Trakya Taşeron İşçileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Levent Uçar, geçtiğimiz hafta içerisinde Keşan Belediyesi’nde taşeron firma aracılığıyla çalışan 10 işçinin işten çıkarılmasıyla ilgili açıklamada bulundu. İşten çıkarılmaların hukuka aykırı olduğunu savunan Uçar, “Bugün iş güvenliğinin ve sendika haklarının olmaması işten çıkarılmalarda keyfi davranılmasında bir etkendir. Bu arkadaşlarımızın işten çıkarılmasını kınıyoruz ve bu arkadaşlarımızın bir an önce işlerine geri dönmelerini arzuluyoruz.” dedi.

İŞTEN ÇIKARILMA KORKUSU YAŞAYAN İŞÇİDEN VERİM ALAMAZSINIZ

İşçilerin büyük bir ilçede yarını belli olmayan bir şekilde işten çıkarıldıklarını kaydeden Levent Uçar, şöyle dedi: “İşten çıkarıldıklarına dair kendilerine yazılı bir evrak dahi iletilmedi. Fakat bu işçilerin işten çıkarılması diğer işçileri de psikolojik olarak etkilemiştir. Diğer arkadaşlarımız da her an işten çıkarılma korkusuyla yaşamaktadır. Bu korkuyu yaşayan arkadaşlarımızdan nasıl verim alabilirsiniz?”

Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan’a hitaben, “Sizler bir hekim olarak bu arkadaşlarımızın korku içerisinde nasıl çalıştığını bizden daha iyi bilirsiniz.” diyen Uçar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Belediye Başkanıma özellikle şunu hatırlatmak istiyorum: dediği başkanlık yarışında belediye başkanlığı görevine layık görüldünüz. Mazbatanızı aldığınızda yaptığınız balkon konuşmasında, dediniz. Emekçi ve işçi kardeşlerim adına soruyorum: Siz evine bir parça ekmek götüremeyen, işten çıkarılmış bir babanın gözyaşlarını hiç gördünüz mü, yaşadınız mı? Elinizi vicdanınıza koyun ve işçi gözyaşlarını dindirin. Emekçi ve işçi kardeşlerimizin sizler gibi sevinç gözyaşları dökmesini istiyorsanız bu insanların feryadını duyun, yardımcı olun ve bu insan kıyımına bir an önce deyin.”

İŞTEN ÇIKARILANLAR DAVA AÇABİLİR

“Ramazan Ayı’nda vicdanınız nasıl elverdi bu emekçi kardeşlerimizi işten çıkarmaya?” diye de soran Levent Uçar, sahura su ve ekmekle kalkan ve orucunu açmak için hurma dahi bulamayan ailelerin halinin bilinmediğini dile getirerek, “Bunu ancak işten çıkarılanlar ve işten çıkarılma korkusu yaşayanlar bilir.” diye konuştu. “Performans düşüklüğü” nedeniyle işten çıkarılan işçilerin, İş Kanunu’na göre dava açabileceğini ve işe iade isteyebileceğini söyleyen Uçar, İş Kanunu’nun 19, 20 ve 21. maddeleri konusunda bilgiler verdi ve haklarını aramaları gerektiğini bildirdi.

İşten çıkarılanların yargıya başvurması gerektiğinin altını çizen Levent Uçar, ayrıca taşeron firmadan istenebilecek hakların asıl işverenden de istenebileceğini dile getirdi.