Keşan Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Abdullah Kemik ve beraberindeki Yeniceçiftlik Köyü Muhtarı Erdinç Şeftali ile Beyendik Kemal Paşa Mahallesi Muhtarı Hikmet Kirez, dün TÜV TÜRK Ergene Araç Muayene İstasyonları İşletmeciliği A.Ş. Keşan Şubesi’ne giderek, traktörlerin belirli noktalarda belirledikleri yerlerde muayene yapılması için girişimde bulundu.

ÇİFTÇİLER İÇİN BÜYÜK KOLAYLIK

Saat 11.45 sıralarında TÜV TÜRK Ergene Araç Muayene İstasyonları İşletmeciliği A.Ş. Keşan Şubesi’ne giden Kemik ve beraberindeki muhtarlar, burada TÜV TÜRK Ergene Araç Muayene İstasyonları İşletmeciliği A.Ş. Genel Müdürü Ömer Başbuğa ile görüştü. Yapılan görüşmede, 11 Eylül 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra yürürlüğe giren ve kamuoyunda Torba Yasa olarak adlandırılan 6552 sayılı kanun düzenlemesi ile birlikte, özellikle uzun zamandır muayenesini yaptırmamış traktör sahiplerine; muayene, trafik, otoyol, köprü geçiş cezası gecikme borcu olan tüm traktör sahiplerinin gecikme tutarları indirimli oranlarda hesaplanacağı ve araç muayene gecikme ücretinin oluştuğu dönem ve süreye göre borç tutarının yaklaşık yedide biri (1/7) oranında indirimlerle ödenebileceği dile getirilerek, bu nedenle, istasyona uzak kalan çiftçiler için bir kolaylık yapılıp-yapılamayacağı görüşüldü.

BAŞBUĞA: ÇİFTÇİLERİMİZİN AYAĞINA GİDECEĞİZ

Bu çalışmaları çok önceden yaptıklarını dile getiren Başbuğa ise yapılan çalışmalar kapsamında, ölümle sonuçlanan kazalara karışan araç türleri ile ilgili çalışma bile yapıldığını belirterek, “Bu konuda ziraat odalarımıza yazılarımızı göndermiştik. Bu çalışma ile çiftçilerimizin ayağına giderek, traktör muayene işlemlerini yapmak istiyoruz. Bize gelen talebe göre gerekli talebimizi bir üst kurula ileteceğiz. Bu talebin kabul edilmesi için belirlenecek istasyon, TÜV TÜRK istasyonuna en az 10 kilometre uzaklıkta olmalı.” diye konuştu.

KEMİK: MUAYENE YAPTIRACAK ÇOK SAYIDA ÇİFTÇİMİZ VAR

Görüşmede, traktör muayene gecikme cezalarındaki düzenlemede son günün 31 Aralık 2014 olması üzerine, yasadan yararlanarak traktörlerini muayene yaptırmak için Keşan’a gelen çok sayıda çiftçi bulunduğunu dile getiren Abdullah Kemik, “Bununla ilgili sıkıntılar büyük olduğu için gerekli mercilere başvurularımızı yaptık. Şimdi de TÜV TÜRK ile görüşerek çiftçilerimizin traktörlerini kilometrelerce yol kat etmeden muayene yaptırmaları için çabalıyoruz. Böylelikle hem trafikte sıkıntı yaşanmayacak, hem de vatandaşlarımız bu yasadan yararlanacak.” dedi.

ÇAMLICA, BEYENDİK VE MECİDİYE’YE MUAYENE İSTASYONU KURULACAK

Yaptıkları talebin ardından bilgi veren Kemik, şunları söyledi; “5-6 Aralık 2014 tarihlerinde Çamlıca, 15-16 Aralık 2014 tarihleri arasında Beyendik, 17-18 Aralık 2014 tarihleri arasında ise Mecidiye’de muayene yapılması için talebimizi ilettik. Başvuru tarihi 31 Aralık 2014 tarihinde son bulduğu için tarihleri böyle belirlemek zorunda kaldık. Çiftçilerimiz, bu 3 noktada traktörlerini muayene ettirebilecek. Şimdi talebimize gelecek cevabı bekliyoruz. Bilindiği gibi muayenesi olmayan traktörlerin satışı gerçekleşmeyecek. Belirlenen bu noktalar, TÜV TÜRK’ün 10 kilometre uzaklık olması şartı göz önüne alınarak yapılmıştır.”