Keşan İnşaat Sanatkârları ve Elektrik Tesisatçıları Odası Başkanı Bülent Gezer, dün yaptığı açıklamada, bugüne kadar mesleki yeterlilik belgesi almayan oda üyelerine uyarılarda bulundu.

25 MAYIS 2016 TARİHİNDE UYGULAMAYA BAŞLIYOR

Daha önceki açıklamalarımda mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğunun kapıya dayandığını defalarca belirttiğini kaydeden Gezer, “25 Mayıs 2016 tarihinde uygulamaya başlıyor. Yasayı tekrar edersek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ (sıra No: 2015/1) 25/05/2015 tarih 29366 sayılı resmi gazetede yayınlandığı üzere Kapsam ve amaç: Madde 1-(1) Bu tebliğin amacı, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, çalışanlar için Meslek Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu getirilen meslekleri belirlemek ve yayımını sağlamaktır. Dayanak Madde 2-(1) Bu tebliğ 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu Ek 1 inçi maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. Belge zorunluluğu Madde3-(1) tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayınlanan ve ekteki listelerde belirlenen mesleklerde, Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesini sahip olmayan kişiler iş bu tebliğin yayımı tarihinden itibaren on iki ay sonra çalıştırılamazlar. (2) 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için birinci fıkradaki belge şartı aranmaz. Cezai hükümler madde4-(1) Bu tebliğin 3. maddesine ilişkin denetimler için iş müfettişlerince yapılır. Bu tebliği hükümlerine aykırı davranan işveren veya işveren vekillerine Çalışma ve İş Kurumu il müdürü tarafından her bir çalışan için Beş yüz Türk Lirası idari para cezası verilir. Bu tebliğ hükümlerine göre verilen idari para cezaları tebligattan itibaren bir ay içinde ödenir. Yürürlülük Madde5-(1)Bu tebliğ yayımı tarihinde yürürlülüğe girer. Yürütme Madde6-(1) Bu tebliğ hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür.” dedi.

BELGESİZ İŞŞÇİ ÇALIŞTIRMAYI YASA İLE YASAKLANIYOR

 Bülent Gezer, konuyla ilgili açıklamasını tamamladı: “Resmi Gazete yayımı ‘25 Mayıs 2015 yayımı tarihinden (madde 3) itibaren on iki ay sonra başlar’ diyor. Buda 25 Mayıs 2016 demektir. BU güne kadar hep ustalara seslendim belgenizi alın mağdur olmayın dedim. Şimdi müteahhitlere de seslenmek istiyorum iş verdiğiniz çalışanlarınıza bir an önce belge aldırın. Bu işin bir ayağı da sizlersiniz ya çalıştıracak işçi bulma sıkıntısı yaşılacaksınız ya da işi süresinde yetiştiremeyeceksiniz. Kimsenin belgesiz işçi çalıştıracağını zannetmiyorum. Bunu yasa yasaklamış.

27 EKİM’DE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILACAK

Süre belli yapacağımız belli herkesi belge almaya davet ediyorum. Belgesiz çalışma dönemi bitmiştir. 27 Ekim 2015 tarihinde Keşan ticaret ve sanayi Odası konferans salonunda saat 09.00-10.00 da bilgilendirme yapılacaktır. Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklerin Ulusal yeterlilik kodu ve seviyeleri ile birlikte detaylı bilgiyi odamızdan alabilirler. Ve diyorum ki, haydi ustalar belge almaya!”

Bülent Gezer’in yaptığı açıklamaya göre mesleki yeterlilik belgesi gereken işler şöyle:

“Ahşap Kalıpçı, Alçı Levha Uygulaması, Alçı Sıva Uygulaması, Alüminyum Kaynakçısı, Bacacı, Betonarme Demircisi, Betoncu, Çelik Kaynakçı, Direnç Kaynak Ayarcısı, Doğalgaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli, Doğalgaz Çelik Boru Kaynakçısı, Doğalgaz Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli, Doğalgaz İşletme Bakım Operatörü, Doğalgaz Polietilen Boru Kaynakçısı, Duvarcı, Endüstriyel Boru Montajcısı, Hidrolik Pnömatikçi, Isı Yalıtımcısı,  Isıtma ve Doğalgaz İç Tesisat Yapım Personeli, İnşaat Boyacısı, İskele Kurulum Elemanı, Kaynak Operatörü,  Makine Bakımcı, Otomotiv  Elektromekanikçisi, Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Montajcısı, Otomotiv Saç ve Gövde Kaynakçısı, Panel Kalıpçı, Plastik Kaynakçısı, Seramik Karo Kaplamacısı, Ses Yalıtımcısı, Sıvacı, Su Yalıtımcısı, Tünel Kalıpçısı, Yangın Yalıtımcısı.”