Doğa Zirai Ürünler A.Ş Genel Müdürü Cemaleddin Uslu, bölgemizde tamamlanan buğday ve kanola hasadı ile önümüzdeki 2 hafta sonunda başlaması beklenen ayçiçeği hasadı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Buğday üreticisinin bu yıl ürününü Toprak Mahsulleri Ofisi’ne vererek değerlendirdiğini, kanola hasadında beklentilerin altında bir üretim gerçekleştiğini belirten Uslu, ayçiçeği üreticisinin bu yıl hem verim hem de fiyat olarak beklentilerinin karşılanacağı bir sezon geçireceğini tahmin ettiğini ifade etti.

KANOLA ALIMLARI TON BAŞINA BİN 250 LİRADAN BAŞLADI

Değerlendirmesine hasadı tamamlanan ürünlerle başlayan ve ilk olarak kanola hakkında bilgi veren Uslu, bu yıl Trakya’da bu üründe verim düşüklüğü yaşandığını kaydederek şöyle konuştu: “Bu yıl için bölgemizde daha yüksek hedefler vardı ama üretim 50-60 bin ton olarak gerçekleşti.  Tekirdağ, Lüleburgaz, Babaeski ve Silivri hattında yoğun bir kanola ekilişi oldu. Bir de Gelibolu civarında kanola ekimi oldu. Keşan, Enez hattında bu yıl ekilen bütün kanolalar kış şartları nedeniyle dondu ve çıkmadı. Böyle olunca da kanola üretimi olmadı. Çiftçi bunun yerine ayçiçeği ekilişi yaptı.  Kanaloda bu yıl sezon başında 80-90 bin ton hatta yer yer 100 bin ton bir üretim tahmini yüklerken, üretim 50-60 bin ton sınırlarında gerçekleşti. Kanola alımları bu yıl ton başına bin 250 lira ile bin 350 lira arasında gerçekleşti. Bu fiyatların üreticileri memnun ettiğini umuyoruz.”

ÇİFTÇİ BUĞDAYINI TMO’YA VERDİ

Sözlerine buğday hasadı hakkında bilgi vererek devam eden ve bu yıl üreticinin buğdayını Toprak Mahsulleri Ofisi’ne vererek değerlendirdiğini kaydeden Uslu,Trakya’da bu yıl buğdayda verim fena değildi.  Üretici buğdayını TMO’ne sattı. Ofis hem iyi fiyatla hem de uygun bir alım politikası uyguladı.  Çiftçi önemli ölçüde malını buraya verdi. Bu yıl tüccar buğday aklımı pek gerçekleştiremedidiye konuştu.

HAVA ŞARTLARI NEDENİYLE ADANA’DA ÜRETİM DÜŞÜK OLDU

Uslu, daha sonra sözlerine ayçiçeği hasadı hakkında değerlendirmelerde bulunarak devam etti.  Türkiye’de her yıl ilk ayçiçeği hasadının Adana’da olduğunu belirten ve kendisinin de geçen hafta içinde burada olduğunu ifade eden Uslu, şöyle konuştu: “ Adana’da Temmuz ayı itibarıyla ayçiçeği hasadı biterdi. Ancak geçtiğimiz Nisan, Mayıs aylarında yağışlar uzun sürmesi Adana bölgesindeki ayçiçeği ekimini geciktirdi.  Bu nedenle hasada gecikti. Bugün itibarı ile Adana’daki hasadın bitmiş olması gerekiyordu ancak şu an %30 seviyelerinde olduğunu tahmin ediyorum.  Adana’da hasat bir, iki hafta daha devam eder ve bundan sonra da Trakya’daki hasat başlar. Bu durumda Trakya hasadı ile Adana hasadı birleşmiş olacak.  Adana’da başlayan hasatta ilk biçimlerde dönüme 150-200 kilogram olan verim, daha sonraki günlerde 200-250 kilo ortalama verime ulaştı.  Bu şekilde de devam eder diye düşünüyorum.   Adana’da bu yıl 80-90 bin ton ayçiçeği hasadı gerçekleşeceğini tahmin ediyorum.  Burada da hedef sezon öncesi 100-120 bin ton olarak belirlenmişti. Hava şartları nedeniyle bu bölgemizde de verim gerilemiş oldu.”

AYÇİÇEĞİ ŞUAN ADANA’DA BİN 500, BİN 550 LİRA

 Ürünün piyasaya çıkmasıyla oluşan fiyatlar hakkında da bilgi veren Uslu,  şu an için Adana’da ayçiçeği fiyatının ton başına bin 500, bin 550 lira dolayında olduğunu bildirdi ve “ Geçen yıla baktığımızda bu bence iyi bir fiyat. Aldığım bilgilere göre üretici bu yıl sezon başında ayçiçeği için bin 300 lira dolayında fiyat beklentisi içindeydi. Oluşan fiyatlar bu beklentinin üzerinde. Bu üretici açısından iyi bir rakam. Ayçiçeğinin ithalat maliyeti fiyatına biraz yaklaştığı için fiyatlar bu rakamlarda geziniyor.  Şu an yeni hasat çıkmadığı için fiilen bir ithalat yok. Eylül, Ekim teslimatı ithal fiyatlarına baktığımızda oluşan bu bin 500, bin 500 liralık fiyatı doğruluyor, destekliyor” şeklinde konuştu.

FİYATI VERİMİN VE YAĞ ORANININ DA DESTEKLEMESİ GEREKİYOR

Trakya’da da ayçiçeği fiyatlarının bin 500 lira civarında oluşmasını beklediğini de söyleyen Uslu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü dolar kuru bu seviyede olduğu sürece ve Türkiye’deki üretim-tüketim dengesini kuramadığımız için ayçiçeği kıymetli bir ürün oluyor. Daima ithalat maliyeti fiyat olarak dayatılıyor.  Bu yıl ayçiçeği fiyatı sağlam duracak. Sanırım üretici bundan 3 yıl önce ayçiçeğinde bin 600 lira gibi bir fiyat bulmuştu. Bu fiyatlar bu yıl da yakalanmış olacak. Ancak bu fiyatı verimin de yağ oranın da desteklemesi gerekiyor.  Verim ve yağ oranı yüksek olduğunda çiftçinin de kazancı yüksek olacak.

ORTALAMANIN ÜZERİNDE BİR VERİM ALINIR DİYE ÜMİT EDİYORUM

Trakya’daki ayçiçeği hasadının bu haftadan itibaren yer yer başlayabileceğini de kaydeden Uslu, değerlendirmelerini şu sözlerle tamamladı: “Erken ekim yapan yerlerde hasat önümüzdeki hafta yavaş yavaş başlar.  2 hafta sonra da Trakya’da ayçiçeği hasadı ciddi bir şekilde başlamış olacak. Son günlerde bölgemizdeki ayçiçeğinde bir yağış beklentisi vardı ancak bu gerçekleşmedi. Bu durumun verimi  biraz düşürdüğünü tahmin ediyorum.  Verim biraz düşük olacak ama genelde ayçiçeği ekilişinin yapıldığı ve ondan sonraki bir aylık dönemde  yağışlar gayet iyiydi. Bunların etkisiyle ortalamanın üzerinde bir verim elde edilecektir diye ümit ediyorum.”