Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi'nde taşeron firma çalışanlarından oluşan 50 kişilik temizlik iççileri, aylık ücretlerinin geç yatması nedeniyle iş bırakma eylemi yaptı. Hastaneyi temizlemeye girmeyen işçiler, yönetimin mesai ücretlerinden paralarını havuz kurarak paylaştıklarını iddia etti.

Edirne Sultan 1’inci Murat Devlet Hastanesi taşeron firmada çalışan 50’ye yakın temizlik işçisi ücretlerinin geç ödenmesi ve aylıklarından yönetim tarafından mesai ücretlerinin fazla para yatırıldığı bahanesiyle kesildiğini öne sürerek hastane bahçesinde eylem yaptı. İşbaşı yapmayan temizlik işlerine hemşire ve bazı hastane personeli de destek verdi. Hastane acil servis girişinde toplanan grup için polis ve özel güvenlik personeli tedbir aldı.

MAAŞLAR HEP GEÇ YATIYOR

Acil önünde toplanan kalabalık adına konuşan temizlik işçisi Halil İbrahim Aktaş, aylık ücretlerini 1-2 ay geç aldıklarından dolayı böyle bir eylem yapma kararını aldıklarını söyledi. Paralarının geç yatmasıyla zor durumda kaldıklarını ifade eden Aktaş, “Eve ekmek götüremiyoruz. Sıkıntımızı söylediğimizde bizi işten çıkarmakla tehdit ediyorlar. Yönetim her ay bize paramızı geç yatırıyor. Taşeron firmaya sorduğumuzda sizin paralarınızı yatırdık diyorlar. Yönetim size karışıklık oldu isim listesine göre yatırıyoruz hallederiz, bekleyin 3 güne yatar diye bahane ederek sallıyor. Biz 45 gündür para alamıyoruz. Eve götürecek ekmek parası cebimizde yok. Yıllardır hep böyle. Sekreterlerin yatar, güvenliklerin yatar, temizlik işçilerinin yatmıyor. Geçtiğimiz 2009 yılında 2 aylık ücretimiz hiç yatmamıştı, mahkemeye verdik sonra yattı. Herkesin çocuğu var kurada oturuyoruz. Bizi insan yerine koymuyorlar o yüzden böyle eylem yapıyoruz. Paramız yatana kadar temizlik yapmayacağız.” dedi.

MESAİ ÜCRETLERİNİ YÖNETİM ALIYOR İDDİASI

Hastanede temizlik işçisi olarak çalışan Ergün Tanber ise hastane yönetiminin mesai ücretlerini keserek aralarında paylaştıklarını öne sürdü. Evli 2 çocuk babası Tanberk, “Burada bizlere mesai yazılıyor. Daha sonra yönetimden birkaç kişi çıkıp size şirket fazla para yatırmış diye geri istiyorlar. Bu tip şeyler burada 2-3 yıldır yaşanmaya başlandı. Şirketle konuştuk şikayet ettik, işten atıldılar ama nedense sonra hastane yönetimi bunu kabul edemediğinden tekrar bunları işe geri aldılar. Bu kişiler burada çalışmaya devam ediyor. Burada hakkımız yeniyor.” diye konuştu. Temizlik işçisi Tanberk, hastane yönetiminin havuz kurarak kendilerine ödenmesi gereken paraları aralarında paylaştıklarını iddia ederek iddialarına şöyle devam etti: “Bazı duyumlar aldık, hastane yönetimi havuz kurmuş. Yemekhanede toplanıp havuz kurulmuş yazılan fazla paralar yönetimde bazı arkadaşlar arasında paylaşılıyor. Peki böyle bir şey var bizim niye hakkımız yok. Burada bu kadar çalışan var neden bunlara yok o zaman? Ve biz bunu ispatladık. Burada arkadaşımız 6 aylık doğum iznine çıktı işe gelmedi. Ama parası yattı parasını çeken kişiler belli bunları polise şikayet ettik isimleri belli. Bu olay emniyette intikal etti savcının da haberi var.”

SAVCILIK İDDİLARI İNCELİYOR

Temizlik işçilerinden oluşan kalabalık alkışlarla hastane yönetimini protesto etti. Eylem yapan temizlik işçileri hastane güvenliği tarafından dışarı çıkarıldı. Burada bir süre bekleyen işçiler, yönetimin konuşmak için çağırmasıyla eylem son verdi. Temizlik işçilerinin şikayeti üzerine Edirne Cumhuriyet Savcılığı’nın iddialara ilişkin inceleme başlattığı bildirildi.