Keşan İlçe Müftüsü Süleyman Yeniçeri, dün yaptığı açıklamada, Ramazan Bayramı’nın önemine değinerek, tüm Keşanlıların bayramını kutladı.

Keşan’da Bayram Namazı saat 06.59’da kılınacağının altını çizen Yeniçeri, bayramın tatil olarak görülse de öncelikle gerekli vecibelerin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

“RAMAZAN BAYRAMININ BAŞI RAHMET, ORTASI MAĞFİRET, SONU AZAT OLMA”

Ramazan Bayramı’nın önemine dikkat çeken Süleyman Yeniçeri, “Biz Ramazan’ı ifa ettiğimiz için bayram yapıyoruz. Hemen ardından bayramın gelmesi ve adının da Ramazan Bayramı olması manidar. Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu azat olma. Yani ben bayram yapmayım da kim yapsın? Yılda iki tane dini bayramımız var. Bunlar Ramazan ve Kurban bayramı. Bu bayramlarda dini anlamlar var. Birlik, beraberlik, kardeşlik duygularının pekiştiği, küslerin barıştığı bir bayram. Tabi bu bayramda günah sayılan kavramlar var. Biri Sıla-i Rahmi kesen. Yani akraba ziyareti yapmayan. Sıla-i Rahim bizim dinimizde hatırı sayılan ve çok tavsiye edilmiş bir kavram. Akrabasını sevmeyen ve kollamayanın Allah duasını da kabul etmiyor. İkincisi annesine, babasına asi olan, isyan eden, karşı gelen. Bununda Cenabı Allah duasını kabul etmiyor. Üçüncüsü çok içki içen. Allah, bu kulununda duasını kabul etmiyor. Dördüncüsü ise küs kalan. Bir mümin, diğer mümine 3 günden fazla küs kalamaz. 3 güne kadar müsaade ediliyor. Birbirine küs kalanların duası kabul olmaz.” dedi.

“TOPLUMUMUZUN BAZI DEĞERLERİ VAR VE BUNLARIN YERLEŞMESİ LAZIM”

Yeniçeri, bayramın tatil olarak görülse de öncelikle gerekli vecibelerin yerine getirilmesi gerektiğini dile getirerek, şunları söyledi: “İnsanlar, bayramda doğal olarak tatil yapabilirler ama önce büyüklerini ziyaret etmeliler. Yani vecibeleri yerine getirmeliler. Bazıları diyor ki; <Ben mesaj attım, bayramlarını kutladım> Ama bu kadar basit olmaması lazım. Ancak çok uzakta olduğu takdirde mesajla değil de en azından bir telefonla bayramlaşılması gerekiyor. Küçüklerinde, bu alışkanlıkları büyüklerinden edinmesi lazım. Bakıyorsun, büyük, küçüğe elini öptürmüyor. Bu seferde küçük, büyüğünün elini öpmesini öğrenmiyor. Toplumumuzun bazı değerleri var ve bunların yerleşmesi lazım. Öte yandan bayramda küslerin barıştırılması lazım. Özellikle akrabalar arasında çok küslükler var. Toplumda da bu böyle. Eften, püften şeylerden dolayı küs olmamak lazım.

“FİTRELERİMİZİ GEÇİKTİRMEYELİM”

Arife Günü’nün de mübarek olduğunu kaydeden Yeniçeri, “Bilhassa Arife Günü, duaların makbul olduğu günlerdir. Yani Arife Günü dua etmemiz lazım. Bu arada tabi fakir, fukara, yoksul, yetim bunlarında bayram yapabilmeleri için fitrelerimizi, zekatlarımızı vermediysek hala bugün, yarın verelim de fakirler bayram yapsın. Bugün fitre, bayrama ulaşan kişilere vacip oluyor.” şeklinde konuştu.

Süleyman Yeniçeri, son olarak Bayram Namazı’nın, saat 06.59’da kılınacağını belirterek, tüm Keşanlıların Ramazan Bayramı’nı kutladı.