Eğitim Sen Keşan Temsilcilik Başkanı Rasim Yağcı, dün yaptığı açıklamada, 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı’nın başlamasına iki hafta kala öğretmen görevlendirmeleri ve serbest kıyafet uygulaması hakkında değerlendirmelerde bulundu.

BU AÇIKLAMALARI SORUMLULUK BİLİNCİ İLE YAPIYORUZ

Bir hafta sonra 1’inci sınıf öğrencilerinin okullarına uyum sağlamaları için ders başı yapacağına dikakt çeken Yağcı, şunları söyledi: “Okullar 1 hafta erken açılacak. Biz, bu tür uygulamaları olumlu buluyoruz. Biz bu iş kolunda örgütlü bir sendika olarak 100 yıllık tarihimizin bize yüklediği görev ve sorumluluğun bilinciyle konuşuyoruz. Olumlu uygulamalar konusunda, olumlu görüşler beyan ediyoruz. Olumsuz uygulamalarla ilgili de muhalif görüşlerimizi bu güne kadar beyan ettik ve beyan etmeye de devam edeceğiz. Bizler, birinci sınıfların bir hafta önceden okullara alınmasını çocukların fiziki ortamı tanımaları ve okul koşullarına alışmalarını olumlu bir uygulama olarak görüyoruz. Ancak yeni eğitim-öğretim yılına girerken, bu işin iç yüzünü bilen biri olarak kaygı verici gelişmelerden de yetkilileri ve kamuoyunu bilgilendirmek adına buradan yorumlarda bulunuyoruz. Bunlar bizim sorumluluk bilinciyle yaptığımız açıklamalardır. O anlamda yaptığımız uyarılarnı sorumsuz muhalif bir anlayış gibi değerlendirilmesini de üzüntüyle karşılıyorum.

 ÖĞRETMEN ATAMALARINA DİKKAT EDİLMELİ

İlk ve orta öğretimde Keşan’da,13 bin dolayında öğrenci bulunduğunu ve bu öğrencileri ilgilendiren sorunları bunun bilinciyle ele aldıklarını da dile getiren Yağcı,Yeni açılan okullarda, geçici görevlendirmelerle öğretmen alınmasını, birinci sınıfların da kalıcı değil geçici öğretmenlerin eline teslim edilmesini, vekil öğretmen atamalarının uygun olmadığını düşünüyoruz. Bir günlük öğretmenlik deneyimi olmayan insanların birinci sınıflara öğretmen olarak atanmasını son derece sakıncalı buluyoruz” dedi.

KIYAFET UYGULAMASI CİDDİ SIKINTI YARATTI

Okullarda serbest kıyafet uygulamasında Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğrencilerin psikolojisi ön planda tutarak, esnafında durumunun değerlendirerek bir karar vermesi gerektiğini ifade eden Yağcı, “Okulların açılmasına sayılı günler kala bunların hala belirsiz olması ciddi anlamda sıkıntı yaratmıştır. Vatandaş forma bulmakta, esnaf ise getirdiğinde satıp-satamayacağı konusunda sıkıntılı. Bunlar, ileri demokrasiyle yönetildiğini savunan ülkelerde yaşanacak sorunlar değil. Ben, bunları trajikomik olarak değerlendiriyorum. Bakanlığın bu uygulamalarda çark etmesi ve tekrar başa dönmesinden dolayı ciddi kayıplar yaşandığını görüyorum. Sendikamız Eğitim-Sen bu tip yapboz uygulamaların karşısında. Yanlışa karşı doğrudan yana olma çabası içerisindeyiz. Daha demokratik kurullarda bu kararlar çıkartılsaydı, sıkıntılar yaşanmayacaktı” diye konuştu.

İNŞALLAH KALICI ÖNLEMLER ALINMIŞTIR

Yağcı, bu yıl Keşan’da yeni okulların eğitim-öğretime açılacağını da hatırlatarak, bu konudaki kuşku ve önerilerini şöyle ifade etti: “Bu okullara kalıcı mı, yoksa geçici mi öğretmenler atanacağı konusunda yetkililerden açıklama bekliyoruz. Bu konuda belki de bizim kaygılarımız boşa çıkacaktır. Yetkililer, bu anlamda kalıcı önlemler de almış olabilir. Ben idarecilerimizin bu konularda deneyimi ve birikimi olduğunu düşünüyorum. Ama bu uygulamaların velilerin beklentileri yönünde gerçekleştirilmesini bekliyoruz.

OLDU-BİTTİLER YARATILMAMALI

Dolayısıyla bu okullarda da oldu-bittiler yaratılmasını, anlayışıyla son dakikada kararlar alınmasını ve uygulamalar yapılmasını, bu insanlara yapılan haksızlıklar olarak görüyorum. Bu kararlar, öğrencilerin hayatında olumlu veya olumsuz yer edecektir. Bütün bunların önceden planlanması gerektiğini ve eğitimin planlı ekonomiler gibi yürütülmesi gereken bir iş olduğunu düşünüyorum. Bundan dolayı geçici görevlilerin değil, kalıcı ve kadrolu eğitimcilerle bu işlerin yürütülmesinden yanayım. Ülkemizde yüzlerce genç öğretmenimiz atanmayı bekliyor. Bu insanları daha az parayla, esnek sürede çalıştırma yönüne gidilmesin. Bu gençlerimizin atanmasını ve bölgemizin öğretmen ihtiyacının bu şekilde kalıcı kadrolu öğretmenlerle doldurulması gerektiğini düşünüyorum.”