Bülent Saylam

DİSK Genel İş sendikası Trakya Şube Başkanı ve Trakya Bölge Temsilcisi Salim Şen, dün Keşan yerel basınına kahvaltı vererek Türkiye ve Keşan gündemine dair açıklamalarda bulundu. Saat 10.00 sıralarında düzenlenen kahvaltıya DİSK Genel İş Keşan Belediyesi İşyeri Baş Temsilcisi Kamil Tunca, İşyeri Temsilcileri Murat Karavil ve Emre Gürel ile Keşan’ın yerel basın muhabirleri katıldı. Kahvaltıdan önce DİSK Genel İş Keşan Belediyesi İşyeri Baş Temsilcisi Kamil Tunca, DİSK Trakya Bölge Temsilciliği görevine getirilen Şen’e yeni görevinde başarılar diledi ve kendisine çiçek takdim etti.
DİSK ÜLKEMİZİN GÖZBEBEĞİ
Şen, konuşmasına başlarken yeni görevini duyurduktan sonra, ülke ve Keşan gündemini değerlendirmek istediğini söyledi. Şen şunları söyledi: “Yaklaşık 5 yıla yakın süredir DİSK’e bağlı Genel İş Sendikasının Trakya Şube Başkanlığını yürütüyordum. Geçtiğimiz hafta içerisinde de bu görevin yanı sıra DİSK’in Trakya Temsilciliği görevi de tarafıma DİSK Yönetim Kurulu tarafından verilmiş bulunuyor. Açıkçası bu onurlu görevi bana layık gören konfederasyonumuz DİSK’in çok değerli yöneticilerine genel yönetimine teşekkür ediyorum. Emeğin mücadelemizde DİSK’imiz hepinizin de takdir edeceği gibi ülkemizin gözbebeği konumundadır. Pek çok alanda emeğe yönelik saldıralar karşı mücadele etmeye çalışıyoruz, bu mücadelemizde çoğunlukla da diğer konfederasyon tarafından yalnız bırakıyoruz.”
KİRALIK İŞÇİLİK RAPORUMUZU CHP’YE VERDİK
Önceki gün itibariyle kendilerinin “Kiralık işçilik” diye adlandırdıkları “Özel İstihdam Büroları”nın yürürlüğe girdiğini hatırlatan Şen, “İnsanlar bir köle gibi kiralanacak, işçiler bir köle gibi kiralanacak bununla ilgili konfederasyonumuzun hazırlamış olduğu Anayasa Mahkemesine itiraza ilişkin rapor bilgi ve belgeleri Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezine iletmiş CHP bu ‘Özel İstihdam Büroları’nın düzenlenmesine ilişkin kanunun Anayasa Mahkemesi nezdinde iptaline ilişkin itirazda bulundu bizim hazırlamış olduğumuz rapor çerçevesinde.” şeklinde konuştu.
KADRO SÖZÜ VERDİLER AMA…
Salim Şen, taşeron işçiler ile ilgili taleplerini halen ısrarlı bir şekilde sürdürdüklerini ifade etti. Şen sözlerine şöyle devam etti: “Tüm Türkiye’de ve bölgemizde de çeşitli kampanyalar yürütüyoruz. Afişler, broşürler dağıtıyoruz bizim talebimiz var diyerek ülkemizde bir gündem yaratmaya çalışıyoruz. Üç acil talebimizden bir tanesi de taşeron işçi kardeşlerimize bir kadro verilmesi Geçen yıl takip ettik insanlarda umut uyandırdılar 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde kadro sözü verdiler ama seçimleri kazanan siyasi iktidar hala bu sözü yerine getirebilmiş değil. Seçimlerin üzerinden yaklaşık 1 yıl geçti.”
KIDEM TAZMİNATIMIZ BİZİM SON KALEMİZDİR
Bir acil taleplerinin de kıdem tazminatı olduğunu söyleyen Şen, “‘Kıdem tazminatımıza dokunma’ diyoruz. Sık sık hükümetin, işverenlerin baskısına boyun eğerek kıdem tazminatını fona çevirmek için çabaları oluyor zaman zaman bunu gündeme getiriyor. En son yapılan açıklamalarda takip ettiğiniz gibi sosyal taraflar ile bir araya geleceğiz fona devredilmesi ile ilgili. DİSK olarak biz kıdem tazminatımız bizim son kalemizdir diyoruz. Bunun fona devredilmesine şiddetle karşıyız. Fonların ne işe yaradığını da hep beraber ne işe yaradığını gözlemledik.” dedi.
ZORUNLU BİREYSEL EMEKLİLİK TUHAF BİR ŞEY
DİSK Genel İş sendikası Trakya Şube Başkanı ve Trakya Bölge Temsilcisi Salim Şen, “Zorunlu Bireysel Emeklilik” adında yılbaşında yürürlüğe girecek olan bir kanun çıkarıldığını ifade etti. Şen, konuyla ilgili şunları söyledi: “Yani devleti emeklilik sisteminden çıkarıp onu da özel bir emeklilik sistemini getirmeye çalışıyorlar. Bunu da gelecekteki ayağı böyle olacaktır. Daha önce özel hastanelere yaptığımız uyarılarda bugün ortaya çıktı doğruluğu. Sağlıkta parası olanın parası kadar yaşayacağı bir sisteme geldik. Bu da bunun bir benzeri adeta bizim ellerini bizim cebimize sokuyorlar. Sen tasarruf edemezsin biz senin adına edelim diyorlar. Daha önce tasarruf teşvik fonu vardı şimdi de diyorlar ki bu emekli maaşları az bu emekli maaşı sana yetmez biz senin adına ikinci bir emekli sistemi yaratalım diyorlar. Biz de diyoruz ki evet emekli maaşı az emeklilere az maaş veriyorsunuz. Hadi gelin şu emeklilerin maaşını yükseltin diyoruz. Madem bizi çok düşünüyorsunuz bize ikinci bir emekli maaşı bağlamayın bize arttırıverin emeklilerin maaşını daha rahat yaşasınlar. Buna da şiddetle karşıyız.
TEŞEKKÜR EDİYORUM
“Üç acil talebimizi bir broşür halinde bütün bölgemizde dağıtıyoruz kampanyalar düzenliyoruz” diyen Şen, son olarak şöyle konuştu: “Yeni görevim ile ilgili olarak da gerçekten de 4 bine yakın üyesi 60’a yakın işyeri olan şubenin başkanlığını yürütüyorum Genel İş olarak Trakya’da. Dolayısıyla bu görevim esnasında Trakya’nın tamamını geziyoruz bu hizmetleri üyelerimize sunarken tabiri caizse alt üst ediyoruz. Bunun yanı sıra verilen DİSK Bölge Temsilciliği görevini  de bununla beraber bunun bir parçası olarak yürüteceğiz. Bu bir bayrak yarışıdır, bayrağı daha ileriye götüreceğiz. DİSK’in ilkeleri doğrultusunda bu görevi de yürütmeye çalışacağız. Bu görevi üstlenirken de elbette en büyük güvencemiz üyelerimizdir. Onlarla beraber bu görevi yürüteceğiz. Asla sendikacılık faaliyeti kendi başına yürütülecek bir faaliyet değildir. Kitleler ile birlikte var iseniz birlikte hareket edebiliyorsanız güçlüsünüz. Dolayısıyla Trakya’mızda Birleşik Metal İş Sendikası, Tekstil Sendikası, Lastik İş Sendikası, Gıda İş ve yine emeklilerin oluşturmuş olduğu her ne kadar kanunda kabul görmese de Emekli Sen Sendikası var. Bütün bu yapıyla birlikte çok kıymetli yıllardır birlikte yol yürüdüğümüz birlikte emek mücadelesi verdiğimiz demokrasi mücadelesi verdiğimiz başta KESK, Türk Tabipler Birliği ve Mimarlar Mühendisler Odası ile birlikte bölge temsilciliği görevini de yürüteceğiz. Bana bu görevi verdiği için konfederasyonuma ve Genel İş Yönetim kuruluna teşekkür ediyorum.”
Şen’in açıklamasından sonra kahvaltı karşılıklı sohbet şeklinde sonra erdi.