordusu içerisindeki bir grubun darbe girişiminde bulunduğunu duyurdu. Mecliste grubu bulunan tüm partilerin darbe girişimini kınadı. Saat 23.25 sıralarında darbeciler sosyal medyaya erişimini engellerken, erişim engeli kısa bir süre sonra kaldırıldı ve saat 23.45 sıralarında ise darbe girişimi yapan grubun TSK’nın akredite gazetecilerle iletişim için kullandığı e-posta hesabından, “Kontrolün tam olarak ele alındığına” dair mesaj gönderildi.

Saat 23.50 sıralarında Ankara'nın dört bir yanından güçlü patlama sesleri gelirken, darbe girişimine tepki gösteren vatandaşlar sokaklara dökülmeye başladı. 00.15 sıralarında ise darbe girişiminde bulunan askerler tarafından TRT binası basılarak bir spikere, “Yurtta Sulh Konseyi” adına bildiri okutuldu, sonrasında Milli Savunma Bakanı'nın bildiriyi korsan bildiri olarak nitelendiren açıklaması geldi.

Saat 00.37 sıralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, FaceTime üzerinden CNN Türk'e demeç verdi ve darbe girişiminin, “Silahlı güçler içerisindeki küçük bir azınlığın kalkışması” olarak niteledi ve vatandaşlardan hükümete destek için sokağa çıkmalarını istedi.

Saat 01.10 sıralarında Sikorsky tipi askeri helikopter TÜRKSAT uydu istasyonunu vurdu. Saat 01.21 sıralarında İçişleri Bakanı Efkan Ala, Genelkurmay Başkanlığı, TSK ve polisin ülkedeki darbe girişimine müdahale ettiğini açıkladı ve darbe planlayıcılarını “Çete” olarak tanımladı. Saat 01.40 sıralarında Boğaziçi Köprüsü’nü geçmeye çalışan protestocuların üzerine ateş açıldı, camilerden sala okunarak halka darbe girişimine karşı sokaklara çıkma çağrısı yapıldı. Saat 02.21 sıralarında Ankara Emniyet Müdürlüğü'nü de vuran ve en az 17 polisin şehit olmasına neden olan askeri helikopter Gölbaşı’nda düşürüldü. Saat 02.25 sıralarında Taksim Meydanı’nda mevzilenen bir grup asker giderek sayıları artan protestocuları dağıtmak için havaya ateş açtı. Saat 02.50 sıralarında F-16’lar ve askeri helikopterler TBMM binasını vurmaya başladı. Meclisin giriş kapıları yakınlarına sabaha kadar toplam 4 bomba atıldı. Milletvekilleri ve basın mensupları sığınağa geçti. Saat 03.23 sıralarında Hürriyet Gazetesi otoparkına inen bir grup havaya ateş açmak ve güvenlik görevlilerini yere yatırmak suretiyle binaya girdi. Hurriyet.com.tr çalışanları da dâhil olmak üzere herkes zorla dışarı çıkarıldı. CNN Türk stüdyolarına ve rejiye müdahale edildi.

Saat 04.07 sıralarında Atatürk Havaliman’ında kendisini karşılayan kalabalığa bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu bir ayaklanma, ihanet, vatana ihanet hareketidir. Bunun bedelini çok ağır ödeyecekler” dedi. 05.02 sıralarında Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamayla “Tehlike henüz geçmiş değil. Millet sokaklarda olduğu ve vatanına sahip çıktığı müddetçe darbeci hainler bu aziz millete diz çöktüremeyecek” denildi.

Saat 05.10 sıralarında Doğan Medya Center’ı basan askerler polis tarafından gözaltına alındı. Çalışanlar, binaya dönmeye başladı. 06.26 sıralarında Cumhurbaşkanlığı külliyesi çevresinden dumanlar yükseldi. 06.42 sıralarında Boğaz Köprüsü'ndeki askerler teslim oldu. 07.52 sıralarında Genelkurmay karargahından çıkan bir tanktan, barikat olarak bekleyen kamyonlara ateş açıldı. 08.04 sıralarında Harbiye Ordu Evi ve TRT Radyo binası polis tarafından kontrol altına alındı. 08.11 sıralarında İstanbul'da uçak, metro ve vapur seferleri yeniden yapılmaya başlandı. 08.16 sıralarında gece boyunca tanklarla kapatılan Boğaziçi Köprüsü, askerlerin teslim olmasının ardından kısmen trafiğe açıldı. 08.43 sıralarında Boğaziçi köprüsü terk edilen tankların çekilmesi için çift yönlü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ise Avrupa yakası istikametine trafiğe kapatıldı.

Saat 08.55 sıralarında rehin alınan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga kurtarıldı. 09.33 sıralarında Kuleli Askeri Lisesi'nde 80 öğrenci gözaltına alındı. 09.45 sıralarında Genelkurmay Karargahındaki 200'e yakın silahsız er-erbaş teslim oldu. 09.56 sıralarında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü trafiğe açıldı. 10.07 sıralarında Genelkurmay Başkanlığından çıkan 700'e yakın silahsız er ve erbaşın polise teslim oldu.

11.01 sıralarında Genelkurmay Başkanı Vekili Orgeneral Ümit Dündar, darbe girişiminin önlediği ile ilgili bir açıklama yaptı. 12.10 sıralarında İstanbul'u da kapsayan Marmara Bölgesi üzerindeki hava sahası tüm sivil hava araçlarının uçuşuna kapatıldı. (Kaynak: 15 Temmuz iddianamesi)

15 TEMMUZ PROGRAMI

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programı belli oldu.

İlk etkinlikler, 15 Temmuz Cumartesi günü, saat 22.00’de, Keşan Orman İşletme Müdürlüğü önünde başlayacak ve Cumhuriyet Meydanı’nda sona erecek kortej yürüyüşü ile başlayacak. Korteje, mehteran takımı da eşlik edecek. Mehteran, 23.00.23.30 saatleri arasında da Cumhuriyet Meydanı’nda konser verecek. Saat 00.13’e kadar ise 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yaşananlar sinevizyon aracılığıyla halka sunulacak. 00.13’te ise tüm camilerde sala okunacak. 00.20’de ise şehitler için dua ve Kuran-ı Kerim okunacak. 01.45’te ise Keşan Müftülüğü İlahi Grubu sunum yapacak. 02.15’te ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması sinevizyondan halka izlettirilecek. Etkinlikler, Kuran-ı Kerim tilaveti ve demokrasi nöbetiyle sürecek.

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ