CHP Keşan İlçe Başkanı Koyuncu,

“Demokrasi Paketi”ni değerlendirdi:

 

“İstiklal Marşı’mızı, gelecek

paketlerde mi kaldıracaksınız?”

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Keşan İlçe Başkanı Vedat Koyuncu, AK Parti Genel Başkanı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “Demokrasi Paketi”nin, muhalif basına kapalı bir toplantıyla açıklanmasının “demokrasi ayıbı” olduğunu belirterek, “Bu mu sizin ileri demokrasiniz?” diye sordu. Koyuncu, “Andımız” ile “İstiklal Marşı”ndaki ifadelerin örtüştüğünü de kaydederek, “İstiklal Marşı’mızı da kaldırmayı, devamı gelecek dedikleri paketlere mi saklıyorlar?” dedi.

Koyuncu’nun açıklaması şöyle:

“Düşünün ki bir demokrasi paketi açıklanıyor; basının soru sorması engelleniyor, muhalif gördükleri basın mensupları salona alınmıyor, bu mu sizin ileri demokrasiniz?

Paketin en önemli maddelerinden eş başkanlık sistemi ile hangi oluşum ve hareketten feyiz alındığını görmekteyiz. Andımızın kaldırılmasını öncelikle isteyen terörist Murat Karayılan'ı dinleyen bir iktidar karşımızdadır. Andımızdaki ifadeler ile İstiklal Marşı'mızdaki ifadelerin örtüştüğünü biliyoruz. İstiklal Marşı'mızı da kaldırmayı, devamı gelecek dedikleri paketlere mi saklıyorlar?

Diğer bir anlaşılmaz madde de türbana getirilen serbestliktir. Niye TSK, Emniyet ve Yargı’da türban yasağı devam ediyor ve diğer kurumlarda kaldırıldı? TSK, Emniyet ve Yargı’daki sakıncalar diğer kurumlarda neden görülmüyor?

Köy isimleri ve alfabeye eklenecek (Q,X,W) üç harfle mi çağdaş demokrasiye ulaşacağız?

Türkiye'nin önceliklerinden milletvekili dokunulmazlığının bu pakette olmadığını görmekteyiz. Yine beklentimiz olan seçim barajının kaldırılması konusunda Sayın Erdoğan bu sistemle devam etmek veya daraltılmış bölge sisteminden bahsediyor. Burada baraj mevzuunu sulandıracağına, “%10 barajını kaldırıyoruz” diyememesi paketin ne kadar demokrasiden uzak olduğunu göstermektedir.

Miting ve gösteri haklarının geliştirildiğine dair madde niye tam olarak açıklanmamış? Burada yetkiyi hükümet komiserinden alıp düzenleme kurullarına veriyorlar. Türkiye şartlarında görüyoruz ki birçok vali, kaymakam AKP'nin il, ilçe başkanı gibi çalışıyorlar. Bu düzenlemeleri mülki amirlerin inisiyatifine bırakmak mı demokrasiyi getirecek?

Yardım toplama konusundaki düzenlemeyle tarikat ve cemaatlerin güçlendirilmesi mi amaçlanmıştır? Düzenlemeyle Almanya'daki "Deniz Feneri"ne benzer derneklerin ve PKK’nın güçleneceği açıkça ortadadır. Anlaşılıyor ki bu paket hazırlanırken PKK ve tarikatlardan gelen baskıların gerçekleştirildiğini ortaya koymaktadır.

Gördük ki AKP’li milletvekilleri dahil muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşlarından gizlenerek hazırlanan bu paket fos çıkmıştır. Halkımızın beklediği bu tarz bir demokrasi paketi değil, toplumun bütün katmanlarını kapsayacak gerçek demokrasi ve geçim paketidir.”