DSP (Demokratik Sol Parti) Keşan İlçe Başkanı Fikret Akan, dün yaptığı açıklama ile Parti Meclisi’nin 14 Aralık 2014 Pazar günü yaptığı toplantı ve bu toplantıda alınan kararlar hakkında bilgi verdi.

Türkiye’nin 12 yılı aşkın bir süredir Anayasal Hak ve Özgürlüklerden hızla uzaklaşan baskıcı Adalet ve Kalkınma Partisi yönetimin hukuka aykırı uygulamalarına tanık olduğunu belirten Akan, DSP Parti Meclisi Toplantısı’ndan sonra hazırlanan bildiride şu görüşlere yer verildiğini belirtti:

YARGI, CEZALANDIRMA YOK ETME ARACI OLARAK KULLANILIYOR

“Demokratik yaşamın vazgeçilmezleri olan basın özgürlüğüne, karşı görüşe, eleştiriye tahammülü olmayan hukuk tanımaz bu anlayış; yargı önünde hesap vermek yerine yargıyı bir cezalandırma ve karşıtlarını yok etme aracı olarak kullanmaktadır.

ANAYASA MAHKEMESİ’NİN UYGUN BİR KARAR VERECEĞİNE İNANIYORUZ

Bu anlamda milletvekili seçimlerinde uygulanan yüzde 10 ülke barajının seçme hakkının ihlal niteliğinde olduğunun tespiti yolunda Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvuruların Yüksek Mahkeme’ce gündeme alınması, AKP yetkililerinin hatta Cumhurbaşkanı’nın Anayasa Mahkemesi’ne şimdiye kadar görülmemiş bir biçimde saldırmalarına, darbe döneminin getirdiği bir kurum olduğunu iddia ettikleri Yüksek Mahkeme’nin varlığını tartışma konusu yapacak kadar ileri giden açıklamalar yapmalarına neden oldu. Anayasa Mahkemesi, söz konusu bireysel başvurular hakkında henüz karar vermiş değildir.  Yüksek Mahkeme’nin Anayasa’mızın seçme ve seçilme hakkı ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ek 1. Protokol’ün serbest seçim hakkına ilişkin hükümlerine uygun bir karar vereceğine inanıyoruz.

ANAYASA’NIN 138 MADDESİ DER Kİ…

AKP yetkililerince büyük bir telaşla yapılan açıklamalar, bu konuda Anayasa Mahkemesi’ni tehdide varacak ölçüde baskı altına almaya yönelik bir tutumu yansıtmaktadır. Yargı bağımsızlığına ağır bir müdahale niteliği taşıyan bu açıklamalar Anayasa’nın 138. Maddesi’ndeki ‘Hiçbir organ, makam, merci veya kişi yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz’ hükmüne açıkça aykırıdır.

HALKIMIZIN TAKDİRİNE BIRAKIYORUZ

2015 yılındaki milletvekili genel seçimlerinden sonra iktidarda kalabilmeyi yüzde 10 ülke barajının devam etmesinde gördüğü anlaşılan AKP’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin değişmez niteliklerinden olan demokratik hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmayan bu tutumunu halkımızın takdirine sunuyoruz.”