Edirne İl Genel Meclisi Şubat ayı toplantıları devam ediyor. Önceki toplantının tutanak özetlerinin okunmasının ardından Başkan Abdülaziz Çıkıkçı başkanlığında Meclis’3 komisyon raporları okundu.

RES’E ONAY

Tarım ve Hayvancılık Komisyon Başkanı Tuncay Aytın, raporunda Edirne iline ithal edilen hayvanlar için bir sorun yaşanmadığını, ithal edilmesinden dolayı hayvanlarda adaptasyon sorunu olabileceğine kaydetti. Aytın’ın raporunu sunumundan sonra Edirne çinisinin coğrafi tescil projesi Plan ve Bütçe Komisyon’una sevk edildi. İmar ve Bayındırlık Komisyon’undan geçerek onay alınan Enez’de RES (Rüzgar enerji santrali) imar planı hakkında bilgi veren Komisyon Başkanı Erdal Akgün, Enez ilçesi, Hisarlı Köyü Panayırkaştı mevkiinde orman vasıflı arazi üzerinde kurulacak olan rüzgar enerji santrali için yapılan çalışmalarda olumlu görüş sahibi olduklarını söyledi.

KEŞAN VE UZUNKÖPRÜ’YE DE AÇILACAK

Son Komisyon raporunun okunmasına gelindiğinde Meclis’teki sakin hava yerini gerginliğe bıraktı. Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu ile Araştırma ve İnceleme Komisyonu’nun ortak raporunu okuyan Erdinç Can, Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü “Keşan Yaratıcı Zihinler Bilim Atölyeleri” isimli proje hakkında bilgi verdi. Meclis’in projeye destek olmasıyla birlikte yapılan araştırmalar sonucunda Can, proje kapsamında Edirne Merkez ilçedeki ortaokullarda öğrenim gören, akademik başarısı ve tasarım yeteneği iyi olan öğrenciler arasında seçilen 360 öğrencinin katılım gösterdiğini kaydetti. Öğrencilerin cumartesi ve Pazar günler 3 farklı atölyede çalışmalar yaptıklarını, atölyede 5 gönüllü öğretmenin görev aldığını da ekledi. Bu kapsamda atölyelerin Edirne dışında Keşan ve Uzunköprü’de kurulması için çalışmalar yürüttüklerini belirten Can’ın raporundan sonra bütçe meselesi ortalığı karıştırdı.

ÖDENEK YETERSİZLİĞİ SORUN OLDU

İlgili projenin bütçe kısmına gelindiğinde ise Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Mehmet Geçmiş, projenin oldukça yüklü miktara mal olacağını aktardı. Toplamda bir milyon 15 bin lira ödenek gerektiğini ifade eden Geçmiş, “2016 yılı bütçesi yapılırken böyle büyük projelerin yapılacağı ön görülmemiştir. Destek hizmetleri Müdürlüğü Bütçe ödeneğinde projenin tam karşılığı olan ödenek eksik bulunmaktadır. Yıl içerisinde eksik olan ödenek temini karşılığında bu projeye destek verilmesine komisyon tarafından karar verilmiştir” ifadelerini kullandı. Ancak ödenek yetersizliği nedeniyle projeye şerh düştüklerini sözlerine ekledi.

Geçmiş’in sözlerini kesen AK Parti Keşan Meclis Üyesi Hüseyin Boyalık, projenin 6 ay önce bütçe çalışmaları yapılmadan kendilerine geldiğini söyleyerek, “Gözden kaçırdık” dedi. Geçmiş, projenin kaçırılmadığını ve kendilerine gelen tarihten itibaren çalışmalar yaptığını belirtti.

20 TL’YLE CEVAP VERDİ

Boyalık tarafından sürekli sözleri bölünen Geçmiş, cebinden 20 TL çıkararak, “Şimdi bunları yaparken konuşan iki arkadaşım lütfen derslerinizi biraz daha iyi çalışın. Biz para bekliyoruz. Böyle cebinizdeki sıradan (benim param var bunu karşılayacağız) değil durum. Özel İdare’nin kendi özel bütçesi vardır. Bütçede de nereye nasıl hangi şartlar altında kullanılacağı bellidir. Burası bakkal dükkanı değil burası bir kurumdur. Kurallarla çalışan bir kurumdur”

Boyalık tekrar “Bu rapor dün böyle değildi Sayın Geçmiş, niye böyle değiştiriyorsunuz nereden icazet aldınız? Bir günlük siyaset yapıyorsunuz. Kaynak aktarımı diye rapor tutulabilir” diye tepki gösterdi.

BENİM GİBİ OLUN

Kürsüden inen Geçmiş ve diğer üyeler arasında tartışma devam edince Geçmiş“O zaman çalışacaksınız burada yatacaksınız, görevinizi yapacaksınız benim gibi bilgili bilgi sahibi olacaksınız bilgisizce konuşmayın. Burada belge konuşuyor siz sözle konuşuyorsunuz” şeklinde konuştu.

Tartışmalara ortak olan Uzunköprü İl Genel Meclis Üyesi Nedret Akbulut, Meclis’te çoğunluğu CHP’lilerin oluşturduğuna değinerek, “6 ay önce geldi 6 ay önce de bu konu tartışıldı Milli Eğitim ve Özel İdare arasında neden böyle yapıyorsunuz akşamınız ayrı sabahınız ayrı. Hükümet olarak söz sizin elinizde olduğu için böyle yapıyorsunuz. Burada ödenekten bahsediyorsun rakamın bütçeyi aşacağını sen de biliyorsun. Parayı oraya buraya harcıyorsun biz kaynağını sağlarız” diye kaydetti.

CHP KONUŞUR, SİZ SUSUN

Akbulut’un sözlerine masaya vurarak tepki gösteren Geçmiş, Meclis’te bir tek CHP’lilerin konuşacağını, halkın kendilerine yetki verdiğini söyleyerek, “Burada bir hükümet yok Nedret Akbulut, burada bir Meclis, Cumhuriyet Halk Partisi, MHP ve AKP grubu var. Burada da yerelde CHP söz sahibi bunu sana hatırlatırım. Bunu öğren. Ankara’da Meclisi’nde konuşursun burada CHP’liler konuşur. Halk burada CHP’ye görev ve yetki verdi. AK Parti’ye de susun sesinizi çıkartmayı burayı mahvediyorsunuz ülkeyi savaş alanına cevirdiniz oturun oturduğunuz yerde dedi. Doğmamış çocuğa don biçiyorsun hiçbir katkınız yok. Babanın parası mı?” dedi

OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

İlgili konu üzerine savaş alanına dönen Meclis’teki tansiyonu yine düşürten Başkan Çıkıkçı, Boyalık’ın “Bu rapor akşam başkaydı sabah başka oldu. Akşam bu raporu kim hazırlıyor, sabah kim hazırlıyor?” sorusu üzerine “Bu raporu ben değiştirdim. Devrik cümle vardı. Eğer mali kaynak varsa zaten siz de destekliyorsunuz, onlar da istiyor, ortada sorun yok” ifadelerini kullandı. Ardından konuyu Meclis oylamasına sunulduğunda ise AK parti gurubundan Boyalık ve Akbulut’un ret oyu vermesine rağmen rapor kabul edildi.