Eğitim-İş Keşan Temsilcilik Başkanı Erol Yazla, “2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı Hazırlıkları Başlarken” başlığıyla yaptığı yazılı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, 66-71 aylık çocuklarla ilgili yanlıştaki ısrarını sürdürdüğünü belirterek, Bakanlık, hiçbir pedagojik temeli olmayan bu yanlış uygulamadan vazgeçmeli ve okula başlama yaşını doğrudan 72 aya çekmelidir.” dedi.

Yazla, dün Keşan’daki bazı okullarda elektrik kesilmesiyle ilgili olarak da şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ne yazık ki yapıyı ve sistemi tamamen değiştirme gayret ve çabası içinde olan iktidar okullarla yeterli ödenek göndermemiş. Okulların ihtiyaçları için yeterli kaynak ayırmayan siyasi iktidar eğitimi özelleştirmenin adımlarına devam ediyor olsa gerek. Eğitim - İş olarak elektriği kesilen okulların mağduriyetinin bir an önce giderilmesi için yetkilileri göreve davet ediyoruz.”

Yazla, açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:

Eğitim uzmanlarının, bilim insanlarının ve sendikaların uyarılarına kulak tıkayarak, okulların fiziki yapılarında ve müfredat programlarında hiçbir hazırlık yapmadan 66-71 aylık binlerce çocuğu ilkokula kaydeden MEB, bu yanlışındaki ısrarını sürdürmektedir.

Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren değişiklikte, “Okul müdürlükleri, yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 66, 67 ve 68 aylık olanları, velisinin vereceği dilekçe ile; 69, 70 ve 71 aylık olanları ise, ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporu ile okul öncesi eğitime yönlendirebilir ve kayıtlarını bir yıl erteleyebilir.” denilmiştir.

Geçen yılki uygulamanın ağır sonuçlarıyla başa çıkamayan Bakanlık, geri adım atmak isterken bu kez de 69-71 aylık çocukları rapor dayatmasına mahkum etmiştir.

Anaokuluna gitmeden ilköğretime başlayan çocuklar yeterli bilişsel, duygusal, sosyal ve fiziksel gelişimi sağlayamadığından ilköğretimde sunulan becerileri edinemezler. Bu yaş çocuklarının önemli bir bölümünün henüz öz bakım becerilerini kazanmamış, kural algısı oluşmamış, kalem tutma becerisi edinmemiş, oyun çağındaki çocuklardan oluştuğunu defalarca belirtmiştik. Kaldı ki, geçtiğimiz eğitim-öğretim yılında yaşananlar uyarılarımızda ne kadar haklı olduğumuzu ortaya koymuştur. 

Bakanlık, hiçbir pedagojik temeli olmayan bu yanlış uygulamadan vazgeçmeli ve okula başlama yaşını doğrudan 72 aya çekmelidir.

2013-2014 eğitim öğretim yılında okutulacak ders kitapları ile öğretmen kılavuz kitaplarının bir kısmı okullara teslim edildi. Ancak bu kitapların hazırlanmasında bazı yandaş yayınevleri tarafından yönetmeliğe uyulmadığı, İstiklal Marşı, Öğrenci Andı ve Atatürk posterine bilinçli olarak yer verilmediği tespit edilmiştir.

Yandaş basımevleri tarafından yönetmeliğe aykırı bir şekilde, Atatürk ve ulusal değerler yok sayılarak basılan ve okullara gönderilmek üzere olan bu kitaplar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geri çekilmeli ve adı geçen basımevi hakkında gereken yasal işlemler yapılmalıdır.

Yine 2013-2014 eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretimde düz liseleri tamamen kaldırarak 600 bin öğrenciyi imam hatip, meslek lisesi ve açık lise arasında tercih yapmaya zorlayan sistemi devreye sokarak  yap-boz dönemi bitirmiş ve bilinmezlik dönemi başlatmıştır.

Tüm bunlar yetmezmiş gibi bu gün kayıt dönemi için hazırlıklarını yaparken Keşan’da ilk ve ortaokulların çoğunun TEDAŞ yetkileri tarafından borcundan dolayı elektriği kesildi.

Ne yazık ki yapıyı ve sistemi tamamen değiştirme gayret ve çabası içinde olan iktidar okullarla yeterli ödenek göndermemiş.

Okulların ihtiyaçları için yeterli kaynak ayırmayan siyasi iktidar eğitimi özelleştirmenin adımlarına devam ediyor olsa gerek.

Eğitim - İş olarak elektriği kesilen okulların mağduriyetinin bir an önce giderilmesi için yetkilileri göreve davet ediyoruz.”