Beyendik Beldesi’nde gerçekleştirilen seçimlerde 4 oyla seçimi kaybettiği açıklanan CHP; seçim sonuçlarının doğru olmadığı iddiasıyla Keşan İlçe Seçim Kurulu’na itirazda bulunarak, tüm sandıklardaki oyların tekrar sayılmasını istedi.  

Önceki gün de AK Parti tarafından, seçim sonuçlarına itiraz edildiği öğrenildi.

Bilindiği gibi, 30 Mart Yerel Seçimlerinde, geçerli sayılan 2 bin 274 oydan 989’unu alan AK Parti adayı Nuran Uslu Beyendik Belediye Başkanlığına seçilirken, 985 oy alan CHP adayı Muhammet Örnek, 4 oyla seçimi kaybetmişti.
Seçimin ardından dün Hükümet Konağı’na gelen CHP Keşan İlçe Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Koyuncu, CHP Beyendik Belediye Başkan Adayı Muhammet Örnek, CHP Beyendik Belde Teşkilat Başkanı Sezgin Gündoğdu ile bazı partililer ve belediye meclisi adayları, ilk olarak Keşan İlçe Seçim Kurulu Başkanı Hakim Mehmet Tuncay ile görüşerek, itiraz dilekçesini teslim etti.
Daha sonra ise İlçe Seçim Kurulu’na geçen CHP’liler, hazırladıkları dilekçeyi İlçe Seçim Müdürü Sevil Dal’a da teslim etti.

“MİLLİ İRADENİN SANDIĞA YANSIMADIĞI ORTADADIR”

Verilen dilekçede, itiraz nedenleri olarak şunlar yer aldı:

“30 Mart 2014 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler Seçimleri’nde Beyendik Beldesi’nde oy kullanımında, oy sayımında ve oyların seçim sandık sonuç tutanağına geçirilmesi ile birleştirilmesinde yasaya, usule uyulmadığı tarafımızca tespit edilmiştir. Bu durumda milli iradenin sandığa yansımadığı ortadadır.”

3 ana başlık altında toplanan itiraz dilekçesinde oyların sandık sonuç tutanağına ve dolayısıyla birleşik tutanağa yansımasındaki itirazlar; oyların değerlendirilmesine ilişkin itirazlar ve oyların tasnif usulü hakkındaki itirazlar başlıkları altında 3 ayrı itiraz yer aldı.

10 SANDIKTA YENİDEN SAYIM İSTENDİ

Son olarak dilekçenin sonuç ve istem bölümünde şu ifadelere yer verildi:

“Geçersiz sayılan oy pusulalarının yasa ve seçimle ilgili YSK örnek 138 genelgesinin geçerli sayılmayacak zarflar ve oy pusulalarını düzenleyen 44. Maddesine uymadığı, özellikle seçim sandık sonuç tutanaklarının tetkiki  sonucunda geçerli oy pusulalarının tutanağa doğru yansımadığı, yine oy kullanımında, tasnifinde kanuna, genelgeye, hakkaniyete uygun davranılmadığı tespit edilmiştir. Buna göre İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı ve seçim kurullarının amir hükümleri gereğince resen dikkate alınacak tüm hususlar gözletilerek; 30 Mart 2014 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçiminde Beyendik Beldesi Belediye Başkanlığı ile ilgili olarak on (10) adet sandığın oy pusulalarının tümünün yeniden sayılmasını, seçim sandık sonuç tutanaklarının tetkikini ve değerlendirilmesini arz ederim.”

İTİRAZLAR İNCELENECEK

İtirazın 1 gün içerisinde sonuçlanması gerektiğini belirten yetkililer, çıkacak olan karara karşı ise İl Seçim Kurulu’na da itirazda bulunulabileceğini ifade ettiler. 

İTİRAZ DİLEKÇELERİ TESLİM EDİLDİ

İlçe Seçim Kurulu önünde gazetecilere açıklamalarda bulunan CHP Keşan İlçe Başkanı Vedat Koyuncu, Beyendik’te gerçekleştirilen seçimlere hile karıştırıldığını iddia etti.

“BEYENDİKLİ OLMAYANLAR OY KULLANDI

Koyuncu, seçim öncesinde de Beyendik’le alakalı olmayan insanların çeşitli işlemler yapılarak Beyendik’e kaydettirildiğini ifade ederek; “Seçimlerde de bu kaydettirilen insanların birçoğu gelip oy kullandı. 100’ün üzerinde insan burada Beyendikli olmadığı halde oy kullandı.  Bunun mevcut Belediye Başkanı tarafından organize edildiği konusunda duyumlarımız var. Ona rağmen oylar sonucu 885 CHP, 889 ise AKP oy aldı. Burada da incelediğimizde birçok sandıkta sıkıntılar olduğunu tespit ettik. Kullanılan oylarla çıkan oyların birbirini tutmadığını tespit ettik.  Bununla birlikte birçok sandıkta muhtarlık zarfı çıkmasına rağmen oy pusulalarının iptal edilmediğini gördük. Meclis üyeliği zarfı çift çıkan oyların kabul edildiğini öğrendik. İtirazlarımızı da bunun üzerinden yaptık. Gelen bazı seçmenlerin oy kullanmaya geldiğinde imza yerlerinin dolu olduğunu gördük. Bu tür sıkıntıların yaşandığı bir seçim geçirdik. Beyendik’te adil bir seçimin olmasını istiyorduk. Ama buna imkan tanımadılar. Buna rağmen dürüstçe çalışarak halkımızın karşısına geçtik. Ciddi bir oy aldığımıza da inanıyorum.” dedi.

“ADİL OLAN NEYSE ORTAYA ÇIKSIN”

Adil bir seçim olması durumunda CHP’nin Beyendik’te seçimi kazanacağını düşündüklerini söyleyen Vedat Koyuncu; “İnceleme sonucunda adil olan neyse o ortaya çıksın. Biz doğrulardan yanayız.  Özellikle bir sandıkta öyle bir sonuç yazmışlar ki matematik öğretmenleri bile bunu çözemez.1156 no.lu 232 tane oy pusulasının kullanıldığı sandıkta 249 tane oy nasıl çıkmış? Bunu kimse anlatamaz bizlere. O nedenle adil bir şekilde seçimlerin sonuçlanmasını istiyoruz.” diye konuştu.

ÖRNEK: BEYENDİK’İN KADERİNİ, BEYENDİKLİLER BELİRLESİN

Daha sonra konuşan CHP Beyendik Belediye Başkan Adayı Muhammet Örnek de, Beyendik’te adil bir seçim olmadığını iddia ederek, şöyle konuştu: “Bundan 4-5 ay önce sessiz çığlık diye çıktığımız bu yolda, Beyendik’te yaşanan olaylar bizleri çok üzdü. Beyendik’in kaderini Beyendikliler belirlesin dedik. Fakat olmadı. Biz Beyendik’te çok rahat kazanacağımız seçimi 4 oyla kaybediyoruz. İtirazımızı yaptık. Umarım bu itirazlar sonucunda kazanan taraf biz oluruz. Biz Allah’ın adaletine güveniyor ve inanıyoruz.  İnşallah mutlu haberi veririz. Ola ki olmadı, ama yine de seçimi Beyendik’te CHP kazandı. Beyendik’te yaşayan vatandaşlarımızın, CHP’li kardeşlerimiz ve yol arkadaşlarımız Beyendik’te başı dik, alnı açık gezsin. Utanılacak biri varsa onlar kendilerini çok iyi biliyorlar. Biz seçimi kaybetmiş değiliz. Bizlere destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Bizler belki seçimi kaybedeceğiz adaletsiz bir şekilde ama onurumuzu ve şerefimizi sonuna kadar koruyacağız. Beyendik’te onurdan şereften bahsedenler her zaman boynu bükük gezecektir.”

GÜNDOĞDU: SEÇİM GÜNÜ OTOBÜSLERLE İNSANLAR TAŞINDI

Belde Teşkilat Başkanı Sezgin Gündoğdu da Beyendik’te seçimin adil olmadığını iddia ederek, “Seçim günü otobüslerle insanların taşındığını gördük. Eğer Beyendik’te Belediye Başkanlığı koltuğuna gönül rahatlığı ile oturabileceklerse, eğer ‘Ben Beyendik Belediyesi’ni halkın tercihi, teveccühü ile kazandım’ diyebileceklerse onları vicdanları ile başbaşa bırakıyoruz. Bizler Beyendik’te yıllardır olumsuz hiçbir şey yapmadık. Kimseye baskı yapmadık. Hiç kimseye taşeronluk yapmadık. Biz Beyendik’te insanlara bazı doğruları anlattık. Anlatmaya da devam edeceğiz. Alnımız ak, başımız dik, onurumuzla, gururumuzla Beyendik sokaklarında gezeceğiz. Ama bu kirli işlere bulaşanlar önce vicdanlarıyla sonra da halkın gözünde kendilerinin hangi konumda olduğunu hiçbir zaman unutmayacaklar. Onları ne vicdanları ne de Beyendik halkı hiç affetmeyecek.”