Keşan Belediyesi tarafından düzenlenen 2016 Yılı 86 Karar No’lu Edirne Mahalli Çevre Kurulu Kararı bilgilendirme toplantısı dün gerçekleştirildi.

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Konferans Salonu’nda başlayan toplantıya Keşan Belediye Başkan Yardımcıları Fevzi Engin ve Ayşegül Arslan Aydın, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Arzu Akbunar, apartman yöneticileri ve kalorifer yakıcıları katıldı.

5800 KALORİ VE ÜZERİ KÖMÜR SATAN İŞLETMELER İLE YAPIN

Toplantının açılış konuşmasını yapan Engin, katılımcılara “Hoş geldiniz” diyerek, “Gündemimiz Keşan hava kirliliği. Bu konuda defalarca toplantı yapıldı. Daha sonra konuyu İl Şehircilik Müdürlüğü’ne ilettik. Onlar da konuyu bakanlığa ilettiler. Meclis kararımızda ithal kömür yakılması kararıydı. Ancak bakanlığı tavsiye kararında ilçemizde en az 5800 ve üzeri kalori kömürün yakılması. Bundan sonra kesinlikle bağlantılar yapılırken 5800 kalori ve üzeri kömür satan işletmeler ile yapın. Bundan sonra sıkı bir denetim başlayacak. Belirtilen rakamın altında kalori olan kömürler yakılmayacak.” dedi.

AKBUNAR, KÖMÜRÜN ÖZELLİKLERİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Sonrasında söz alan Akbunar, slayt eşliğinde çevre kurulu kararı hakkında bilgi verdi.

Akbunar, “Genel duruma bakacak olursak ilçemizde ısınmak amacıyla katı yakıt yakılmakta. Dışarıya karbonmonksit ve kükürtdiosit ile çeşitlik kirleticiler atılmakta. İlçemizdeki hava kirliliği de bu yakıttan kaynaklanmaktadır. Bölgemizde çıkartılan kömürlerin; kükürt içeriğinin, nem ve kül değerlerinin yüksek olması, düşük kalorili olması, yakma tekniklerine yetirince uyulmaması, tesisat ve binalardaki ısı yalıtımlarının yetersiz olması ilçemizdeki hava kirliğini daha da arttırmaktadır. 12 Nisan 2016 tarihli ve 86 No’lu İl Mahalli Çevre Kurulu Kararları’na Göre Tüketicilerin Uyması Gereken Kurallar bulunuyor. Keşan’da ısınma amacıyla kullanılacak yerli kömür özellikleri; 2016-2017 kış dönemimde ilçemizde yakılacak kömür, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Keşan’da kurulan sabit hava istasyonundan alınan veriler doğrultusunda; ilçede yaşanan hava kirliliğinin Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği’nde belirtilen uyarı eşik değerlerini aşaması sebebiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan uygun görüş doğrultusunda ilçede ısınma amacıyla kullanılan yerli kömür özellikleri belirlendi. Buna göre toplam kükürt (kuru bazda) en çok %1,6, Alt Isıl değer (kuru bazda) en az 5800 Kcal/kg (-200 tolerans), toplam nem (orijinalde) en çok %21, kül (kuru bazda) en çok %21, boyut (satışa sunulan) 18-150 mm (18 mm altı ve 150 mm üstü için en çok %10 tolerans). İthal kömür kullanılacaksa eğer değerler çok daha kaliteli. Kükürt (kuru bazda) en fazla %0,9, atıl ısıl değer (kuru bazda) en az 6400 Kcal/kg (-200 tolerans), uçucu madde (kuru bazda) %12-31 (+2 tolerans), toplam nem (orijinalde) en çok %10, kül (kuru bazda) en çok %16, boyut (satışa sunulan) 18-150 mm (18 mm altı ve 150 mm üstü için en çok %10 tolerans).” şeklinde konuştu.

YENİLENMEYEN FİRMALARDAN KÖMÜR ALIMI YASAKTIR

Akbunar, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Keşan ilçe merkezinde kullanılmak üzere sevk edilecek yerli kömürlere, firma tarafından torbalama öncesinde %4 oranında kireç katılacak. Yerli kömür alınacaksa kireç karışık olacak. Kömür üreticisi sevk edeceği her nakliye aracında 2 adet satış izin belgesi bulunduracak. Bu satış izin belgelerinin birini kömür kontrol noktasında bırakacak, bir suretine de kontrol edilmiştir kaşesini vuracak. Apartman yöneticileri kaşe vurulmamış satış izin belgeleri kabul etmeyecek ve kömürü indirmeyecek. Yerli kömürlerin 2016-2017 kış sezonunda satış izin belgelerinin yenilenmesi gerekmekte. Yenilenmeyen firmalardan kömür alımı yasaktır. İzin verilenler dışarısında yakıt kullanılması yasaktır. Ateşçiler belge almakla yükümlü olup, bir binada ikiden fazla kazan yakamazlar. Bir binada 2 kazan varsa başka binada kazan yakamazlar. Toplam daire sayısı 30’u geçecek şekildeki yapılarda, birden fazla binada kazan yakamaz. Yani; 15 dairelik 2 apartmandaki 2 kazana bakabilir. 5 dairelik 6 apartmandaki kazanlara da bakabilir. Mahalli Çevre Kurulu kararlarında belirtilen standartlara aykırı emisyona sebep olan konutlar için daire başına Çevre Kanunu’nda bin 221 TL para cezası uygulanmakta. Bir diğer idari yaptırım ise kabahatler kanunun 32. maddesi gereği emre aykırı davranıştan 219 TL para cezası uygulanacak.”

TOPLU ÖLÜMLERİN YAŞANMASINDAN KAYGILANIYORUZ

Daha sonra söz alan Aydın ise şunları söyledi: “Hava kirliliğine karşı bir duyarlılık var. Gerçekten zehirleniyoruz. Toplu ölümlerin yaşanmasından kaygılanıyoruz. Bunlar Avrupa’da yaşandı. Kirli havanın yoğun şekilde ilçemizin üzerini örtmesinden ötürü ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalıyoruz. 2016-2017 kış dönümünde hava kirliliğini yaşayacağımız öngörüsü ile İl Çevre Mahalli Kurulu’nu kış dönemine girmeden önce yazımızı yazdık. İl Çevre Müdürlüğü’ne meclisimiz ‘Hava kirliliği çok fazla ithal kömür kullanalım’ dedi. Bunun üzerine bakanlıktan görüş istendi. Bakanlıktan ‘Yerli kömürün iyileştirilmesi’ kararı geldi. Geçen yıl 4800 kalori değerindeki kömürü yakarken bu yıl sadece Keşan’da bu yıl 5800(-200 tolerans) değerindeki kömürü yakmak yasaktır dendi. Kömür üreticilerinin karar gereği geçen yılki satış izin belgeleri geçerli değil. Bu yıl yeni kömür satış izin belgeleri alınacak. Belediye olarak MÇK kararlarıyla ilgili yazımızı tüm kömür üreticilerine ilettik. Bina yöneticileri satış izin belgelerini kontrol etmelidir. 3 Mayıs 2016 Salı günü de kömür satan ve kömür üreticileri ile toplantı yapacağız.”

KÖMÜR ÜRETİCİLERİ DÜŞÜK KALORİLİ KÖMÜRLERİN YERİNE 5800 KALORİLİK KÖMÜR GETİRECEK

Ayşegül Arslan Aydın, kazan denetimlerine devam ettiklerini ifade ederek, “Denetim esnasında bir apartman kömür bağlantısı yapmış ve kararlara uymadığından ötürü kömürün toplanması için ilgili yazımızı yazdık. Vatandaşlarımız, ‘MÇK kararları 12 Nisan 2016’da alınmış ama ben kömürümü 1 Nisan’da aldım.” Hayır, MÇK kararları 2016-2017 kış döneminde yakılacak kömürler için alınmıştır. Belirtilen şartların altında kömür alındıysa toplatılacak ve o kömürün yerine kömür üreticisi size MÇK kararlarına uygun kömür vermek zorunda. 5800 değerini görmek zorundayız. Geçen seneden kalan kömürlerin kalorisi 4800’di. Kömür üreticileri bunları toplayacak ve yerine 5800 kalorilik kömür getirecek. Getiremiyorsa parasını iade edecek. Onlar da yakılmayacak. Yasak.”

Aydın’ın konuşmasının ardından toplantı soru-cevap şekilde devam etti.