Keşan’ın birçok köyünde ekili tarım arazilerine zarar veren domuzlar, çiftçilerinin hem huzurunu hem de uykularını kaçırdı. Ayçiçeği, mısır, kavun, karpuz ve çeltik ekilişi yapılan alanlarda ürünlere zarar veren domuzlar, çiftçilerin maddi anlamda büyük kayıplar yaşamasına neden oluyor.

Büyükdoğanca Köyü’ndeki çiftçiler, domuzların ektikleri ve neredeyse hasat etme durumuna gelmiş ürünlerine zarar vermemesi için geceleri tarlalarının içinde nöbet tutarken, domuzları uzak tutmak için torpil, havai fişek vb. maddeler kullanıyor. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Büyükdoğancalı çiftçi Ali Nar, yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı: “Geçtiğimiz yıl domuz zararı bu kadar fazla değildi. Bu tarlalarımızdaki ürünlerin yarısı ziyan oldu. Domuz zararı çiçekler kuruyana kadar devam edecektir. Ayrıca çeltik ve mısır ekili alanlarımızda da sıkıntı var. 15 gündür devam eden domuz zararı devam ediyor. Milli Parklar domuzlarına çözüm bulsun. Başka bir destek beklemiyoruz. Gerekirse Milli Parkları zararımızın karşılanması için mahkemeye vereceğiz. Başka şansımız yok. domuzu vurmak yasak olduğundan dolayı farklı yöntemlerle tarlalarımızdan uzat tutmaya çalışıyor. Yaşadığımız sıkıntının muhatabı yok. Domuzu öldürmenin de cezası var. Bu yüzden bir şey yapamıyoruz. Çiftçiler olarak tedirginiz. Bu durum birçok köyde aynı.”

ŞEN: DOMUZ ZARARI HER GEÇEN YIL DAHA DA ARTIYOR

Büyükdoğancalı çiftçilerden Recep Şen de domuz zararlısının her geçen yıl artarak devam ettiğine dikkat çekerek, “Bu duruma bir şekilde dur demek gerekiyor. 8 dönüm ayçiçeği tarlamın yarısını talan etiler. Koca yıl malımız yetişsin diye gözünün içine bakıyoruz ama birkaç yıldır domuz gelip yerle bir ediyor” diye konuştu.