TÜSİAD Washington DC Temsilciliği’nin 15. kuruluş yıldönümü etkinlikleri vesilesiyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevlendirmesiyle Amerika Birleşik Devletleri’ne giden CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli ABD gezisiyle ilgili ayrıntıları basınla paylaştı.

Türk Hükümetinin, gerek Amerikalı yetkililer, gerek işadamlarımız, gerekse yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarımız nazarında ekonomideki gidişat ve demokrasi dışı uygulamaları sebebiyle fevkalade güç kaybettiğini ve artık güvenilir olmaktan çıktığını vurgulayan Değirmendereli, şunları söyledi:

“Türkiye’nin önde gelen sanayici ve işadamları ile oldukça önemli bilgiler edindiğimiz iki seminere katıldım. Bundan daha da önemli gördüğüm husus iş dünyasıyla ülkemizin ekonomi ve demokrasi konusundaki sıkıntılarını tartışıp partimizin politikalarını daha yakından anlatma fırsatı buldum. Bu yapılan toplantılarda AB ile ABD arasındaki Serbest Ticaret Antlaşmasının ülkemize etkileri üzerinde duruldu. Serbest Ticaret Antlaşmasının ülkemiz ekonomisine yaratacağı olumsuzluklar ve bunları gidermek için atılması gereken adımlar üstünde konuştuk. Hükümetin bu konuda yeterli etkinliği sergilemediği de açıktır.

Ayrıca düşünce kuruluşlarının temsilcileriyle de biraraya gelip Türkiye ile ilgili görüş alışverişinde bulunduk. Bu görüşmelerde Cumhuriyet Halk Partisinin genel politikaları ve geleceğe bakış açısını aktarma fırsatı yakaladım.

Bir de Türk Amerikan Bilim Adamları Derneği’nin düzenlemiş olduğu “Gezi Sonrası Türkiye ve Avrupa” konulu seminerde kısa konuşmam oldu. Bu seminerde Amerika’da yaşamakta olan Türklerin Türk politikası ve Cumhuriyet Halk Partisi ile ilgili sorularına cevap verme imkanı doğdu.

Bu ziyaretlerim sonrasındaki en önemli çıkarımım şudur; gerek Amerikalı yetkililer, gerek işadamlarımız, gerekse yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarımız nazarında ekonomideki gidişat ve demokrasi dışı uygulamaları sebebiyle iktidar fevkalade güç kaybetmiş, artık güvenilir olmaktan çıkmıştır. Ana muhalefet partisi olarak Cumhuriyet Halk Partisi için ufuk açıktır ve bizlerin hazırlıklı ve güçlü bir şekilde buna yönelip, bu ve bunun gibi ziyaretlerimizi çoğaltmamızda fayda vardır.”