DİSK Genel İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Salim Şen, dün yaptığı açıklamada, taşeron sistemini eleştirip, Keşan Belediyesi’ndeki 10 işçinin sözleşmesinin yenilenmemesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TAŞERON SİSTEMİÇAĞIMIZIN KÖLELİKDÜZENİDİR

DİSK Genel İş Sendikası olarak uygulanmaya başlandığından bu yana taşeronlaştırma ve özelleştirmelere karşı olduklarını hep haykırdıklarını belirten Şen, şöyle konuştu: “Ama haklı isyanımıza kulak tıkayan siyasi iktidarlar vahşi emek sömürüsü anlamına gelen taşeron sistemini yıllardır uygulamakta ısrar ediyorlar. DİSK Genel-İş olarak şunu tekrar belirtmek isteriz ki taşeron sistemi çağımızın kölelik düzenidir, işsizliktir, emeğin sömürüsüdür, hatta Soma’da olduğu gibi ölümdür. Soma’da 301 madenci daha fazla üretim, daha fazla kar hırsıyla emniyet tedbirleri hiçe sayılara güvencesiz bir şekilde çalıştırıldıkları için hayatlarını kaybetmişlerdir. Yani bir deyişle hayatını kaybeden bu işçiler taşeron sistemin kurbanı olmuşlardır. Bizler emek ve meslek örgütleri olarak o günlerde Keşan’da ve tüm Türkiye’de taşeron sisteminin acımazsızlığını haykırmıştık ve halen de haykırmaya devam etmekteyiz. Bu sitem daha fazla kar hırsına bürünmüş vahşi kapitalist sistemin sermayedarlarına hizmet eden bir sistemdir.”

İŞÇİLERİN HER NESEBEPLE OLURSAOLSUN İŞTEN ATILMALARI KABUL EDİLEMEZ

Taşeron sistemin iş güvencisini ortadan kaldırdığını ifade eden Salim Şen, “Taşeronluk, yerel yönetimler ve kamu ihale mevzuatı ile artık bir devlet politikası haline dönüştürülmüştür. Belediyeler de bu yeni devlet düzenine büyük ölçüde teslim olmuşlardır. Belediyelerden iş alan taşeron şirketlerinde çalışan işçiler, iş güvencesiz çalıştırılmakta, deyim yerindeyse yarınları belirsiz olarak yaşamakta; kaderleri işverenin iki dudağı arasındadır. Bunun somut bir örneğini de şu günlerde Keşan’da yaşamaktayız. İşçilerin her ne sebeple olursa olsun işten atılması kabul edilebilir bir durum değildir. Bu işten çıkarılmaların siyasi boyutları elbette ki kentimizdeki siyasetçiler tarafından tartışılacaktır. Ancak DİSK Genel İş olarak örgütsüz insanların işlerinden atılmaları karşısında yaşadıkları zorlukları çok iyi bilmekteyiz ve onlara destek olmayı sürdüreceğiz. Şunu kamuoyu ile bir kez daha paylaşmak isteriz ki hükümet, bir an önce taşeron çalıştırmayı yasaklayarak bu kölelik düzenini ortadan kaldırmalıdır. Yine bu sistemin sömürüsünden faydalanan belediye yönetimlerinin de bir an önce sözde karşı çıktıkları bu sistemden vazgeçmeleri gerekmektedir” dedi.

ÜLKEMİZDE TOPLAM TAŞERONİŞÇİ SAYISI 2.5 MİLYON

Çalışmanın yasal bir hak olduğunun altını çizen Şen, açıklamasını şöyle tamamladı: “Bu hakkın kullanılması devlet güvencesi altında olmak zorundadır. Ancak şu da bir gerçektir ki bugün için sadece kamuda 650 bin işçi her türlü güvenceden yoksun bir şekilde taşeron olarak çalıştırılmaktadır. Ülkemizdeki toplam taşeron işçi sayısının 2,5 milyonu bulduğunu düşünürsek, durumun vehameti daha açık olarak ortaya çıkmaktadır. Konfederasyonumuz DİSK, diğer konfederasyon yöneticileri ile birlikte Meclis’teki partilerin tümünü ziyaret ederek bugünlerde meclis gündemine getirilecek olan torba yasadaki taşeron çalıştırma ile ilgili düzenlemelere gerçekçi öneriler getirmiş ve işçi sınıfının taleplerini ortaya koymuştur. DİSK Genel İş olarak taşeron işçiliğin yasaklanması çağrımızı bir kez daha tekrar ediyoruz ve bu sistemi kullanan yerel yönetimleri de bu tür uygulamaları terk etmeye davet ediyoruz.”