18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100’üncü Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle dün Keşan’da da tören ve program düzenlendi.

Şehitlik Anıtı’nda gerçekleştirilen ilk program, saat 09.00’da başladı. Törene, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, Keşan 4’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Halil Tamer Gedik, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, gaziler, şehir ve gazi yakınları, daire amirleri, askeri erkan ve öğrenciler katıldı. Piyade Binbaşı Murat Duman sunumunda Şehitlik Anıtı’na çelenk sunumu ile başlayan program, saygı duruşunda bulunulması, saygı atışı yapılması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile sürdü. Günün anlam ve önemini belirten konuşma ise Maliye Üsteğmen Yalçın Eken tarafından yapıldı.

Yüce milletimizin varlığı, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşu, kutsal vatan topraklarının bölünmez bütünlüğü, dünya barışının sağlanması ve korunması uğruna canlarını feda ederek rütbe ve payelerin en büyüğüne erişen aziz şehitlerimizin 18 Mart Şehitler Günü vesilesiyle rahmet, şükran ve saygıyla anıldığını ifade eden Eken, “Uğrunda büyük bedeller ödenen vatanımızın mevcudiyeti ve göklerde hür bir şekilde dalgalanan şanlı al bayrağımız, şehitlerimizin ve gazilerimizin bizlere bıraktıkları kutsal emanetidir. Canları pahasına mücadele ederek, bu toprakları vatan yapan isimli-isimsiz bütün kahramanlarımız ebedi varlığımızın teminatı olmuşlardır. Bugün aynı zamanda, bir ulusun küllerinden yeniden dirilerek var oluş mücadelesi verdiği, yenilgiler ve toprak kayıpları ile uzun yıllar süren umutsuzluğa ve kötü gidişe son vererek yeniden itibar kazandığı, harp tarihine altın harflerle yazılmış bir kahramanlık destanı olan Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100’üncü yıl dönümünü kutlamanın da haklı gururunu yaşıyoruz.” dedi.

KAYIN: ÇELİKLE BARUT, İNANCIN, İMANIN AZİM KARŞISINDA YENİK DÜŞMÜŞTÜR

Şehit Piyade Komando Çavuş Mustafa Kayın’ın ağabeyi Süney Kayın ise Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıldönümünde, başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Çanakkale şehitlerini ve bu güne dek vermiş olduğumuz tüm aziz şehitleri Şehitler Günü’nde bir kez daha şükran ve rahmetle andığını ifade ederek, şunları söyledi: “Çok değil 100 yıl önce yüzbinlerce vatan evladı, bu vatana bedelini ödemek üzere Çanakkale’ye çağrılmıştır. Amacımız, geçmişteki savaşların zaferleriyle mutlu olmak değil, eğer amaç vatan savunması ise eğer amaç hürriyet davası ise bir ölüm kalım mücadelesi ise buna savaş diyemezsiniz ve bunu anlatmak boynumuzun borcudur. Çünkü vatan dediğimiz bu toprak, diyeti ağır ödenmiş bir topraktır. Bana deseler ki, ‘Çanakkale’yi 3 kelimeyle anlat’ derdim ki, geldiler, gördüler, döndüler. Evet geldiler. 1915 1’inci Dünya Savaşı Osmanlı Devleti dünyanın en büyük devleri ile mücadele ediyor, İngiltere, Rusya, Fransa beraberinde getirdikleri binlerce sömürge askeri Osmanlı’nın kalbine giden boğaz yoluna pençelerine taktılar. Çünkü amaçları İstanbul’du. Başkent İstanbul alınırsa, İstanbul karışacaktı ve Türk milleti bu topraklardan atılacaktı. Geldiler ama ben diyorum ki, gördüler, Çanakkale’yi Çanakkale yapan gelenler değildir. Bunlar, 1071’den beri geliyorlar, bin yıldır bu milleti bu topraktan atmak için geliyorlar, bu sefer topyekun geldiler. Çanakkale’yi Çanakkale yapan gelenler değildir, Çanakkale’yi Çanakkale yapan gelenleri karşılayan asil ruhtur. O öyle bir ruhtur ki, çelikle barut, inancın, imanın azim karşısında yenik düşmüştür.”

Buradaki tören, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı’nın, Şehitlik Anıtı’ndaki defterin imzalanması ile sona erdi. Törene katılanlar daha sonra Asri Mezarlık’ta bulunan Şehitlik’i ziyaret etti.

SEVİM YENİCE KONFERANS SALONU’NDAKİ TÖREN

Ahmet Yenice Ortaokulu Sevim Yenice Konferans Salonu’ndaki program ise saat 10.00’da, Keşan Fen Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Yasemin Kocabalta sunumunda, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşma ise Keşan Fen Lisesi Tarih Öğretmeni Mustafa Bahçekapılı tarafından yapıldı.

Bahçekapılı, konuşmasında, “Türk kahramanlığının tarihin nadide sayfalarına yazdığı, yazıp da unutulamaz destanlar arasına kattığı, vatanın ne olduğunu, nasıl savunulduğunu, Türk’e kefen biçmenin ne elim bir hata, ne gülünç bir cüret olduğunu, tüm dünyaya bir kez daha hatırlattığımız, Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıldönümünde ve bu mukaddes vatan için canlarını feda eden şehitlerimizin Şehitler Günü’nü idrak etmenin onurunu ve gururunu yaşıyoruz. Çanakkale ne sağlam bir kale, ne sarp bir dağ, ne yaman bir siper ne amansız bir direniş. Akdeniz’in sisli, köpüklü sularında uçuk hayallerle gelenlere, sadece mezar olur. Türk milletinin yurduna kastedilemeyeceğini akıllarına kazıyan bir ders olur. Geçilemedi, geçilemez. Çünkü Mehmed’imin omuzlarında koskoca bir Türk tarihi arkasında uluların duası, yüreğinde sevda, çıkınında, anasının, bacısının, sevdiceğinin namusu. Bu son kalede, sonsuzluğa inat dikilmiş karşısına vahşetin ve ihanetin. Çanakkale, şerefli kale. Namus, onur. Gür sesli haykırış. Alçak zincirlere karşı, tevekkül içinde yiğitçi duruş.” dedi.

Daha sonra ise Piyade Kurmay Yüzbaşı Erdem Erarslan tarafından Çanakkale Savaşı’yla ilgili slayt sunumu yapıldı. Program, ilkokullar arası şiir yarışmasında birinci olan Ahmet Yenice Ortaokulu öğrencisi Betül Tezcan’ın “Çanakkale Geçilmez”, ortaokul birincisi Ali Kale ve Kardeşleri Ortaokulu öğrencisi Gülcan Gürsaç “Vatan Uğruna”, liseler arası şiir yarışmasında birinci olan Feride Mehmet Çuhacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Aleyna Koyuncu “Çanakkale” adlı eserlerini okudu. Eserlerin okunmasının ardından Kaymakam Bekir Dınkırcı tarafından öğrencilere hediye verildi. Program, Keşan Fen Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Figen Demirpençe önderliğinde okul öğrencileri tarafından hazırlanan “Unutmayalım Unutturmayalım” adlı canlı tablonun sahnelenmesi ile son buldu.