MURAT ARKAN

Son yıllarda artan hava kirliliği ile doğalgazın Keşan’a getirilmesi konusunda Keşan’da bir kamuoyu oluşmasından sonra 2016’nın Mayıs ayında GAZDAŞ ile Keşan Belediyesi ortaklığında, doğalgaz çalışmalarına ilk kazma vuruldu. Ardından Keşan içine GAZDAŞ ekipleri doğalgaz borularını döşeme işine başlamış ve 31 Aralık 2016 tarihine kadar çalışmalarına devam etmişti. Doğalgazın sokağa döşenmesinden sonra evlere doğalgaz tesisatının döşenmesi önem kazandı. Bu noktada doğalgaz tesisat işi yapan 3 firmanın konu hakkında görüşlerini aldık. Can-Su Isı Sistemleri işletme sahibi Orhan Dülek, İşbilen Isıtma Sistemleri işletme sahibi Ali Alparslan ve Doğan-Isı işletme sahibi Doğan Akçoban doğalgaz tesisatı döşemesiyle ilgili önemli bilgiler verdi.

DÜLEK: “YOĞUŞMALI KOMBİLERDE ENERJİ TASARRUFU %5’TİR”

Su, ısı sistemleri ve doğalgaz sistemlerinde 20 yıllık iş tecrübesi ile son 12 yıldır Çerkezköy ve çevresinde doğalgaz çalışmalarını yürüttüklerini ve şu an Keşan’da hizmet vermeye başladıklarını söyleyen Can-Su Isı Sistemleri işletme sahibi Orhan Dülek, doğalgaz tesisatı konusunda şunları söyledi: “Enerji tasarrufu ve yoğuşmalı kombilerle ilgili olarak ‘az yakan kombi’ diye bir şey yoktur. Kombinizi kısık ayarda yaktığınız zaman az yakar yüksek dereceye aldığınızda doğagazı çok fazla kullandığı için fazla yakmaya başlar. Yoğuşma baca gazını dışarıya atar. Gazın su buharına dönüşmesine yoğuşma denir.  Sadece yoğuşmalı kombilerde enerji tasarrufu %5 daha fazladır. Buhar özel eşanjöre ısı verir ortaya çıkan bu ısıyı kullanarak ortalama %5 gibi bir tasarruf sağlar. Bunların yanında yaktığınız gazın tam olarak verimli kullanılması için tesisatınızın ve kombinizin bakımlarını düzenli olarak yaptırmanız maddi olarak size geri dönüş sağlar. Kombinizi yüksek ısı ayarında iken, peteklerden düşük derecede ısı alıyorsanız tesisat temizliğinizi yaptırmanız gerekir. Suyun akışı ne kadar düzenli olursa kombiniz o kadar çok performanslı çalışır.”

DOĞALGAZ RADYATÖRLERİ ÖRTÜLÜRSE %15 YAKIT TÜKETİMİ ARTAR

Doğalgazda tasarruf etmek için ev içi tesisatıyla ilgili çok önemli noktalara değinen Dülek, “Çatı izolasyonunuzu yetkili kişilere kontrol ettirip yetersiz ise izolasyonunuzu uygun bir şekilde yaptırınız. Çatınızda izolasyon olmaması ısı kaybınız %20 civarında arttırır, bu da ısınma maliyetinizi arttırır. Eğer doğalgaz sistemlerinizde zaman ayarlı termostat taktırdığınızda kullandığınızda gaz tüketiminizin az olmasına neden olacaktır. Binalardaki ısı kaybının %15’i pencere ve kapılardan kaynaklanmaktadır. İzolesiz kapı ve pencerelerinizin kenarlarındaki boşlukları pencere süngeri ile kaplayınız. Verimli kullanma oda konforu 19 sıcaklığı derecedir. Oda termostatı olduğunda 1 derece düşer ve yakıt tüketiminde %6 tasarruf sağlanır. Termostatınızı, bir günden fazla evden uzak kalacaksanız, kapatmanızda fayda var. Sıcaklığın içeride kalması için geceleri perdelerinizin örtülü olması büyük enerji tasarrufu sağlar. Pencerelerinizden güneş çekildiği zaman perdelerinizi kapatınız. Soğuk havalarda sıcaklığı içeride tutmak için duvar veya pencere klimalarının dış havayla temas eden bölgelerini engelleyiniz. Tüm ısı kayıplarının %10’u yeniden ısıtılmak zorunda olan hava hareketlerinden dolayı gerçekleşir. Fakat bacalı veya bacasız tipte doğalgaz cihazlarının bulunduğu ortamlarda bulunması zorunlu olan 100 cm2 net geçişli havalandırma menfezi kesinlikle kapatmayınız. Radyatörleri mobilya ve benzeri eşyalar veya perdeler ile engellemeyiniz, kapatmayınız. Radyatörler örtülürse %15 yakıt tüketimi artar. Pişirme ocağını ısınma amaçlı kullanmayınız. Bacalı cihazları dolapların içerisine yerleştirmeyiniz. Bu durum cihazların ortamdan yanma havası almasını engeller ve yanma verimi düşer. Doğalgazla ısınıyoruz demek için binamızın kapısından penceresine, çatı izolasyonundan mantolamasına kadar eksiklerimizi tamamlamamız gerekiyor”. dedi.

BİNA İZOLASYONU DOĞALGAZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

İçinde yaşadığımız binaların yalıtımlarının çok önemli olduğunu belirten Dülek “Binalarımızın pencereleri, dış duvarları, ev duvarları, tavanlar, döşemeler, zemine oturan döşemeler ve açık geçitler üzerindeki döşemelerden ısı kaybetmekte ve bu yüzden binaların yakıt faturası yüksek gelmektedir. Yalıtımınızı kusursuz bir şekilde yaptırmanız durumunda çatı yalıtımı % 20, dış duvar yalıtımı %15, pencere-kapı yalıtımı % 15, sızdırmazlık önlemleri ile % 10 gibi bir tasarrufunuz söz konusu olabilir.” dedi.

EV ALIRKEN VEYA KİRALARKEN YILLIK YAKIT TÜKETİMİNİ SORGULAYIN

Dülek, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Nasıl ki bir cihaz alırken satıcıdan cihaz ile ilgili “Garanti ve Kalite Belgesi” isteniyorsa, bir bina alırken veya kiralarken o binada ısı yalıtımı projesinin olup olmadığını ve yıllık yakıt tüketimini soracak ve yakıt tüketimi az binaları tercih etmenize fayda var. Çatı yalıtımıyla, çatı katı tavanlarında nemlenme ve yoğuşma önlenmekte, binanın ömrü uzamakta ve çatı katında daha konforlu bir ortam oluşmaktadır. Enerjide tasarruf, en az enerjiden en çok fayda temini ile mümkün olur. En az enerji ile sağlanan konfor şartlarının arzulanan pratik konfor sınırlarına kolayca erişmesi aşağıdaki bireysel önlemlerle mümkündür. Çatı yalıtımıyla, çatı katı tavanlarında nemlenme ve yoğuşma önlenmekte, binanın ömrü uzamakta ve çatı katında daha konforlu bir ortam oluşmaktadır. Binaların dış duvarları ısı yalıtımlı ise çatlak, kabarma, pullanma, nemlenme ve yoğuşma olmaz, binanın ömrü uzar.

ALPARSLAN: “AKILLI KAZANLAR KONTROLLÜ ISINMA SAĞLIYOR”

Akıllı kazanlarla ilgili bilgi veren İşbilen Isıtma Sistemleri işletme sahibi Ali Alparslan ise tesisat işlerinde 26 yıldır hizmet verdiklerini, Kayseri ve İstanbul’da da faaliyet gösterdiklerini söyledi. Alparslan, “Akıllı kazanların avantajları daha az kömürle daha çok kontrollü ısınma sağlıyor. Az az kömürü alır, idareli bir şekilde yakar. Her zaman kontrol gerektirmiyor. Bu da ithal kömür kullanıldığında 2 günde bir kömür külünü atması gerekiyor. 3 günde bir kullanıcının depoyu doldurması gerekiyor” şeklinde konuştu.

İLERİDE DOĞABİLECEK SIKINTILARA KARŞI YERLİ FİRMALARDAN VAZGEÇMEYİN

Doğalgazın avantajlarından bahseden Alparslan, “Yakıt bakımından doğalgaz daha avantajlı, kömürlü kazandan elde etmeye çalışılan sıcaklık ile doğalgaz sisteminde elde edilen sıcaklık farklı farklıdır. Kömürle ısınılan sıcaklığı yakalamak için daha fazla doğalgaz tüketmek gerekiyor. Doğalgazla ısınmanın en büyük avantajlarından birisi de doğalgaz yakıcı parası verilmiyor. Diğeri daha temiz bir yaşanabilir hava. Doğalgaz sisteminde dışarıdan gelen firmalara, ben bu işi yıllardır yapıyorum diyenlere hemen kanmayın. Bu iş için ileride doğabilecek sıkıntı ve mağduriyetler için yerli firmalara rağbet edilmesi halkımız açısından karşılarında ileride bir muhatap olması gerekiyor. Bu firmalar bir veya iki yıl içerisinde doğalgazın başlayacağı başka bir yere gidecekler. Firma olarak yetkili makine mühendisimiz ve kaynakçı belgemiz, iş tesisat belgemiz mevcut olup doğalgaz tesisatının çekilmesi hattı tarafımızca yetki belgesinin de alınmasıyla yapılacaktır.” dedi.

BENİM USTALIK BELGEM VAR DİYENLERE KANMAYIN

Hermetik kombi ve yoğuşmalı kombi tercihlerini değerlendiren Alparslan sözlerini şu şekilde tamamladı: “Özellikle kombi seçimlerinde her markanın birden fazla kombi çeşidi olduğu için kombi seçimi çok önem arz etmektedir. Bunlara ilaveten spot kombi örneğini verebiliriz. Birde Hermetik ile yoğuşmalı kombilerin aynı amaçla kullanılamaz. Örneğin 70 m2 olan bir daire veya işyerinde yoğuşmalı kombi tercihi yapılırsa yoğuşma hiç devreye girmez ve gaz sarfiyatı daha fazla olur. Bu örneğe Hermetik kombi tercihi yapılmalıdır. Sadece benim ustalık belgem var diyenlere kanmayın, Örneğin, Şu anda Keşan’da hiçbir kanyakçı belgesi olmayan, iç tesisat belgesi olmayan, insanlara kombi ve petekleri bağlatan yerler var. Yerel firmalar ile dışarıdan gelen firmalar arasında fiyat farkları olacaktır.  Firmamız olarak 7 ayrı kombi firmasının ürünlerini satmaktayız. Her müşterimize istediği ürünü temin ediyoruz. Müstakil bir dairenin ortalama 100m2 bir dairenin doğalgaz, petek, boru, kombi proje fiyatı ortalaması 7000-7500 TL civarı bir bedelle kullanıcıya mal oluyor. Bu yapılan işin kalitesine, kullanılan malzemenin kalitesine göre değişebilir.”

AKÇOBAN: “YETKİ BELGESİ OLMAYAN FİRMALARA İŞ YAPTIRMAYIN”

6 yıl İstanbul’da ve 2009 yılından bu yana Keşan’da faaliyet gösterdiklerini söyleyen Doğan-Isı işletme sahibi Doğan Akçoban da doğalgaz tesisatı konusunda şunları söyledi:“İyi bir malzeme ve işçilik ile doğalgaz tesisatı kombi dahil yoğuşmalı olarak tercih edilirse 7000-7500 TL civarı bir maliyete mal oluyor. Yoğuşmalı ve hermetik kombiler arasında %40 fiyat farkı var. Şuanda ithal kömürle doğalgaz hemen hemen aynı fiyatlara geliyor. Doların artışından dolayı ithal kömür fiyatını da etkiliyor.”

AKÇOBAN: “BİREYSEL KOMBİ DAHA AVANTAJLI”

Özellikle merkezi sistem doğalgaz çektirecek binalar için bazı işlemlerin olacağına dikkat çeken Akçoban, “Merkezi doğalgaz sistemi ile ısınacak binaların doğalgaza uyumlu çift jidarlı baca sistemi monte ettirmesi gerekiyor. Ayrıca doğalgaz kazanının da takılması lazım. Bireysel kombinin merkezi sistem doğalgaza göre daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Bireysel de herkes ne yakarsa onu ödeyecektir. Bireysel doğalgaz kullananlar, merkezi kullananlara göre, üst katta kullanılmayan odalar için yakılmayan peteklerden dolayı oda sıcaklık farkları alt kattakini de etkileyecek. Doğalgaza geçecek olan müşteriler yetki belgesi olmayan firmalara iş yaptırmamalı, GAZDAŞ buraya büro açtığı zaman, başvurup şu anda elimizde bulunan belgeleri de vererek GAZDAŞ yetki belgesini alacağız. Yetki belgesi olmayan firmalar bina içi doğalgaz projelerini çizemeyecek.” dedi.

AKÇOBAN: “GAZDAŞ PROJEYİ ONAYLARSA DOĞALGAZ TESİSATI ÇEKİLMESİ İŞLEMİNE BAŞLANIYOR”

Doğalgaz çekilen evlerin doğalgazının açılıp veya açılmayacağına yetkili olan GAZDAŞ’ın karar vereceğine vurgu yapan Akçoban, “Yetki belgesi olan firmalar tarafından birinci safhada ilk keşifle birlikte proje aşamasına başlanıyor, yüklenici firma yetkilisi, makine mühendisi ve ustasıyla beraber doğalgaz tesisatının nereden geçeceğini kararlaştırıp projelendiriyor. Daha sonra bu proje GAZDAŞ’a sunulacak. GAZDAŞ projeyi onaylarsa doğalgaz tesisatı çekilmesi işlemine başlanıyor. İş bitiminde GAZDAŞ’tan gelecek olan kontrolörler doğalgaz kaçağının olup olmadığını ve boru çaplarının uygun olup olmadığının incelemesine müteakip gazın açılıp veya açılmamasına onay veriyor.”  şeklinde konuştu.

YERLİ FİRMALARDAN VAZGEÇMEYİN

Yerli firmaları özellikle doğalgaz tesisatı çekilmesinde önemine değinen Akçoban sözlerini şu şekilde tamamladı: “ Konu doğalgaz olunca ve insan sağlığı önem arz etmesinden dolayı Keşan’da ikamet eden müşteriler ileride doğabilecek sıkıntı ve mağduriyetler için ve karşınızda bir muhatap olması için yerli firmalara rağbet edilmesini tavsiye ediyorum.”