CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmak istemiyle Çakmak Barajı hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık makamına yazılı soru önergesi verdi. Bircan’ın önergesi şöyle:

“Trakya'nın Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) olarak nitelendirilen 500 bin dönüm arazinin sulanmasının sağlanacağı Çakmak Barajı Projesi işin bitiriliş tarihi 12 Haziran 2014 olmasına rağmen baraj inşaatı bitirilememiştir. Anahtar teslim ihale edilen baraj inşaatı yüzde 60 seviyesindeyken ödeneği bitirilmiş ve barajın kalan işi tekrar işi bitiremeyen aynı müteahhide verilmiştir. İhale mevzuatına göre yanlış olan ve soruşturma açılması gereken bu duruma göz yumulmuştur. Devlet zarara sokulmuştur. Baraj inşaatının uzaması ve gerekli tedbirlerin alınmaması nedeniyle geçtiğimiz temmuz ayında yağışlar sonucu barajda tutulan su bırakılarak vatandaşın çeltikleri ve diğer mahsulleri zarar görmüştür.

Buna göre,

1. Baraj inşaatı ön görülen tarihte neden bitmemiştir?

2. Çakmak Barajı için planlanan sürelere uyulmadığı için sorumlular hakkında maddi ve/ veya idari bir yaptırım cezası uygulanmış mıdır?

3. Çakmak Barajı anahtar teslim ihale edildiği halde iş neden bitirilmeden tekrar aynı müteahhide verilerek devlet zarara sokulmuştur? Konuyla ilgili bir soruşturma açılmış mıdır? Devlet zararı ne kadardır? Kusurlu ve suçlular tespit edilmiş midir?

4. Çakmak Barajı ne zaman bitirilecektir? Baraj ile ilgili olarak bugüne kadar ne kadar harcama yapılmıştır? Barajın ihale keşif bedeli ve tenzilatı ne kadardır? İkinci defa ihale edilen keşif bedeli ve tenzilatı nedir? Bu uygulama usulsüz olmasına rağmen neden yapılmıştır? Usulsüz uygulama hakkında bir soruşturma yapılmış mıdır?

5. Tedbir alınmadan Barajdan bırakılan yağış sularının verdiği zararlar karşılanmış mıdır? Buna sebep olan kişiler hakkında ne gibi işlem yapılmıştır?”