Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, dün Keşan’a gelerek bir dizi programa katıldı ve ziyaretlerde bulundu.

Vali Şahin, dün saat 13.30 sıralarında, İsmail Çelik İnşaat Firması’na ait Kılıçköy yakınlarındaki Hamzadere Barajı Kılıçköy Sulama Şantiyesi’ni ziyaret etti. Dursun Ali Şahin, burada Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Mahir Sağlık, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Bahri Kantoğlu, Hamzadere Sulama Birliği Başkanı Seçkin Şimşek ve Şantiye Sorumlusu Metin Cömert tarafından karşılandı.

Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Hamzadere Barajı’ndan 696 bin 500 dekarlık alanın sulanacağını, “Biz şu an 330 binini Keşan olarak suluyoruz. Hamzadere Sulaması bittiğinde 1 milyon 204 bin dekar alanın 696 bin 500 dekarı sulanıyor.” dedi.

Hamzadere Sulaması’yla ilgili bilgi veren DSİ Kontrol Mühendisi İnşaat Mühendisi Çınar Turgay, 2013 yılında yapım ihalesinin gerçekleştiğini belirterek, şunları söyledi: “İhale bedeli 215 milyon TL. Şu an projenin parasal olarak % 8.61’ini gerçekleştirdik. Projenin çalışma prensibi Hamzadere Barajı’ndan aldığı suyu 35 bin hektara yaymak. Çalışma prensibi de Meriç’teki pompa istasyonundan suyu Hamzadere Barajı’na basıyoruz. Yaklaşık 200 kilometre beton kaplı trapez kanal inşa edeceğiz. Yaklaşık 500 kilometre EDP boru, 100 kilometrede CTP boru şebekesi döşenmiş olacak. Ana kanallar genellikle taban arazilerin bulunduğu kesimde. Bu seneki planlamamızda Keşan altı ovaları dediğimiz yaklaşık 5 bin 50 hektar ana kanalların imalatını tamamlamak. Bu arada 2 tane pompa istasyonumuz var. % 90’lık kesimde toplulaştırma yapıldı. Projenin geneli olarak şu an H1 kanalının imalatına başladık. İlave ödenek geldiği takdirde 5 bin 50 hektarı sulamaya yılsonuna kadar açacağız. İlave 40 milyon TL ödenek istedik. Geldiği takdirde 5 bin 50 hektarı sulamaya açacağız.”  

Şantiye Sorumlusu Metin Cömert ise arazi büyük olduğu için iki farklı noktada şantiye kurduklarını kaydederek, Kocahıdır Köyü’nde de bir şantiye kurmak istediklerini belirtti. Vali Şahin’de müracaat etmelerini yerin büyük ihtimalle hazinenin olduğunu söyledi.

YENİ HASTANE İNŞAATINDA İNCELEME

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, daha sonra Destek Kıtaları Kavşağı’nda yapımı devam eden yeni devlet hastanesi inşaatını ziyaret etti. Şahin, şantiye sahasında İl Sağlık Müdürü Dr. Muhsin Kişioğlu, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ergün Kurtar, Keşan Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Nurettin Alparslan ve Şantiye Şefi İdris Edabali tarafından karşılandı. Vali Şahin öncelikle binanın temeline indi ve Türkiye’de sayılı hastane inşaatlarında kullanılan deprem izolatörlerini görerek, şantiye şefinden bilgi aldı. Dursun Ali Şahin, hastanenin tamamlandıktan sonra 25-30 yıl Keşan’a hizmet edeceğini ifade ederek, açılışını yapmanın kendisine kısmet olmasını diledi.  

KAYMAKAM DINKIRCI’YA ZİYARET

Dursun Ali Şahin’in bir sonraki durağı ise Keşan Kaymakamlığı oldu. Vali Şahin, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı’yı makamında ziyaret ederek, daire amirleri ile kısa bir değerlendirmede bulundu. Ziyarete, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan da katıldı. Dursun Ali Şahin, burada gazetecilerin doğalgazla ilgili sorusunu yanıtlayarak, “Keşan olur da doğalgaz olmaz mı? Keşan’ın doğalgaz işinin tam olduğunu EPDK’nın en üst seviyesindeki bir yetkili bana söyledi. İnşallah öncelikle Keşan’a doğalgaz, ondan sonra diğer ilçelere, Uzunköprü ve İpsala sırada. İnşallah 2016’nın sonunda iki ilçenin doğalgazı bitmiş olur.” diye konuştu.

ADLİYE BİNASI BİTİNCE HEPSİ ÇÖZÜLECEK

Dursun Ali Şahin, Kaymakamlık makamından indiği sırada Keşan Tapu Kadastro Müdürlüğü önündeki kalabalıkla sohbet etti. Gazetecilerin Keşan’a yeni bir tapı kadastro binasının kazandırılması gerektiği yönündeki sorusunu yanıtlayan Şahin, şöyle dedi: “Adliye binası bitince hepsi çözülecek. Adliye binası bittiğinde kaymakam bey onların hepsini düzeltir.” 

Dursun Ali Şahin, daha sonra Keşan Cumhuriyet Başsavcısı Enver Akbey’i makamında ziyaret etti.

İLAÇ TASARRUFUNDA CİDDİ İLERLEME KAYDETTİK

Vali Şahin, Keşan Hükümet Konağı’ndan sonra Keşan Devlet Hastanesi’ne geçti. Dursun Ali Şahin, burada 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle düzenlenen etkinliğe katıldı. Bazı insanların öfkelerini kendi içlerinde halletmesi gerekirken bunun bazen dışa yansıtıldığını ifade eden Şahin, “Buralarda olacağını zannetmiyorum. Edirne’de böyle bir durumu da kabullenemem. Havsa’da ufak bir olay oldu, gereken yapıldı. Adam doktora bağırıp çağırıyor, görevli polise haber vermiyor. Birinin işine son verildi, diğeri de tayin edildi. Ama şu bir gerçek ki, Türkiye’de sağlık alanında dünyada parmakla gösterilecek bir durumdayız. Özellikle eczanelerle ilgili dünyada uygulaması hemen hemen yok gibi bir durumdayız. Avrupa ülkeleri de Türkiye’yi bu konuda örnek gösteriyorlar. Teknoloji o kadar güzel kullanılmış ki, takip yönünden önceki sürece göre ilaç tasarrufunda ciddi ilerleme kaydettik.” diye konuştu.

1 MİLYON YABANCIYI TÜRKİYE’DE TEDAVİ EDİYORUZ

Dursun Ali Şahin, yurt dışından da hasta kabul ederek, Edirne’nin örnek bir hal aldığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Yurt dışından gelecek hastaların Türk doktorlarında şifa bulması güzel bir olay. 2014 yılında 500 bin yabancı Türkiye’de tedavi gördü. Devletin bütçesine 2,5 milyar TL para girdi. Neden? Tedavi. İnşallah önümüzdeki sene daha kapsamlı bir şekilde çalışılacak. Bu seneki hedef 1 milyon kişiye şifa vermek. Bu herkese nasip olan bir durum değil. Nüfusu 1 milyon olan devletler var. Ama biz 1 milyon yabancıyı Türkiye’de tedavi ediyoruz. Ne kadar gurur duysak azdır.”  

BALKANLAR’DAN EDİRNE’YE DOKTORLAR GELECEK

Balkan ülkelerindeki doktorları Edirne’ye getireceklerini kaydeden Şahin, “Edirne’deki hastaneleri gezdireceğiz. Bu konuda bir proje hazırlanıyor. Sağlık teşkilatı ve özel idare bağlantılı olacak. Böylece Balkanlardaki doktorlara ‘Edirne’deki hastanelerde biz şu tedaviyi yapabiliyoruz, şu aleti kullanabiliyoruz’ dedirteceğiz. Edirne’de kanserle ilgili öyle bir alet var ki Atina’da sadece 1 tane var. O vesileyle tıpta çok ileri bir düzeydeyiz. Bina olarak da ben yeni hastane inşaatını gördüm ve imrendim. Böyle güzel bir hastanede görev yapmak da, insana yapılan bir jesttir. İnsana çalışma zevki verir.” şeklinde konuştu.

SÖZLÜ ŞİDDET GÖREN SAĞLIK PERSONELİNE ÇİÇEK

Vali Dursun Ali Şahin, daha sonra sözlü şiddet gören sağlık personeli Dr. Seval Taşdemir ile Hemşire Tülay Zeybek’e çalışmalarındaki başarılarından dolayı çiçek takdim etti.

Vali Şahin, daha sonra İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Bahri Kantoğlu, Keşan 4’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Halil Tamer Gedik ve İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Mahir Sağlık’ı makamlarında ziyaret etti.

HER ŞEY UNUTULABİLİR AMA TÜRK’ÜN 18 MART’I HİÇBİR ZAMAN UNUTULMAZ

Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıldönümü ile ilgili de açıklamada bulunan Şahin, şunları söyledi: “18 Mart, Türkiye için son derece önemli bir gün. Sadece Türkiye için değil, Türkiye gibi kurtuluş mücadelesi veren bütün ülkelere örnek bir savaştır. Bu mücadele Osmanlı Devleti’nin son anında fakat Osmanlı’nın şiarına uygun bir şekilde Atatürk’ün büyük himmetleriyle altın harflerle yazılacak bir tarihtir. Her şey unutulabilir ama Türk’ün 18 Mart’ı hiçbir zaman unutulmaz. Şöyle ki, İstanbul’un fethi ne kadar önemliyse, 18 Mart’ta, 29 Ekim’de o derece önemlidir. Son yılların en önemli 3 olayı diye sorulduğunda ben 18 Mart, 29 Ekim ve İstanbul’un fethi olarak nitelerim. O bakımdan bizim tarihimiz, kurtuluşumuz yönünden önemli bir adımdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı bir tarihtir.”

Dursun Ali Şahin, Keşan’ın yıldızının her zaman parlak olduğunu ve son derece gelişmeye müsait bir ilçe olduğunu ifade ederek, “Önümüzdeki yıllarda, Keşan’a Gıda İhtisas OSB (Organize Sanayi Bölgesi)’nin kurulmasıyla, hızlı trenin geçmesi ve doğalgazın da gelmesiyle birlikte burası çok farklı bir yer olacak.” diyen Ali Şahin, 60 bin olan Keşan nüfusunun 4-5 yıl içerisinde 100 bini bulabileceğine dikkat çekti ve “Keşan geleceği Edirne kadar parlak olan bir ilçe.” şeklinde konuştu.

3 yıl içerisinde o yolun tamamlanacağını ümit ediyorum

Keşan-Enez yoluyla da ilgili konuşan Şahin, “O yolda çekilen sıkıntıları çok iyi biliyorum. Gerek Kaymakamlık, gerekse jandarmadan aldığım bilgilerden o yol bizim için kara noktadır. Kara noktanın yok edilebilmesi için o yolun bir an önce yapılması lazım. 3 yıl içerisinde o yolun tamamlanacağını ümit ediyorum. Bunu bütçeden özel olarak değil de Karayolları genelde kendi imkanları ile yapmaya çalışıyor. Çünkü Kalkınma Bakanlığı’ndan bu konuda para almak gerçekten çok zor. Çünkü onlar da her şeyi gıdım gıdım hesaplayarak dikkatli harcama yapıyorlar.”

Dursun Ali Şahin, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Mustafa Mercan ve Edirne İl Genel Meclisi Üyesi Adnan Vural’ında katılımıyla gerçekleştirdiği ziyaretlerin ardından İpsala’ya gitti.