CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan dün saat 17.00 sıralarında CHP Keşan İlçe Başkanlığı’nı ziyaret ederek bir basın toplantısı düzenledi. Gürkan’ı İlçe Başkanlığı binası önünde İlçe Başkanı Vedat Koyuncu, yönetim kurulu üyeleri, bazı il genel ve belediye meclisi üyeleri, 2014 yılının Mart ayında yapılacak yerel seçim için belediye başkan aday adaylıklarını açıklayan Mustafa Bezbaş, Ufuk Kanışkan, Şenol Yalı, Alaaddin Öztürk ve çok sayıda partili karşıladı.

KOYUNCU: BÖLGEMİZ ÇİFTÇİSİ ÇOK BÜYÜK EKONOMİK SIKINTI İÇİNDE

Recep Gürkan ve katılımcılara diyerek toplantıyı açan CHP Keşan İlçe Başkanı Vedat Koyuncu, bölgemiz çiftçisinin ve hayvan üreticilerinin yaşadıkları ekonomik sıkıntılara değindi. Koyuncu,Çiftçilerimiz, hayvan üreticilerimiz ciddi anlamda zor dönemler geçiriyor. Sıkıntıları çok büyük. Gübre, mazot, tohum ve yem fiyatları çiftçilerimizi barındırmayacak bir şekilde. Bu şartlarda hiçbir üreticimizin ayakta kalması mümkün değil. Hatta borçlarını bile ödeyemezler. Bunun için önümüzdeki Cumartesi günü Lüleburgaz’da Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılacağı Büyük Trakya Mitingi yapılacak. Cumartesi günü tüm üreticilerimizin Lüleburgaz’da güçlü bir ses çıkaracaklarına inanıyorum” diye konuştu.



GÜRKAN: KEŞAN,

ÖRNEK BİR İLÇEMİZ

Koyuncu’nun açış konuşmasının ardından salona seslenen Gürkan, en son bundan 2 ay kadar önce bir basın toplantısı düzenlediğini belirterek, “Keşan her zamanki gibi dinamik. CHP’nin her etkinliğinde olduğu gibi salon yine ağzına kadar dolu. Bu anlamda Keşan örnek bir ilçemiz ve örnek olma özelliğini sürdürmeye devam ediyor” dedi.

ÇİFTÇİDEN YEMLİK DİYE ALDIKLARI BUĞDAYDAN UN YAPTILAR

Sözlerini bölgemiz çiftçisinin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek sürdüren Gürkan, şöyle konuştu: “Ülkemizin içinde bulunduğu sorunları tekrar tekrar anlatacak değilim ama bu dönem bu sezon 2013 hasat mevsiminde buğdaydan başlayarak sorunlar yaşanmaya başladı. Aslında bunun sinyali geçen yıl verilmişti. Geçen yıl embriyo kararması diye bir şey çıkardılar ve yüzde 7’yi geçen buğdayları Toprak Mahsulleri Ofisi almadı. Bu buğdayları yemlik sınıfına aldılar. Bunlardan ekmek olmaz dediler ve üreticinin elindeki o ürünü yemlik buğday fiyatına alıp yem yapmadılar. İyi buğday ile karıştırıp yine bize un olarak yedirdiler. Yani o buğdaylar yem olmadı, arada birileri yine her zamanki gibi malı götürdü. Hükümetin ve TMO’nun sayesinde buğday üreticisi büyük bir zarara uğradı. Bu geçen yıldı.

GEÇEN SENEKİ AYÇİÇEĞİ FİYATI KONYALI ÜRETİCİLERİ GAZA GETİRDİ

Sözlerine ayçiçeğinde yaşanan sıkıntılara değinerek devam eden Gürkan, geçen yıl ayçiçeği fiyatında göreceli bir yükseklik yaşandığını belirtti. Trakya Birlik’in geçen yıl ton başına bin 400 ile bin 720 lira arasında değişen fiyatlarda ayçiçeği aldığını ve ortalama bin 500 lira gibi ortalama bir fiyat oluştuğunu hatırlatan Gürkan, “Geçen yıl üretim maliyetleri de daha düşüktü. Bu yüzden çiftçilerimiz aman aman para kazanmasalar da zarar etmediler. Geçen yıl ayçiçeği fiyatının ton başına bin 500 lira gibi bir ortalama fiyat göstermesi Trakya’nın dışındaki ve özellikle Konya bölgesindeki çiftçileri biraz gaza getirdi. Konya’da daha önce yılda 50 bin ton olan ayçiçeği üretimi bu yıl 400 bin tona çıktı. Ülkemizin yıllık 950 bin ton olan yıllık üretimi böylece bir milyon 350 bin tona çıktı.  Bir mal piyasada ne kadar çoğalırsa fiyatı o kadar düşer ama bizim üretimimiz bu rakama çıkmış olmasına rağmen ülke ihtiyacını karşılamıyor. Ülkemizin yıllık ayçiçeği ihtiyacı yıllık 2 milyon ton.”

TRAKYA BİRLİK ÇOK GEÇ KALDI

Konuşmasına,  “Tüketime yeterli olmayan bir mal varsa bizim fiyatlarımız niye düşüyor?” diye sorarak devam eden Gürkan, “Bugün geldiğimiz noktada Trakya Birlik bir aylık süre gibi bir gecikmeyle ve neredeyse ayçiçeği harmanının yüzde 80-85 bitmesinden sonra bir avans fiyat açıkladı. Ton başına bin 170 lira ile bin 230 lira arasında değişen bir avans fiyatı açıkladı. Ancak çiftçimiz, üreticimiz elindeki malını satmıştı” dedi.

ÇELTİK FİYATLARI SADECE 3-4 GÜN İYİ GİTTİ

Yaklaşık 10 gün kadar önce bölgemizde çeltik hasadının başladığını da dile getiren Gürkan, başlangıçta her şeyin çok iyi gideceği yönünde umutlar olduğunu ancak tüm beklentilerin 4 gün içinde sona erdiğini ifade etti. Gürkan, “Nitekim ilk 4-5 gün yüzde 61-62 randımanlı Osmancık çeltik ton başına bin 380 ile bin 400 lira arasında değişen fiyattan satıldı. Ama ne olduysa oldu 4 gün sonra bir sabah fiyatlar birden bin 200 liraya düşüverdi” diye konuştu.

ÇİFTÇİYE 175 MİLYON DOLARI ÇOK GÖRÜP, SURİYELİ MÜLTECİLER İÇİN 2 MİLYAR HARCADILAR

Ayçiçeği sorunu ile ilgili olarak Ankara’da çalışma yürüttükleri sırada bir şekilde Tarım Bakanı’na ulaştıklarını da ifade eden Gürkan, ayçiçeği için ithalatın yılbaşına kadar durdurulmasını, gözetim fiyatının 675 dolardan 900 dolara çıkarılmasını ve ürün desteğinin kilogram başına 24 kuruştan 50 kuruşa çıkarılmasını talep ettiklerini belirtti. Gürkan, sözlerine şöyle devam etti: “Tarım Bakanı bu ürün desteği arttırılsın talabimize dedi. Bir milyon 350 bin ton ayçiçeği üretimimiz var. Devlet ton başına 260 lira destekleme farkı verseydi bu 350 milyon lira yapıyordu. Bunun dolar olarak karşılığı sadece 175 milyon dolar. Yani Türkiye’de ayçiçeği üretimi yapan 3 milyon çiftçiyi sevindirmenin, mağdur etmemenin, zarar ettirmemenin bedeli bu 350 milyon liraydı.  Bizim bu talebimize diyen Tarım Bakanının Başbakanı iki gün sonra televizyonlarda açıklama yaparak Suriye’deki iç savaştan kaçarak ülkemize gelen mültecilere bugüne kadar 2 milyar dolar harcandığını açıkladı. Bu kendi insanına, kendi çiftçisine, kendi üreticisine bu kadar umursamaz olan ve adam yerine koymaz bir tutum sergileyen iktidarı halkımızın takdirine bırakıyorum Umut ediyor ve bekliyorum ki, halkımız da sandıkta Tayyip Erdoğan’ı adam yerine koymayacak, bütün bu yaptıklarını onun suratına bir tokat gibi indirecek.”

28 EYLÜL’DE LÜLEBURGAZ’DA BULUŞALIM

Türk çiftçisinin dünyanın en yüksek girdi maliyetleri ile üretim yapmaya çalıştığını, en pahalı mazotu, gübreyi, tohumu kullandığını da kaydeden Gürkan,Bu yüzden genel başkanımız ve genel merkezimiz ile birlikte toplanarak bir değerlendirme yaptık ve Trakya’da ülkemizin yüz akı olan tarım deposu, tahıl ambarı olan verimli toprakların sahibi olan Trakya’da 28 Eylül Cumartesi günü bir miting düzenlemeye karar verdik. Bu mitingimize tüm Trakya’nın daha kolay toplanabilmesi için coğrafi olarak en uygun yer olan ve Trakya’nın ortası sayılan Lüleburgaz’da yapacağız. 28 Eylül Cumartesi günü saat 14.00’de bütün vatandaşlarımızı, hemşehrilerimizi ama özellikle çiftçi arkadaşlarımızı, üretici dostlarımızı Lüleburgaz’a bekliyoruz. Orada Türk tarımının sorunları Türk çiftçisinin sorunları Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılçdaroğlu tarafından tüm Türkiye’ye haykırılarak duyurulacak. Umuyorum ki bu miting ile birlikte bugüne kadar sesiz kalan, kendisine pek ilgi gösterilmeyen, farkında olunmayan çiftçilerimiz de bir silkinişe, bir şahlanışa geçecekler. Kendisinin hak ettiği değeri kendilerine verecek olan CHP’yi iktidara taşıyacaklar. Eski Genel Başkanımız Bülent Ecevit’in dediği gibi, toprak işleyenin su kullananın olacak.”




KEŞANSPOR’A ZİYARET

Recep Gürkan ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Keşan ilçe Yöneticileri, basın toplantısından sonra Keşanspor Tesislerine geçerek, futbolcularla birlikte akşam yemeği yediler. Yemeğin ardından futbolcularla sohbet eden Gürkan, Keşanspor’a desteklerinin süreceğini belirtti.

Daha sonra Gürkan ve yanındakiler Keşansporlu yöneticiler ve futbolcularla hatıra fotoğrafı çektirdiler.