CHP (Cumhuriyet Halk Partisi)’nin 92’inci Kuruluş Yılı, CHP Keşan İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen program ile dün kutlandı. Saat 12.00 sıralarında CHP Keşan İlçe Başkanlığı binasında toplanan partililer her birlikte yürüyerek Cumhuriyet Meydanı’na geldi. Törene, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, CHP Keşan İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, Keşan Belediye Meclisi’nin CHP’li üyeleri, Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı ile CHP’li üyeleri ve partililerin katıldı.

Tören; Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Daha sonra Erdoğan Gümülcineli’ni tarafından basın açıklaması yapıldı.



TÜRKİYE’NİN CHP’YE İHTİYACI VAR

CHP’nin 92 yıldır Atatürk ilke ve devrimlerinin, demokrasinin, sosyal adaletin, laikliğin ve özgürlüklerin güvencisi olduğunu kaydeden Gümülcineli, şöyle konuştu: “Bağımsız bir Cumhuriyetin temellerini atan CHP, çok partili yaşama geçişi sağlayan, Türkiye’ye demokrasiyi getiren partidir. CHP Türkiye’de çağdaşlaşmanın, değişimin ve yenilenmenin de mimarı olmuştur. Büyük Önder Atatürk’ün ‘Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir’ sözü, CHP’ye gönül veren ve CHP’nin ilkelerini benimseyen herkes için yol göstericidir. CHP; 1923’ten bu yana hiçbir makamı, mevkii, kişisel çıkarı düşünmeden, değerleri ve ilkeleri uğrunda mücadele eden bir kadronun, uygar bir anlayışın partisidir. Türkiye bugün ‘Ezilenlerin ve halkın partisi’ CHP’ye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaktadır. Toplumsal barışın ve güvenliğin sağlanması güçlü bir ekonomik yapının oluşturulması, Cumhuriyetin kazanımlarının korunması için CHP’nin iktidara gelmesi büyük önem taşımaktadır. İsmet İnönü’nün ‘Namuslular da en az namussuzlar kadar cesur olmalı’ sözü bize ışık tutmalı, dürüst, ilkeli ve özgürlükçü bir iktidar için birlikte çalışmalıyız. Kökleri sağlam bu ulu çınar, yeni filizleri ile teröre, emperyalizme, haksızlıklara karşı omuz omuza, adım adım durmadan ilerleyecektir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Atatürk’ü, merhum Genel başkanlarımız İsmet İnönü ile Bülent Ecevit’i şükran ve minnetle anıyor, bu duygu düşüncelerle 9 Eylül ruhunu bu günlerde taşıyan herkesi saygıyla selamlıyor ve partimizin 92. yaşını kutluyorum. Ayrıca son günlerde ülkemizde yaşanan terör ve şiddet olaylarını lanetle kınıyoruz. Bu anlamda şehit ailelerine ve ulusumuza yürüklerimiz sızlayarak başsağlığı diliyoruz. Umuyorum ülkemiz sağduyulu hareket eder. CHP tarihinde hiçbir zaman siyasi ve bireysel menfaatlerini Türkiye’nin üzerinde tutmamıştır. Umarım mevcut hükümette bu anlayışla hareket eder. Türkiye’nin birlik ve bütünlüğe ihtiyacı vardır. CHP Türkiye ve tüm siyasi partiler ile barışık tek partidir. Türkiye’nin CHP’ye gerçekten ihtiyacı vardır.”

Yapılan konuşmanın ardından, saygı duruşunda bulunulmasıyla program sona erdi.


 İLÇE BİNASINDAKİ PROGRAM

Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından CHP Keşan İlçe Başkanlığı binasında hazırlanan programa geçildi. Burada da bir konuşma yapan Erdoğan Gümülcineli, programa katılan tüm partililere teşekkür ederek, ülke genelinde yaşanan terör olaylarına dair değerlendirmelerde bulunup, birlik ve beraberlik çağrısı yaptı.

Daha sonra söz alan Edirne Milletvekili Erdin Bircan, ilk olarak  “Buruk da olsa Cumhuriyet Halk Partisi’nin 92. kuruluş yıldönümünü kutluyorum. Sevr Antlaşması ile ülkemiz emperyalist güçler tarafından kuşatılmıştı. Ama bunu Lozan ile taçlandıran eski Genel Başkanımız İsmet İnönü’yü saygıyla anıyorum” dedi.


AKP’NİN DERİN DEVLETİ İŞİN BAŞINDA

Ülkemizin, cumhuriyet ile rövanş yapan bir hükümet ile karşı karşıya olduğunu kaydeden Bircan, şunları söyledi:  “Cumhuriyetten rövanş almaya çalışan bir Cumhurbaşkanı ile karşı karşıyayız. Sanki düğmeye basıldı ve her gün 1 şehit haberi geliyor. 1 şehit olunca sesimiz çıkmıyor 10 şehidimiz olduğu zaman yürüyoruz. 1 şehit, 10 şehit, 50 şehit aynı. Maalesef tepkisiz bir toplum haline geldik. 10 şehit olunca sokaklara dökülüyoruz. 1 şehit olunca yaşantımıza devam ediyoruz. Elbette normal hayatımızı devam ettireceğiz. Ama bizim tepkililiğimizden cesaret alıyorlar. Ben Edirne’de söylediğimi, Erzurum’da, Muş’ta söyledim. Şimdinin Cumhurbaşkanı, dönün başbakanı çıkıp Oslo’yu, Dolmabahçe’yi açıklamalı. Ne verdiniz; terör bitti? Bunu halka anlatın. Belki verdiğiniz şeyleri biz de kabul edeceğiz. Halkın bilmesi gerekir. Siz Cumhurun başısınız ve böyle bir sorumluluğunuz var. Ben böyle bir Cumhurbaşkanını kabul etmiyorum. Şehit tabutun üzerine elini koyarak 400 tane milletvekili isteyen Cumhurbaşkanını kabul etmiyorum. Başbakan, 14 tane şehidimizin olduğu saatlerde milli maçı izlemeye gidiyor ve kahkahalar atıyor. ‘Haberi yok’ diyorlar, haberi yoksa o zaman bu ülkeni neden yönetiyor? Yönetme, istifa et. Demek ki yönetemeyecek kabiliyete sahip değilsin. Bilgilendirilmiyorsan bu ülkeyi yönetecek kabiliyetin yok. Hemen istifa etmen gerekiyor. Eğer bilgin varsa o daha da vahim. Şuanda ülkeyi böldüler. Ülke şuanda etnik kökenler ve din etkenini ön planda tutan belli bir siyaset grubu tarafından maalesef bölündü. Şuanda AKP’nin derin devleti de işin içerisinde. Ölen insanlarımızın üzerinde parmağı var. Bizler sağduyulu olmak zorundayız.”

PROVOKOSYONLARA GELMEMELİYİZ

CHP olarak tüm etkinlikleri iptal ettiklerini ifade eden Bircan, “Eğlencenin dışında yürüyüşlerde de provokasyonlar var. Provokasyonlara gelmeyelim. Edirne bir yürüyüş vardı. Ama bakıyorsunuz ki olmayacak sloganlar atılıyor. Herkes hala siyasi rant peşinde. CHP olarak biz rant peşinde değiliz. CHP’liler olarak sağduyulu davranarak provokasyonlara gelmeden bu günleri atlatmamız gerekiyor” dedi.

ÜLKEMİZ İLERİKİ GÜNLERDE ÇOK ŞEYE GEBE

1 Kasım seçimlerinin ertelenmesine yönelik anketlerin yapıldığı dile getiren Erdin Bircan, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Sonuçlara göre de ölü sayısı artıyor. Fuat Avni adıyla sosyal medyada bir hesap var. Çok güzel bir dinleme organizasyonu ve Amerika. Fuat Avni ‘1 Kasım’a kadar 500’e yakın insan ölecek’ dedi. Herhalde bunu gerçekleştirmek için düğmeye basıldı ve AKP’nin derin devleti hiçbir şekilde acımadan, gencecik fidanlarımız ölüyor. Bu ülkede kimsenin burnunun kanamaması için mücadele verdik. Bundan sonra da mücadele vereceğiz. Bu işin çözüm yeri parlamentodur. Ama maalesef parlamentoyu açtırmıyorlar. Biz CHP milletvekilleri ‘Hadi meclise gidelim’ dedik; ama bizi işgalci konumuna sokacaklar. İleriki günlerde ülke çok şeylere gebe. CHP’li olarak en iyi şekilde terörü durdurmak ve insanları refaha kazandırmak için nasıl dün varsak yarın da olacağız. Yeni söylemimiz ‘Önce Türkiye sonra CHP’.” Konuşmaların ardından program sohbet şekilde bir süre daha devam etti.