Edirne’de yaşanan sel felaketi ile ilgili olarak, 21 Temmuz 2014 Pazartesi günü basın toplantısı düzenleyen CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, konuyu TBMM Genel Kurul gündemine de taşıdı.

Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin önergesi üzerine söz alan Değirmendereli, Genel Kurul’da şunları ifade etti:

“Geçtiğimiz hafta Edirne’mizde bir sel felaketi yaşadık. Bu yoğun gündem içerisinde ulusal basınımızda yer bulamayan selin bizlere bilançosunu ve Edirne halkının durumunu paylaşmak istiyorum. 16 Temmuz gecesi yoğun ve etkili yağış Edirne’mizde, özellikle Uzunköprü ilçemizin merkezinde ve Uzunköprü’nün Aslıhan, Sığırcılı ve Dereköy’de yaklaşık 20 evin tamamen yıkılmasına, 100’ü aşkın evin de oturulamaz hale gelmesine neden oldu. İnsanlarımız ev eşyalarını da tamamen kaybetti. Köyler çamur ve balçık içinde kaldı. Bir köylü vatandaşımızın çamura batmış halini görüyoruz. Yüzlerce su motoru, traktör, otomobil su altında kaldı. Bunun yanı sıra, bölgede insanlarımızın en önemli geçim kaynağı olan hayvanlar telef oldu ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açılmayıp alım yapmamasından dolayı köylülerimizin bahçelerinde depoladıkları yüzlerce ton buğdayı sel aldı, götürdü. On beş, yirmi gün Sayın Tarım Bakanıyla ve TMO yetkilileriyle görüştük, ısrarla ofisin kapılarını açmadılar. Bunun üzerine 65 kuruşa kadar düşen buğday fiyatları, zararına olduğu için köylü vatandaşlarımız buğdayı bahçelerinde stok etme gayreti içerisinde oldular ama burada fotoğrafta da görüldüğü gibi bu yağmurdan etkilenen binlerce ton, bunun gibi yüzlerce fotoğraf var, buğday yemlik hale geldi maalesef. Ofis kara gün dostu olduğunu maalesef göstermedi. Bunun dışında bu köylerde yaşanan problemlerin dışında Ergene ve Meriç ovalarında da sel 150 bin dönüme yakın ekili tarım arazisini sular altında bıraktı. Şimdi, Uzunköprü’nün merkezden başlamak üzere Çiftlikköy, Salarlı köyü, Paşayenice, Sazlımalkoç, Sığırcılı, Çakmak, Eskiköy, Kırköy, Kırcasalih, Kavakayazma, Balabankoru; Meriç’te Akıncılar, Saatağacı, Küçükaltıağaç, Büyükaltıağaç, Yenicegörece, Adasarhanlı köyleri; İpsala’da Balabancık, Sultanköy, Sarıcaali, Sarpdere, Turpçular köylerinin ekili alanları tamamen sular altında kaldı, yaklaşık 20 bin köylümüz bu sel felaketinden doğrudan etkilendi. Değerli milletvekilleri, bu bölgelerimizdeki çiftçilerin zararı 100 milyon TL’yi aşmış durumdadır. Bu selin temel sebeplerinden biri de DSİ tarafından daha önce planlanmış olan dere ıslahlarının ödenek yokluğu gerekçesiyle hayata geçirilememiş olmasıdır. Bu nedenle, yoğun yağış bu sonucu doğurmuştur. Sayın Bakan dün diyor ki: ‘Ne zaman ihtiyaç olursa Cenab-ı Allah yağmur gönderiyor.’ Ama Sayın Bakan önce tedbiri almalı, sonra tevekkül etmelidir. Daha önce de bu bölgemizde dolu ve yağıştan etkilenen çiftçilerimizin, bugün selden zarar gören çiftçilerimizin, Ofis açılmadığı için malını satamayıp borcunu ödeyemeyenlerin, kısa vadeli çare olarak torba yasa kapsamında Tarım Kredi ve Ziraat Bankasına olan borçlarının ertelenmesi, faizsiz ertelenmesi, elektrik borçlarının yeniden yapılandırılması gerekmektedir. Yoksa bu bölgedeki yaklaşık 20 bini aşkın insanımız çok büyük mağduriyet yaşayacaktır.

Bir de bu çiftçilerimizin zararlarının, bakanlık tarafından ifade edilen tarım sigortası konusu var. Tarım sigortası yani TARSİM koca bir aldatmacadan öteye geçememektedir. Bugün, çiftçi 100 dönüm arazisinden ancak yüzde 10’unu veya 15’ini sigortalatmakta. Sigortalattığı arazide hasar yaşadığında herhangi bir tazminat alamamakta TARSİM’den. Bu da yıl ve yıl çiftçinin arazilerini sigortalamasından kaçınmasını sağlamaktadır. On binlerce insanımızın etkilendiği bu sel felaketinin boyutlarının objektif olarak belirlenmesi gerekmektedir. Zararların tazmininin değerlendirilmesi, bundan sonra da benzer felaketlerin yaşanmaması için alınması gereken önlemlerin saptanması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması talebinde bulunduk. Destek olmanız dileğiyle saygılar sunuyorum.”

CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli’nin ardından AK Parti milletvekilleri, Torba Kanun görüşmelerini aksatmasını istemediklerinden Araştırma Komisyonu Kurulması konusunu kabul etmedi. AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca ve AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, Edirne’de yaşanan bu sel felaketiyle ilgili olarak Bakanlar Kurulu kararı beklediklerini ve Torba Kanunda bu konuya çözüm olabilecek kararlar almaya yönelik çalışmalar yapıldığını belirtti.

Değirmendereli de konunun takipçisi olacağının ve Torba Kanunla ilgili söz alacağı her fırsatta bu konuyu iktidar milletvekillerine hatırlatacağının altını çizdi.