HABER MERKEZİ

Cavit Deniz’in sunduğu ve saat 13.30’da başlayan “Bunu Konuşalım”ın bugünkü konukları ise; Erikli Köyü Muhtarı Ercan Yıldız ile Medya Keşan Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Bülent Saylam oldu. 

Canlı telefon bağlantılarının, dinleyici görüşlerinin ve whatsapp hattı sorularının da olduğu programda ilk önce Yayla Sahili ile ilgili olarak Deniz, sorunları başlıklar halinde sıraları. Deniz, başlıca sorunları şöyle saydı: “Sahilde doktorun olmaması, Bankamatiğin bulunmaması, liman arkasına geçiş yolunun bir türlü yapılmaması, Yayla’ya yeni yapılan Altunhan tesisinin katkıları, Enez yolu sapağından Şabanmera ve Yayla Köyü yolunun bozuk olması ve tarihi Yayla Kalesinin yok olması”

Deniz daha sonra dinleyici görüşlerine verdi. Konuyla ilgili olarak görüşlerini açıklayan bir dinleyici yaz-kış Yayla’da yaşadığını ve önceleri yurtdışında kaldığını belirterek, Deniz’in başlıklarını verdiği sorunların ilk maddesi olan sağlık sorunu hakkında konuştu. Dinleyici; yıllar önce, komşusunu 112 acil servis ambulansı olmadığı için kendi arabasıyla Keşan Devlet Hastanesi götürürken Yayla Köyünde komşusunun yaşamını yitirdiğini söyledi ve Yayla’da bir sağlık merkezinin olması gerektiğini ifade etti. Bir başka dinleyici de liman yanında oturduğunu ancak artık kokudan dolayı yazlığında artık kalmadığını kaydetti.

SAHİLLERİMİZDE PROFESYONEL HİZMET VERİLMELİ

Dinleyici görüşlerinden sonra Deniz’in “Saros’da Yayla sezonu olabilir mi?” sorusuna cevap veren Saylam da, buraya gazeteci olarak katıldığını bir seçilmiş olmadığını hatırlatarak, programa Yayla’nın sorunları ile ilgili yaptıkları haberler üzerinden konuşacağını söyledi. Saylam, şunları dile getirdi: “Geçen sene Trakyafest ile birlikte Erikli’de yer bulamayanlar Yayla’yı keşfettiler. 2. Noktada ise Altunhan tesisleri konusu var. Daha önce sahillerin kiralanması konusu gündeme gelmişti. Eleştiriler olmuştu. Eleştirenler arasında ben de vardım halkın bulunduğu sahillerin kiralanmasına karşıydım. Ama şöyle bir gerçeklik var. Bunu da es geçemeyiz. Ne kadar karşı olsak da orasının eski halini bilen bir kişiyim ben. Şu anki haline baktığımız zaman çok farklı bir noktada ve Yayla’nın Trakya Fest’ten sonra ‘Yayla’ya neden gelmeliyiz?’ kısmında böyle bir tesisin olduğunu da söyleyebilirim. Orada profesyonelleşme var. Sahillerimizde profesyonel hizmet verilmeli.” 

 Neden profesyonel hizmet verilmeli konusunda da Saylam, Yunanistan’a gerçekleştirdiği bir gezi sırasında İpsala Gümrük kapısının Yunan tarafında gümrük kontrollerinin yaptırdıktan sonra bir grup Yunan vatandaşının Dedeağaç, ve bölgesinde bulunan turistik tesisleri içeren broşürlerin dağıtılması olarak neden gösterdi. Profesyonel hizmet veren sahillerin olduğu broşürleri hazırlayanların ise o yöreye ait belediyelerin yaptığını ve broşürlerin hepsinin Türkçe olduğunu ifade etti.

Daha sonra Saylam, Yayla’ya yapılan balıkçı barınağının verdiği tahribat hakkında da bilgi verdi.

Saylam yine gazeteci kimliği ile Yayla Sakini olarak bu programa katıldığını hatırlattı ve Yayla’nın sorunlarını çözecek makamların belli olduğunu kaydederek, “Kaymakamdır, baş savcıdır, belediye başkanıdır, iktidarın siyasi temsilcileridir” dedi. 

Deniz daha sonra Erikli ile ilgili olarak dinleyici görüşlerine yer verdi. 

İçme suyu sorunun çözülmediğini ve girişimlerin yapıldığını 12 km’den arıtılmış bir su olduğunu ve iller bankasında 30 yıllığına kredi ile yapılacağını ekleyen Erikli Sahili Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Abbas Kılıçaslan 5.300 üyeli bir kooperatif olduklarını, nüfusun artmasıyla suyun yetmediğini kaydetti. Mevcut kuyuların yeterli olmamasından dolayı bu projeyle su sorunun çözüleceğini dile getirdi. Üyelerimiz risk altındadır çünkü kullanılan su kirlidir. Çaresizlikten bu suyu verdiklerini de vurguladı. Suyun da Çokal Barajı ve Mecidiye Göletinden geleceğini ekledi.

Yetki sorunu olduğunu söyleyen bir vatandaş ise sorunların büyüyerek çözülemediğini ifade etti. Keşan belediyesi, Erikli muhtarlığı ve kooperatif arasında bir yetki sorunu olduğunu ifade eden vatandaş, “Erikli’de seçim yapıldı belediyeye devredilsin diye, devredilmeseydi Mecidiye Belediyesi kapanmazdı. Yasak bölgenin sorunu çözülmeden Erikli’nin sorunları bitmez. Çokal’dan gelen su sahillere getirilmelidir. Mecidiye köy tüzel kişiliğine dönülmesi sorunları arttırılmıştır. Mecidiyenin kanalizasyonun İl özel idaresi yapmalıdır. Mecidiye sahillerinin kiralanması yanlıştır.” Şeklinde konuştu. 

Erikli Muhtarı Ercan Yıldız da yetki kargaşasına katıldığını söyleyerek; “Muhtarlığın söz hakkı yok. Mücavir alan yetkilerinden dolay belediye hizmet ücretlerini alıyor. Tek bir yere bağlanması gerek. Kooperatife devredilmesi durumunda bu işi istenilen gibi yapamayacaklar. Biz de yapamayız çünkü; muhtarlığın araç parkı ve ekibi olması lazım.” 

Yollarla ilgili olarak kurumlara dilekçe verdiğini ve olumsuz cevap geldiğini söyleyen Muhtar Yıldız

“Otogar konusunda sorun devam ediyor. Yer mera görünüyor ve böyle olduğu için de yer muhtarlığındır.” dedi.

Keşan FM yetkilileri; programın tekrarının, bu akşam saat 21.00’den itibaren radyodan dinlenebileceğini, program kayıtlarının ise www.kesan.fm adresinde yayınlanacağını bildirdi.