** DİSK/Genel İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Salim Şen, “DİSK/Genel-İş Sendikası olarak Belediye Başkanına seçildiği günden bu yana her türlü sorununu ve sıkıntısını bizimle paylaşabileceğini, sendika olarak var olan sıkıntıların çözümü noktasında işbirliği yapabileceğimizi söyledik. Ancak bugün Belediye Başkanının sorun çözmeden anladığının; insanları işten atmak olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız.” şeklinde konuştu.

** DİSK Genel İş Trakya Bölge Temsilcisi Arif Kuday, İnsanların alın teriyle, emekleriyle oynamayınız. Yargıdan gelecek kararlara saygı göstermenizi ve atılan işçilerimizin İpsala halkına hizmet etmeye devam etmesi sözünü istiyoruz.” dedi.

 

 

DİSK/Genel İş Sendikası Trakya Şubesi’ne bağlı Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Keşan, Şarköy, Malkara, Uzunköprü, Lüleburgaz, Babaeski ve Hayrabolu sendika üyeleri dün İpsala’da bir araya gelerek, İpsala Belediyesi’nden çıkarılan 2 ve işten çıkarılacağı tebligatla bildirilen 2 olmak üzere 4 işçi için eylem yaptı.

Eyleme sendika üyelerinin yanı sıra; CHP İpsala İlçe Başkanı Tevfik Dirik, CHP’li İpsala Belediye Meclis üyeleri, CHP İpsala eski belediye başkanı Mehmet Karagöz, İpsala belediye başkan adayı Cenan Tetik, CHP’den Edirne milletvekili aday adayları Erdin Bircan ve Okan Gaytancıoğlu, CHP’den Keşan belediye başkanı aday adayı Mustafa Bezbaş ile partililer de katıldı.

İpsala’da Hastane Caddesi’nde toplanan eylemciler, sloganlar atarak Enez Caddesi’nden Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü.

Atatürk Anıtı önünde toplanan eylemciler, vatandaşlar tarafından alkışla karşılandı.

Burada basın açıklaması DİSK/Genel İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Salim Şen tarafından okundu.

“BU İŞÇİLERİMİZE GÖNDERİLEN NOTER TEBLİGATLARINDA HİÇBİR MAZERET GÖSTERİLMEMİŞTİR”

Şen, açıklamasında şunları ifade etti: “Bugün, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinin ardından İpsala Belediyemizdeki gelişmeleri kamuoyu ile paylaşmak üzere burada toplanmış bulunmaktayız. DİSK/Genel-İş Sendikası olarak İpsala Belediyesi’nde uzun yıllardır örgütlü bulunmaktayız. Bu örgütlülük kapsamında Genel-İş Sendikası olarak İpsala Belediyemizde pek çok defa Toplu-İş Sözleşmesi imzaladık, her türlü sorunu birlikte göğüsledik, birlikte çözdük. Biz, İpsala Belediyesi işçileri olarak ilçemize hizmet etmekten her zaman için gurur duyduk. Yıllardır yazın sıcağında, kışın kar, yağmur ve fırtınasında bu ilçenin çöpünü biz topladık, yolunu biz yaptık, suyunu biz akıttık, kanalizasyonunu biz tamir ettik, yangınlarına biz müdahale ettik.

Ancak bugün için geldiğimiz noktada Belediye Başkanı tarafından bütün bu hizmetlerimiz gözardı edilerek, Belediye kaynaklarını tüketen, asalak, işe yaramaz insanlar olarak gösteriliyoruz. Her türlü hukuki, insani ve vicdani duygudan uzak bir biçimde 4 arkadaşımızın iş akitlerinin fesih edilmek istendiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Bu işçilerimize gönderilen noter tebligatlarında hiçbir mazeret gösterilmemiştir. Oysa biz DİSK/Genel-İş Sendikası olarak Belediye Başkanına seçildiği günden bu yana her türlü sorununu ve sıkıntısını bizimle paylaşabileceğini, sendika olarak var olan sıkıntıların çözümü noktasında işbirliği yapabileceğimizi söyledik. Ancak bugün Belediye Başkanının sorun çözmeden anladığının; insanları işten atmak olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız.”

“İNSANLARIN ÇALIŞMA HAKKI ANAYASAL BİR HAKTIR VE ENGELLENEMEZ”

Salim Şen, açıklamasının devamında İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman’a atfen şöyle konuştu: “Belediye Başkanı şunu bilmelidir ki; insanların çalışma hakkı anayasal bir haktır ve engellenemez. İnsanların bu haklarının elinden alınması, ne insan haklarıyla ne vicdanla ne de hukukla izah edilebilir. Hiçbir gerekçe göstermeden işçileri işten atmakla, Belediye Başkanı İpsala’daki huzuru ve barışı bozmuştur. Belediye Başkanı Mehmet Kerman ‘çok fazla personelim var’ mazeretine sığınmamalıdır. Çünkü ilçe olan İpsala’daki kadrolu işçi sayımız sadece 17 kişidir.

Seçildiği günden bu yana Belediye personeli ile arasına duvar ören Belediye Başkanı, ilk iş olarak memur personelin Toplu sözleşmesini iptal etmiş ve işçi ücretlerinin yüksek olduğundan ve personel fazlalığından şikayet etmeye başlamıştır. Ancak Belediye Başkanı 2.700 TL ücret alan ve şoför olarak çalışan sendikalı 4 işçiyi işten atma yolunu seçerken, 2.350 TL ücretle kendine makam şoförü almıştır. Yine pek çok sayıda taşeron işçinin de işine son vermekten çekinmemiştir.

Personel fazlalığından şikayet eden Belediye Başkanı, halen İpsala’daki çöp toplama hizmetlerini özel bir firma aracılığı ile gerçekleştirmektir. Oysa çöp toplama hizmetlerini belediye bünyesine alabilecek ve elindeki onlarca işçisini buralarda istihdam edebilecekken sendika üyesi işçileri işten atarak, onların işini, aşını elinden alarak İpsala tarihinde hiç gerçekleşmemiş bir uygulamanın altına imza atmıştır.

Elbette ki Mehmet Kerman, 12 yıla yakın bir süredir iktidarda bulunan ve sermayenin istekleri doğrultusunda özelleştirmeci ve taşeronlaştırmacı politikalar izleyen, buna yönelik onlarca kanun çıkarak AKP’nin bir Belediye Başkanı olarak benzer politikaları İpsala’da sürdürmek istemektedir. Ancak şu unutmamalıdır ki, devleti soyanları görmezden gelen, namuslu ve emeği ile çalışan insanları işinden, ekmeğinden eden bu politikalar, İpsala halkı tarafından kabul görmeyecek ve en şiddetli tepkiyi alacaktır.”

“HUZUR İSTİYROSANIZ, KARARINIZI GERİ ÇEKİNİZ”

DİSK/Genel-İş sendikası olarak İpsala Belediye Başkanı Kerman’a bir kez daha çağrıda bulunduklarını ifade eden Şen, şunları dile getirdi: “İpsala’da kavga istemiyorsanız, İpsala’da huzur istiyorsanız çok geç olmadan 4 adet işçimizin iş aktinin feshine dair almış olduğunuz bu hukuksuz, insani ve vicdani değerlerden uzak kararınızı geri çekiniz. Geçmişte İpsala Belediyesi’nde yaşanan ve hukuka yansıyan bu tür davalar sonucunda Belediye’nin yaklaşık olarak 1 milyon 400 bin TL tazminat ödemek zorunda bırakıldığını unutmayınız. Biz sorunlarınızın, sıkıntılarınızın çözümü noktasında görüşmeye ve işbirliği yapmaya hazırız. Aksi halde İpsala’da doğacak olumsuzlukların müsebbibi biz değil, siz olacaksınız.”

“EYLEME GÖLGE DÜŞÜRMEYE KALKTI”

Salim Şen’in açıklaması devam ettiği sırada Meydan’da bulunan eski İpsala Belediye işçisi Lütfü Çoban ise protesto yaparak, 15 senelik işçiyken CHP’li Belediye Başkanı Mehmet Karagöz tarafından işten çıkarıldığını öne sürdü. Polisin araya girmesi ile gerginlik kısa sürede engellendi.

KUDAY: “BU DAHA BAŞLANGIÇ, MÜCADELEYE DEVAM”

Salim Şen’in ardından DİSK Genel İş Trakya Bölge Temsilcisi Arif Kuday da bir konuşma yaptı.

İpsala’da mücadelenin bitmediğini ve yeni başladığını söyleyen DİSK Genel İş Trakya Bölge Temsilcisi Kuday ise, “Belediye başkanı işten atılan arkadaşlarımızı tekrar işe alıncaya dek, sendikamızı karşısına alıp sorunlarını, dertlerini anlatıncaya kadar bu mücadele İpsala’da devam edecektir. İpsala’da barışın ve huzurun bozulmasını istemiyor ise bu arkadaşlarımızı derhal işe almalıdır. Aksi takdirde DİSK Genel İş Sendikası olarak İpsala’daki mücadelemizi daha fazla yükselteceğiz ve bunu bütün Türkiye’ye duyuracağız. Bu daha başlangıç, mücadeleye devam.” şeklinde konuştu.

“ÇALIŞAN ARKADAŞLARIMIZA DOKUNANI ASLA AFFETMİYORUZ”

Arif Kuday, Genel İş Sendikası’nın yaptığı açıklamada olduğu gibi, belediyelerde halka hizmet getiren çalışanlar olduklarını belirterek, “Seçilmiş insanlara bu ülkede her zaman saygımız vardır. Onlar seçilerek, bizler çalışarak bu ülkede insanlara hizmet götürüyoruz. Ama çalışan arkadaşlarımıza dokunanı da bu ülkede asla affetmiyoruz. Onlar bu ülkenin en onurlu insanlarıdır. Çünkü insanlara, kışın karında, soğuğunda, yağmurunda, yazın sıcağında hizmet ediyorlar. Bu ülkede hak, hukuk, adalet varsa herkes buna saygı göstermek zorundadır.” dedi.

“ARKADAŞLARIMIZ AÇILAN DAVALARLA İŞLERİNE GERİ DÖNECEKTİR”

“Bu arkadaşlarımız açılan davalarla görevine geri dönecektir.” diyen Kuday, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman’a da şöyle seslendi: “Sizde bu belediyeye İpsala halkına hizmet için geldiniz. Hizmetinizi götürünüz. İnsanların alın teriyle, emekleriyle oynamayınız. Yargıdan gelecek kararlara saygı gösterecek ve atılan işçilerimizin İpsala halkına hizmet etmeye devam etmesi sözünü istiyoruz. Biz her zaman diyalogdan yanayız. Bu diyalogu sürdürmeye kararlıyız. İşten atılan arkadaşlarımız işlerine geri dönene kadar mücadelemize devam edeceğiz.”

“İPSALA HALKI, İŞTEN ÇIKARILAN İŞÇİLERE SAHİP ÇIKMALI”

İpsala halkından da işten çıkarılan işçilere sahip çıkmasını isteyen Arif Kuday, sözlerini şöyle tamamladı: “Çünkü bu arkadaşlarımız yıllardır size hizmet veriyor. Hiçbiri siyasetin aleti olamazlar. Bizler bu ülkede hangi belediye yanlış yapıyorsa kapısına dikilen bir sendikayız. AKP olmuş, CHP olmuş, MHP olmuş hiç fark etmez. Ne zaman işçi arkadaşlarımıza kötülük yapıyorlarsa bizler kapılarının önünde haklarımızı, hukukumuzu kollamaya devam edeceğiz.”

ŞEN: “ARKADAŞLARIMIZIN RAMAZAN AYINDA İŞTEN ATILMALARI PROTESTO EDİYORUZ”

DİSK Genel İş Trakya Şube Başkanı Salim Şen, yeniden söz alarak, şunları ifade etti: İpsala Belediyesi’nde çalışan arkadaşlar Ramazan ayında işten atılmışlardır. Bu ülkenin Başbakanı Ortadoğu’da katledilen insanlarla ilgili açıklama yaparken ‘Bu mübarek Ramazan Ayı’nda insanlar, kıyıma uğruyor, öldürülüyorlar’ demişti. Ama bağlı bulunduğu bir belediye başkanı da mübarek Ramazan ayında işçileri işten atarak resmen bir kıyım yaşatmıştır. Bunu da burada protesto ediyoruz.”

Konuşmalar, zaman zaman atılan sloganlarla kesilirken, işten atılan işçilerle ilgili mücadelenin devam edeceğinin belirtilmesinin ardından eylemciler, olaysız bir şekilde dağıldı.

Öte yandan, İpsala Belediyesi’nde 9 aylık kadrolu işçiler Hasan Gür ve Samet Çakır’a tebligat yapılmadan işlerine son verildiği, 9 aylık kadrolu işçi Salih Aba ve 22 aylık kadrolu işçi Nurettin Kestane’ye ise gönderilen tebligatlarda 70 ve 84’er gün süre verildiği öğrenildi.

Samet Çakır’ın 8 aylık hamile eşi Eylem Çakır’ın da eyleme katılarak, “Doğmamış oğlumun hakkını geri istiyoruz” yazılı pankart taşıdığı ve zaman zaman gözlerinin dolduğu gözlendi.