CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, 16 Ekim2014 Perşembe günü Meclis Genel Kurul konuşmaları yapıldığı sırada Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na Ergene ile ilgili soru ve yorumlarını yöneltti.

Değirmendereli, Islah OSB'lerin planlandığını ve Marmara'ya derin deşarjla ilgili projeler planlandığını ancak hâlâ Sağlık Deresi'nden simsiyah su aktığını söyledi. Ergene bölgesindeki üreticilerin mallarını satamamaktan şikâyetçi olduğunu kaydeden Değirmendereli, 80 bin dönüm arazinin Ergene kirliliğinden ötürü ekilemez durumda olduğunu dile getirdi.

Değrmendereli, “Üç buçuk yıl önce ‘Şafak Harekâtı’ adı altında başlayan eylem planıyla ilgili altı aylık periyotlarda ilgili taraflarla bir araya gelinerek bilgilendirme yapılıyor idi, ancak bu toplantılar bir buçuk yıldır yapılmadı. 2015 yılında da Ergene'de balık tutacaktık, bu söz verilmişti. Yine, Sayın Bakan buradayken Ergene'yle ilgili son gelişmeleri sormak istiyorum.” dedi.

Eroğlu ise Değirmendereli’ye verdiği yanıtta, ayrı bir toplantıda Ergene ile ilgili tüm detayları anlatabileceğini, Ergene Eylem Planı çerçevesinde Bakanlığın 3,2 milyar TL harcadığını, belediyelerin atık su arıtma tesislerini kendilerinin inşa ettiğini ve bu konuda yazdığı ‘Atık suların arıtılması’ isimli kitaptan kendisine takdim edebileceğini ifade etti.

Değirmendereli de Milletvekillerine Ergene Eylem Planını gönderebileceğini bu konuda tavsiyelere açık olduğunu ifade eden Eroğlu’nun açıklamalarıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Hükümet yazı ve sunum işlerini ziyadesiyle yerine getiriyor ancak dikkatinizi çektiyse benim soruma cevap alamadık. Ergene Eylem Planı üzerinde yapılan toplantıların 1 buçuk yıldır devamı nedense gelemedi. Netice ortada 12 yıllık hizmet süresinde Hükümet, Ergene problemini çözememiştir, Belediyelere destek konusunda geç kalmıştır ve verilen sözler yerine getirilmemiştir. Amacımız üzüm yemek, bağcıyı dövme değil ancak Ergene’nin çocukları zehirle burun buruna iç içe yaşamaya devam ediyor. Doğa fevkalade olumsuz etkileniyor. İnsanlarımız geçim kaynaklarını yitiriyorlar, tarım ve hayvancılık olumsuz etkileniyor.

Hükümet bu konuda yapılan çalışmaların hangi aşamada olduğunu paylaşmalı, Ergeneye kirlilik yaratan atık su deşarjlarını derhâl durdurmalıdır.”