HABER MERKEZİ

“Enez Tarihine Sahip Çıkıyor” sloganı ile yola çıktıklarını belirten Celal Karakaş; “Enez kazılarında çıkartılan tarihi eserlerin Enez’de sergilenmesi ve Enez’de bir müze açılması için Enez Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı’nın da desteğiyle başlattığımız kampanyamıza başta Enez halkı olmak üzere, bütün kurum ve kuruluşlardan büyük destek gördük. Duyarlı yaklaşımlarından dolayı hepsine teşekkür ederiz. Kampanyamızda, Enez’den bilimsel araştırmalarla gün ışığına çıkartılan kültürel varlıkların Enez’de, yani ait olduğu yerde sergilenmesini istiyoruz. İnsanlığın ortak mirası olan bu eserler, bir turizm cenneti olan Enez’e çok büyük bir değer katacaktır.” dedi.

ENEZ BÜYÜK BİR AÇIK HAVA MÜZESİ

Enez için büyük bir açık hava müzesi ifadelerini kullanan Enez Kaymakamı Elif Canan Tuncer Ersöz, “Enez (Ainos), 8500 yıllık kültür birikimiyle bölgenin en önemli merkezi ve büyük bir açık hava müzesi konumundadır. Bu kültürel birikimin yerinde korunarak sergilenmesi için Enez’e bir müze açılması gerekmektedir. Müzeler, artık sadece eserlerin sergilendiği ve depolandığı mekânlar olmaktan çıkmış, halkın eğitimi için ulusal ve uluslararası konferansların, seminerlerin düzenlendiği, çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetlerin gerçekleştirildiği, sergilerin açıldığı, bilimsel yayınların yapıldığı, ülkemizin tanıtımına katkıda bulunan eğitim ve kültür kurumları hâline gelmiştir.” dedi.

TARİHİ ESERLER YERİNDE GÜZELDİR

Konuyla ilgili Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı'da şu ifadeleri kullandı: “Kültürel, doğal ve ekolojik varlıklar yönünden çok zengin olan Enez’de turizm, iki ayla kısıtlı kalmaktadır. Enez’de turizmi on iki aya yaymak için deniz turizminin yanında kültür ve doğa turizmine de önem vermeliyiz. Bunların yanı sıra Enez’deki arkeolojik kazılar da çok önemlidir. Her yıl yapılan kazılardan yeni eserler ortaya çıkmaktadır. Bu kazılarda her yıl artarak ortaya çıkartılan tarihi eserler, Enez’de bir müze kurulmasını zorunluluk haline getirmiştir. Kültürel varlıklar ortak mirasımızdır. Enezlilerin kültür gibi önemli bir konuda el ele vermiş olmalarını görmek çok önemlidir ve bu da Enez için büyük bir şanstır.”

MÜZE AÇILMASI ZORUNLULUKTUR

Enez'e müze açılmasının bir zorunluluk olduğunu ifade eden Enez İl Genel Meclisi Üyeleri Şenol Kılıç ve Erol Açık da, “Edirne Arkeoloji Müzesinde sergilenen eserlerin % 85’i Enez’den çıkartılan eserlerden oluşmaktadır. Ayrıca depolarda da 5-6 müze açacak kadar eser de sergilenmeyi beklemektedir. Bu nedenle Enez’de bir Müze açılması zorunluluk arz etmektedir. Bu müzenin açılması, güzel Enez’imizin gelişimine, tanıtımına ve ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır.” dedi.

ENEZ ARKEOLOJİ MÜZESİ AÇILMALI

Enez kazılarını yürüten Prof. Dr. Sait Başaran da şu açıklamayı yaptı: “Enez (Ainos), 8500 yıllık geçmişiyle arkeolojik olarak bölgenin en önemli merkezidir. Kazılar neticesinde ortaya çıkarılan taşınabilir durumdaki kültürel varlıklarımızın yerinde korunmaları ve taşınmaz durumdaki kültür varlıklarıyla aynı alanda teşhir edilmeleri daha anlamlı olacaktır. Enez’in kültür mirası olan bu eserlerin Enez’de kurulacak bir müzede sergilenmeleri en büyük arzumuzdur.” Enez kazılarının halen devam ediyor oluşu, her yıl yeni eserlerin ortaya çıkması ve kale içindeki Fatih Camii’nin restore ediliyor olması da Enez’de bir müze açılmasını zorunlu hale getirmektedir. dedi.

2017 yılını Enez Yılı ilan eden Edirne İl Genel Meclisi, ekim ayı toplantılarını Enez’de yaptı. Toplantı sırasında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne iletilmek üzere hazırlanan dilekçe ve toplanan 1.450 imza imza, kampanyayı düzenleyen emekli öğretmen Celal Karakaş tarafından İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş’e teslim edildi.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ